Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Δεκ 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑΛΥΣΟΥ: ΘΕΜΑ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Στις 24 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Χωρικού Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, παρουσία του Αντιδημάχου κ. Μιχάλη Κινδυλίδη, της προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Ελένης Καρύδη, του Δ/ντή τωνΤεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου κ. Κολλιάδη Θεοδόση, της συγκοινωνιολόγου κ. Βίκυς Θεοχαρίδου, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού, του Δ/ντή του ΚΤΕΟ κ. Τσακίρη, Δημοτικών Συμβούλων, του αρχιτέκτονα κ. Σαρικά Μανώλη και του τοπογράφου κ. Σφυρίου, για άμεσες παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν στην Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, σε δρόμους που δεν διασφαλίζεται η μετακίνηση και η ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.
Είχε προηγηθεί επιτόπια επίσκεψη από τον Αντιδήμαρχο κ. Κινδυλίδη την κ.Ελένη Καρύδη και τον Αρχιτέκτονα κ. Σαρικά σε διάφορους κόμβους των οδών της Ιαλυσού, στην Ρόδου -Καμείρου (Διασταύρωση Super-Market Πάππου), Απωλλωνίου Ροδίου και είχε αποφασιστεί να γίνει χαρτογράφηση των περιοχών που μπορούν να κατασκευαστούν κυκλικοί κόμβοι και 'οπου δεν είναι εφικτόν να τοποθετηθούν σηματοδότες (super -market Πάππου και 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού) και στην περιοχή όπου λειτουργεί το σχολικό συγκρότημα Ιαλυσού( Δημοτικό-Γυμνάσιο- Λύκειο)
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν από τους κους Σαρικά και Σφυρίου, οι χαρτογραφήσεις των περιοχών (πρόποδες Φιλερήμου, οδός Αρχιμήδους, Δευκαλίωνος, Στρατόπεδο 291, Τρείς,-πρόποδες Τριών Ιεραρχών) και αναπτύχθηκε η τοποθέτηση σηματοδοτών εκεί που δεν μπορούν να κατασκευαστούν κυκλικοί κόμβοι.
Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Ελένη Καρύδη, τόνισε τη σημασία και τα οφέλη όλων αυτών των παρεμβάσεων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετακίνηση των χρηστών του οδικού δικτύου, μειώνοντας τα τροχαία δυστυχήματα και παράλληλα ευαισθητοποιεί τους πολίτες αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στο οδικό δίκτυο τον αφορούν και οφείλει να αλλάξει οδική συμπεριφορά, τονίζοντας επίσης, ότι η Οδική Ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας. Επίσης ανέφερε ότι παρόμειες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και στην πόλη της Ρόδου και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αναφέρθηκε επίσης στην απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων από το οδικό δίκτυο και από τα πεζοδρόμια (διαφημήσεις στα στέγαστρα των στάσεων-όπως- προβλέπει η νομοθεσία) για να δοθεί το πεζοδρόμιο στο χρήστη-πεζό.
Με το τέλος της σύσκεψης όλοι συμφώνησαν για τις άμεσες παρεμβάσεις, δεσμεύτηκε ο κ. Κολλιάδης και κ. Θεοχαρίδου, αφού στην συνέχεια κάνουν επιτόπια επίσκεψη των σημείων-οδών-περιοχών με την ομάδα σύσκεψης, θα ξεκινήσουν μελέτες για την υλοποίηση όλων αυτών των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: