Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















5 Δεκ 2011














Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, απέστειλε έγγραφο στον Γ.Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σχετικά με την συγκρότηση επιτροπών στους 12 Δήμους Βόρειου και Νοτίου Αιγαίου για την καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

Προς: Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
κ. Φώτη Χατζημιχάλη

Νικήτα 4-6 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Τ.Κ. 18531
Κύριε Γενικέ

Η Ε.Υ.Θ.Υ.Τ.Α ( Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΡΟΔΟΥ, είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Mη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος
1. Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων( Federation Europeenne des
Victims de la Route- F.E.V.R ) ειδικού συμβούλου του Ο.Η.Ε- Π.Ο.Υ.
2. Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε
3. Συνεργάζεται με φορείς του Δημοσίου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και φορείς
4. Συμμετέχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ρόδο
5. Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την οδική ασφάλεια, υπό την αιγίδα του Π.Ο.Υ και του
Ο.Η.Ε

Στη Ρόδο λειτουργεί από το 2004, πρωτοβουλία προσωπική της Προέδρου, θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν πριν 10 χρόνια οδηγός, τραυμάτισε θανάσιμα το γιο της 19 χρονών πρωτοετή φοιτητή και το φίλο του στην Αθήνα, ευρισκόμενοι επί του πεζοδρομίου πίσω από τα κιγκλιδώματα στη Συγγρού (ΦΙΧ), πλαισιωμένη από επιστήμονες και άτομα ευαισθητοποιημένα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας .

Στόχοι της Ε.Υ.Θ.Υ.Τ.Α είναι:
 Η υποστήριξη των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων (νομικών,
εκπαιδευτικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών,
συγκοινωνιολόγων και πολιτικών μηχανικών)
 Η Ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων
 Η ενημέρωση-πρόληψη και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της οδικής ασφάλειας,
καθώς η ανάληψη και η προώθηση δραστηριοτήτων που προάγουν την οδική ασφάλεια, την
κυκλοφοριακή αγωγή και την έρευνα.
 Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της Πολιτείας για την
βελτίωση και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Κύριε Γενικέ

Επικοινωνούμε μαζί σας, γιατί επιθυμούμε να γνωρίσετε την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και να σας καταθέσουμε την άποψή μας, σχετικά με την απόφασή σας για τις ήδη συγκροτημένες αρμόδιες επιτροπές καταγραφής των αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα της χωρικής αρμοδιότητας των 12 Δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Σας πληροφορούμε ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με έγγραφα της προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, Περιφέρεια, πρώην Νομαρχία από το 2005, είχε επισημάνει ότι, η τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων-επιγραφών είναι παράνομη, αντίθετη τόσο προς τον Κ.Ο.Κ. και τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης για την οδική ασφάλεια, όσο και με το ειδικό νομικό καθεστώς που διέπει τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Ας σημειωθεί δε ότι με σχετική εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Μαύρου, έχει χαρακτηριστεί η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, «διαρκές έγκλημα»: «........Στην προκειμένη περίπτωση η τοποθέτηση πινακίδων-επιγραφών στο οδικό δίκτυο της χώρας και η υπό τούτων εν γένει διαφήμιση, αγαθών ή υπηρεσιών κατά παράβαση των οικείων διατάξεων που προβλέπουν τις προϋποθέσεις του επιτρεπτού της τοποθέτησής τους, αποτελεί «διαρκές έγκλημα».

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη τη βασική Νομοθεσία και τις αποφάσεις που ρυθμίζουν θέματα υπαίθριας διαφήμισης:
1) Ν 2696/1999 και Ν3542/2007: ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
2) ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡIΘ.2946/2001 Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις
3) Ν 2833/2000: Προετοιμασία Ολυμπιακών, υπαίθριες διαφημίσεις
4) Νόμος 1604 της 20/20.6.86. Κύρωση των α) Συμβάσεων: αα) για την οδική κυκλοφορία, ββ) για την οδική σήμανση και σηματοδότηση, β) της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας που συμπληρώνει τη Σύμβαση οδικής κυκλοφορίας, οδικής σήμανσης και σηματοδότησης και γ) του Πρωτοκόλλου για τις διαγραμμίσεις των οδών ως και τα σχετικά παραρτήματα αυτών.
5) Υπ’ αριθ. 4422/Εγκ.9/13-11-2009 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
6) Αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας
προσπάθησε να πείσει τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι επιβάλλεται η απομάκρυνσή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, επικεντρώνοντας στην ουσία του θέματος της οδικής ασφάλειας των χρηστών του δικτύου, της απόσπασης προσοχής, στην κυκλοφορία των πεζών και ατόμων με αναπηρία στα πεζοδρόμια κλπ.

Τέλος, βλέποντας ότι κανείς δεν μεριμνούσε για τα αυτονόητα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον πρώην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Οικονόμου Γεώργιο.
Στην πορεία των συνεχών πιέσεων από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έγιναν κάποιες κινήσεις, ίσως εντυπωσιασμού σχετικά με την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
Σας αναφέρουμε ενδεικτικά, με ομόφωνες αποφάσεις τα πρώην Δημοτικά Συμβούλια Ρόδου, Ιαλυσού και Πεταλούδων, ενέκριναν τη σύσταση επιτροπών καταγραφής των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, και την άμεση απομάκρυνση τους, αφού προηγουμένως είχαν ζητήσει την καταγραφή όλων των παράνομων πινακίδων και από την Αστυνομική Δ/νση Δωδ/σου.
Στις εκάστοτε συναντήσεις μας με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο ένας φορέας μετέφερε τις ευθύνες στον άλλο.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση, παρά μόνο από τον πρώην Δήμο Ιαλυσού ο οποίος απομάκρυνε όλες τις διαφημιστικές πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί στις οροφές των κτηρίων του Δήμου και ήταν παράνομες σύμφωνα με τον ΓΟΚ.


Κύριε Γενικέ

Θέλουμε να πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι αυτή την φορά η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ρόδου που συγκροτήθηκε με απόφασή σας, να μην μείνει μόνο στο συστηματικό έλεγχο και στην καταγραφή όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων όπως συνέβη κατά το παρελθόν.
Εμείς ζητούμε και προσπαθούμε να πείσουμε το κάθε πολίτη πως: “όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς”, πόσο μάλλον να πείσουμε τους φορείς και την Πολιτεία, να εφαρμόσουν την Νομοθεσία που ρυθμίζουν θέματα Οδικής Ασφάλειας και παράλληλα νοιάζονται για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, απομακρύνοντας εμπόδια που μπορεί να συντελέσουν αρνητικά κατά την οδήγηση.
Εμείς, τονίζουμε ότι "διατηρείται μια παράνομη κατάσταση η οποία προσβάλλει κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και πεζών και εκθέτει την πολιτεία".
Κάνουμε λόγο για ολιγωρία, σε ότι αφορά στους ελέγχους και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα, σε όλους αυτούς που δεν πειθαρχούν στην σχετική Νομοθεσία.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, δεν είναι αντίθετη στην έννοια της διαφήμισης και στα όποια αγαθά μπορεί να προκύπτουν από αυτή.
Είμαστε όμως αντίθετοι στην παραμονή όλων εκείνων των εμποδίων που προκαλούν από μόνα τους την αιτία για τροχαία δυστυχήματα.
Σας παρακαλούμε όπως μετά την καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνση τους και να ζητήσετε ευθύνες από όσους παραβιάζουν το καθήκον τους σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για να μπει τέλος σε "ένα νοσηρό φαινόμενο, το οποίο επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων”.

Κύριε Γενικέ
Στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιους νεκρούς από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χάνουμε πολύτιμες ΖΩΕΣ στους δρόμους Άδικα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και της οδικής ασφάλειας ξεκινά από όλους εμάς, αρκεί να μην υπάρχει έλλειψη συνέχειας μέτρων για την απόλυτη πρόληψη.
Η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: