Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















19 Ιουλ 2012

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του SOSTE με τον υπουργό Δικαιοσύνης κο Ρουπακιώτη.


Την Παρασκευή 13 Ιουνίου, κατόπιν αιτήματος μας,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»  με τον υπουργό Δικαιοσύνης κο Ρουπακιώτη. Εκ μέρους τουSOSTE συμμετείχαν οι Φαίδων Καρυδάκης, καθηγητής Πολυτεχνείου, Γιώργος Κουβίδης , γιατρός Ακτινολόγος  Δ/ντης ΕΣΥ, Αλέξανδρος Κρητικός, πολιτικός Μηχανικός, Φιλιώ Σταυρουλάκη ιδιωτική υπάλληλος και οι τέσσερις γονείς θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων. Στην συζήτηση τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον τομέα της Δικαιοσύνης σε σχέση με το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας και της Υπεράσπισης των Θυμάτων των Τροχαίων.                 Το  υπόμνημα που καταθέσαμε, το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά  περιλάμβανε τις ενότητες:
Α) Την μη συμμετοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Διυπουργική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια   που είχε σαν αποτέλεσμα  νομοθετικές ρυθμίσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα επί έτη να προτείνονται και να υιοθετούνται από την Βουλή ελλιπείς, αλληλοσυγκρουόμενες ή και οπισθοδρομικές  ρυθμίσεις από διάφορα υπουργεία.
 Β) Τη μη εφαρμογή νόμων και διατάξεων που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και η  Δικαστική ηγεσία.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες . Υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές της χώρας όπου φαίνεται υπάρχει τοπική νομοθεσία μη συμβαδίζουσα με την εθνική , ενώ δικαστικές αποφάσεις  αμφισβητούν  ότι οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες αποσπούν την προσοχή των οδηγών (παρά  τον χαρακτηρισμο  της τοποθέτησης τους από την Εισαγγελία του  Άρειου Πάγου ως διαρκές έγκλημα) πράγμα που πρέπει οι οικογένειες των θυμάτων   να ξανά αποδείξουν.
Γ) Την συνολική κατάσταση στο θέμα διερεύνηση τροχαίου συμβάντος και απονομή δικαιοσύνης στα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων.            Απαιτείται η κατάργηση του όρου ατυχήματα και η αντικατάσταση του με τον όρο συμβάντα. Η χρήση του όρου ατυχήματα παραπέμπει στην αμέλεια και την ατιμωρησία.  Η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων εγκλημάτων χαρακτηρίζεται «ανθρωποκτονία από αμέλεια». Αυτό σημαίνει με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού μια ποινή 18 μηνών με τριετή αναστολή. 40.000 ανθρωποκτονίες και υπερδιπλάσιοι σοβαροί τραυματισμοί από το 1990 μέχρι σήμερα, δεν είναι δυνατόν να είναι όλες «αμέλεια».
-Πρέπει να αναπτυχθεί ένας διάλογος για την διαφορετική αντιμετώπιση των τροχαίων εγκλημάτων που   θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η αφαίρεση του διπλώματος, η προσφορά από τους δράστες κοινωνικής υπηρεσίας σε θεσμούς άμεσα σχετιζόμενους με το θέμα.                                                                   – Η αντιμετώπιση των θυμάτων τροχαίων στα αστικά δικαστήρια  είναι παρόμοια. Ουσιαστικά έχει επιβληθεί  πλαφόν στις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων από τις ασφαλιστιτικές εταιρείες με βάση τις δικαστικές αποφάσεις.      -  Οι χρόνοι τόσο των ανακριτικών διαδικασιών από την Τροχαία όσο και από τις δικαστικές αρχές είναι απίστευτα βραδείς.  Αυτό από μόνο του για ανθρώπους με βαρύτατο πένθος είναι εξοντωτικό. Δεν είναι ασύνηθες οικογένειες θυμάτων να εγκαταλείπουν την προσπάθεια ή και να χάνονται στο μεταξύ δεδομένης της αυξημένης συχνότητας σοβαροτάτων παθήσεων   που διαπιστωμένα παρατηρούνται σ αυτή την ομάδα. Σημειώνουμε  ότι οι δράστες δεν έχουν καν την υποχρέωση να παρίστανται ως κατηγορουμένου στη δίκη.  -Απαιτείται η ριζική αναπροσαρμογή όλων των συνθηκών διερεύνησης των τροχαίων συμβάντων σε όλα τα στάδια στης διαδικασίας.  Αυτό πρέπει να περιλαμβανει την πλήρη γνωστοποίηση των δικαιωματων των θυμάτων και των οικογενειών τους και βαθιές τομές  στο ζήτημα της  συγκρότησης ενός σώματος τεχνικών και ιατρικών πραγματογνωμώνων.
Τέλος από την μεριά μας τέθηκε το θέμα της ανάγκης ύπαρξης πλήρους διαφάνειας στην υπόθεση του θανάτου του 14χρονου ποδηλάτη Πάνου Τζαβάρα στο Ρίο, όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε υπόθεση, επιπρόσθετα γιατί στην υπόθεση εμπλέκεται σύζυγος μέλους της κυβέρνησης  (υφυπουργού κ. Μαυραγάνη) αλλά κυρίως  λόγω των μεγάλων ερωτηματικών που προκύπτουν από τον χειρισμό της υπόθεσης από την τροχαία Πατρών. (Αναλυτικά: ΕΔΩ )
- Από  την μεριά του κου Ρουπακιώτη εκφράστηκε συμφωνία για τα περισσότερα από τα θέματα που θέσαμε και ζητήθηκε κάποιος εύλογος χρόνος και μια καινούργια συζήτηση ώστε να μπορέσουμε ιεραρχημένα να επιδιώξουμε την προώθηση ορισμένων βασικών θεμάτων. Υπογραμίστηκε το γεγονός της ανάγκης διυπουργικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που συζητήσαμε πράγμα που αναπόφευκτα απαιτεί χρόνο και την θετική στάση και άλλων…  - Από την μεριά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για αυτή την πολύ ουσιαστική συνάντηση. Έχοντας ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης ελπίζουμε να ξεκινήσει  κάτι διαφορετικό από τα επί δεκαετίες τετριμμένα που οδήγησαν την χώρα στην χειρότερη θέση της Ευρώπης σε αριθμό θυμάτων τροχαίων…
-Δυστυχώς αργα το βράδυ μετά την συνάντηση μας με τον υπουργό ανακοινώθηκε ότι αφέθηκε ελεύθερος ο δράστης, (οδηγος μηχανής χωρις δίπλωμα και ασφάλεια) τεσσάρων τραυματισμών μετά από παραβίαση κόκκινου με υπερβολικη ταχύτητα που εγκατέλειψε τα θύματά του τα τρία από τα οποία ( τα δυο παιδιά) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.    Αυτό το γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει την σημασία της παρέμβασης μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γιατί χωρίς δικαιοσύνη για τα θύματα των τροχαίων δεν μπορεί να υπάρξει οδική ασφάλεια.                                                                                    Γιατί η αμνήστευση των δραστών  είναι  εγγύηση  για την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.
Δείτε ολόκληρο το Υπόμνημα που κατέθεσε ο SOSTE: ΕΔΩ 
 Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ: Ιδρυτικό Μέλος του SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: