Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















19 Ιουλ 2012

Η Οδική Ασφάλεια έχει Ονοματεπώνυμο: Μπορεί και να λέγεται Σπύρος Παπαγιάννης


Η μαζική συμμετοχή στην βόλτα για το Σπύρο  Παπαγιάννη (Σάββατο 30/6) και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε γι αυτήν την πρωτοβουλία επιβεβαίωσε πως η Οδική Ασφάλεια έχει Ονοματεπώνυμο. Μιλάμε και πρέπει να μιλάμε για Πρόσωπα και όχι για αριθμούς. Ενδιαφερόμαστε – και όπως έγινε για μια ακόμα φορά φανερό ενδιαφέρονται πολλοί- για τον καθένα ξεχωριστά που χάνεται στην άσφαλτο. Μας ενδιαφέρει τα Πρόσωπα να είναι παρόντα. Όχι μόνον γιατί είναι χρέος μας απέναντι τους αλλά γιατί η παρουσία τους είναι που θα οδηγήσει στην απόλυτη πτώση τα διαγράμματα των στατιστικών. 
Αυτό που έλλειψε ήταν η ύπαρξη μιας μαζικής και οργανωμένης αντίδρασης που θα αναγκάσει τους απρόθυμους, αδιάφορους ή και εχθρικούς ανθρώπους της εξουσίας να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να υιοθετήσουν  μια μακρόχρονη συστηματική πολιτική για την Οδική Ασφάλεια.           Είναι παράδοξο αλλά έτσι είναι: ο θάνατος του Σπύρου και κάθε άλλου ανθρώπου που χάνεται στην άσφαλτο είναι η ΜΟΝΗ αποτρεπτική δύναμη και ελπίδα για τους επιζώντες της ασφάλτου ότι μπορεί να συνεχίσουν να ζουν. Η προστασία μας βασίζεται σ αυτούς. Με μια έννοια είναι σαν να συνεχίζουν να μας φροντίζουν… Ας προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι τους… Όχι μόνον να τους θυμόμαστε και να τους αγαπάμε. Αλλά και να αλλάξουμε συμπεριφορά μέσα στην κυκλοφορία αποβάλλοντας κάθε τάση επιθετικότητας και αντιλαμβανόμενοι το δρόμο σαν πεδίο συνύπαρξης και όχι μάχης. Αλλάζοντας κοινωνική συμπεριφορά: απαιτώντας από την πολιτεία να θέσει σε  προτεραιότητα το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας με αποφασιστικό τρόπο προς όφελος των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, με άξονα την ήπια κυκλοφορία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Καμιά προσπάθεια για τον περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων δεν πρόκειται να αποδώσει αν δεν βασίζεται στον σεβασμό της Μνήμης των θυμάτων. Καμιά ειδική επιστημονική ανάλυση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Αγάπη των οικογενειών και των φίλων των θυμάτων. Ποτέ οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι δικαστικές αποφάσεις δεν θα προσφέρουν περισσότερα απ ότι η κοινωνική αλληλεγγύη.
        -Ξέρουμε πως δυστυχώς δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να φέρουμε πίσω αυτούς που χάσαμε.                                                         -Μπορούμε όμως να κάνουμε την φωνή τους ν ακούγεται όλο και πιο δυνατή. Μέχρι που να στοιχειώσει τα αυτιά των ηθικών και φυσικών αυτουργών  της αναπαραγωγής του τροχαίου εγκλήματος.
                                                                 SOS Τροχαία Εγκλήματα
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  ένα βίντεο του Novasports από την βόλτα για το Σπύρο: Μιλούν κατά σειρά οι Περικλής Μακρής (διευθυντής Eurosport), Ιωάννα Αγράφα, Γιάννης Ταμουρίδης, Χρήστος Βολικάκης…
ΣΕΛΙΔΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΟΙ  ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ:
Μόλις γύρισα από την καταπληκτική βόλτα προς τιμήν του αδικοχαμένου Σπύρου Παπαγιάννη που έχασε τη μάχη με τη ζωή όταν ένας ασυνείδητος οδηγός παραβίασε STOP με αποτέλεσμα ο Σπυράκος να φύγει από κοντά μας. Φύγαμε από Σύνταγμα με τα ποδήλατα, διαβήκαμε όλη τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, περάσαμε από Ελληνικό, Γλυφάδα και κάναμε μια στάση έξω από το σπίτι του Σπύρου. Highlight της βραδιάς, οι γονείς και οι συγγενείς του Σπύρου που μας περίμεναν έξω από το σπίτι μοιράζοντας μας αναψυκτικά και ευχαριστώντας μας έναν έναν προσωπικά για αυτή την βόλτα που κάναμε για να τιμήσουμε το γιο τους. Πραγματικά μοναδικές στιγμές! Μετά πήραμε και πάλι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς Αθήνα και στο ύψος της Δάφνης κάναμε άλλη μία στάση στο ακριβές σημείο που “έφυγε” ο Σπύρος μας. Αφήσαμε λουλούδια και σχεδιάσαμε ένα Graffiti προς τιμήν του Σπύρου πάνω στη “μοιραία διασταύρωση”. Πριν φύγουμε, ξεσπάσαμε όλοι σε ένα δυνατό χειροκρότημα αφιερωμένο στο Σπύρο μας. Καλό ταξίδι ρε φίλε.  Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ…
Είμαι σίγουρος ότι από κάπου θα μας βλέπει και θα γελάει με τον γνωστό και ιδιαίτερο για τους οικείους του τρόπο, για την “φάρσα” που μας σκάρωσε και έτσι κατάφερε να μας μαζέψει όλους μαζί και να βολτάρουμε στα μέρη του, με τον τρόπο που ο Σπύρος αγάπησε θέλοντας πάνατ να είμαστε μέρος αυτής της “φιλοσοφίας” ζωής..
Εχθές το φιλαράκι μας ο Σπύρος κατάφερε μας ένωσε όλους μαζί και θυμηθήκαμε τις όμορφες στιγμές που είχαμε περάσει μαζί του!  Μπράβο σε όλα τα παιδιά που οργάνωσαν την βόλτα!  Ήταν πολύ όμορφη βραδιά!
Ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που ήσασταν μαζί μας σ αυτή τη βόλτα…όλους τους συνανθλητές του Σπύρου που τόσο στο παρελθόν τίμησαν και τιμούν την εθνική ομάδα στο αγώνισμα της ποδηλασίας με την παρουσία τους σε αυτό το άθλημα.. όπως ο μοναδικός Κανέλος Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Πορτελάνος, ο Γ. Μανιάτης, ο Βασίλης Αναστόπουλος, ο Γιάννης Παπανικολάου, ο Κώστας Μπουραίμης, η Αγγελική Σκούμπα, η Ειρήνη Τσουβαλά, η Ελένη και η Ρίτα Λυμπεράκου, ο Βασίλης Γιαννιώσης, ο Γιάνννης Ταμουρίδης, ο Χάρης Πλέγας, ο Γιώργος Πολυπαθέλης…και με συγχωρείτε αν παρέλειψα κάποιον…καθώς επίσης ευχαριστούμε τον Κώστα Κεσσίνη, την Έλενα Άνθη και το Γιώργο, τον Σταμάτη Πλυτά, το Γατόνι, τον SOSTE, τους Ποδηλάτες Αλσούπολης, τους Ποδηλάτες Αργυρούπολης, τον Ιωσήφ Δάκη και τους No Name, το Γιώργο Αμυρά και όλους εσάς που με τη συμμετοχή αλλά και με τις συμβουλές σας βοηθήσατε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση…      

Δεν υπάρχουν σχόλια: