Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















13 Δεκ 2011

ΚΑΝΤΕ....ΓΛΑΣΤΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΗΡΑ


Κάντε... γλάστρα τον προφυλακτήρα
Η ανακύκλωση αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν οδηγηθεί στην πρέσα 100.000 Ι.Χ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ







Φανταστείτε τα υλικά του παλιού σας αυτοκινήτου να γίνονται δάπεδο για παιδικές χαρές, από τους προφυλακτήρες να κατασκευάζονται πλαστικές γλάστρες και καρέκλες, ενώ τα λάδια του να χρησιμοποιούνται ως λιπαντικά σε κινητήρες άλλων αυτοκινήτων ή ακόμη και σε κότερα!
Οπως μας επισήμανε ο κ. Βοναζούντας, γενικός διευθυντής της ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ένα παλιό αυτοκίνητο να ανακυκλωθεί σε ποσοστό 85%! Σύμφωνα με την ΕΔΟΕ, που είναι και ο αρμόδιος φορέας για την ανακύκλωση των οχημάτων, κάθε χρόνο αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οχημάτων που οδηγούνται προς ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό αυτής της αύξησης είναι ότι το 2004 - χρονιά που ξεκίνησε η διαδικασία της ανακύκλωσης - τα αυτοκίνητα που οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση ήταν 1.000, ενώ έως το τέλος του 2011 θα έχουν οδηγηθεί στην πρέσα για ανακύκλωση περίπου 100.000 σαραβαλάκια! Πώς γίνεται η ανακύκλωση ενός αυτοκινήτου;
Επισκεφθήκαμε μια από τις εταιρείες ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο της Αττικής για να δούμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανακύκλωση ενός... σαράβαλου: Το πρώτο βήμα είναι η περισυλλογή του παλιού αυτοκινήτου από τα κέντρα ανακύκλωσης. Στη συνέχεια οδηγείται στο σημείο απορρύπανσης. Σε αυτό το στάδιο (που είναι το πιο σημαντικό αλλά και το πιο χρονοβόρο) γίνεται ο διαχωρισμός των υγρών από τα στερεά υλικά: αφαιρούνται τα υγρά (λάδια κινητήρα, υγρά φρένων, υγρών μπαταρίας κτλ.), οι προφυλακτήρες, τα πλαστικά μέρη, το παρμπρίζ και πιο επικίνδυνα υλικά, όπως ο καταλύτης. Στο τέλος έχει απομείνει το «κουφάρι» του αυτοκινήτου, το οποίο πηγαίνει στην πρέσα. Εκεί το αυτοκίνητο γίνεται κομματάκια και κατόπιν συνεχίζεται ο διαχωρισμός των υλικών (π.χ. του σίδερου από το αλουμίνιο). Τα συγκεκριμένα υλικά οδηγούνται σε εξειδικευμένα εργοστάσια, όπου θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως πρώτη ύλη για την κατασκευή άλλων προϊόντων. Οπως το αλουμίνιο για πόρτες ή και παράθυρα, ενώ το σίδερο για εργαλεία!
Η εταιρεία eco-Ελαστικά ανακυκλώνει τα ελαστικά των οχημάτων και δημιουργεί νέα προϊόντα, όπως δάπεδο για παιδικές χαρές, ενώ εταιρείες ανακύκλωσης πλαστικών παράγουν από τους προφυλακτήρες των παλιών αυτοκινήτων γλάστρες, πλαστικές καρέκλες κτλ. Αγκάθι παραμένει για την ΕΔΟΕ η ανακύκλωση των κρυστάλλων (όπως τα παρμπρίζ), αφού ακόμη δεν υπάρχει ανάλογος φορέας (ένα μεγάλο ποσοστό οδηγείται στην αγορά των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών). Όσο για τα πιο επικίνδυνα υλικά (όπως ο καταλύτης και ο αμίαντος), σύμφωνα με τον κ. Βοναζούντα, η περισυλλογή τους γίνεται από εταιρείες του εξωτερικού..
ΠΗΓΗ: AUTONEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: