Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Σεπ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τα σχολεία άνοιξαν για τη νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους ..

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εύχεται στα παιδιά , στους γονείς, στους δασκάλους στους καθηγητές Καλή Εκπαιδευτική χρονιά με ασφαλείς μετακινήσεις.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να έχουν πιο ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο τα παιδιά μας. Για να φτάσουμε όμως  στο στόχο, για ασφαλή μετακίνηση των παιδιών χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι. Γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές, τα παιδιά καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση  Α΄ & Β’  Βαθμού με τις αντίστοιχες  υπηρεσίες που έχουν και την αρμοδιότητα. Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθόσον τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η  αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών.
Στο σχολείο όμως επέστρεψε  χαρούμενος και  ο « Φύλακας Άγγελος της  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ»για να ευχηθεί σε όλους καλή πρόοδο,  καλή σχολική χρονιά με ασφαλείς μετακινήσεις. Προηγουμένως  όμως είχε επισκεφτεί σχολεία της υπόλοιπης Ευρώπης όπου  εκτός από ευχές για καλή πρόοδο,  έστελναν ευχές  οι κυβερνήσεις τους  που σχετίζονται με την Οδική Συμπεριφορά.
Οι μαθητές τον πλησίασαν με χαρά κάθισαν γύρω του για να ακούσουν τις  χρήσιμες συμβουλές  πως να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο. Τους ζήτησε να προσέχουν και να μεταφέρουν τις συμβουλές του στους φίλους. στους γονείς  τους και ξεκίνησε:
Τώρα που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά να θυμίσουμε πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε στο σχολείο και να επιστρέφουμε στο σπίτι με ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλειά μας είναι το Α και το Ω της πορείας μας στους δρόμους.
•Μάθετε τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ, για να κυκλοφορείτε  με ασφάλεια
•  Έχετε πάντα ανοιχτά τα μάτια σας και τα αυτιά σας , να έχετε πάντα στο μυαλό σας τους 4 χρυσούς κανόνες : Σταματώ..  Ακούω… Κοιτώ.. Διασχίζω… σε ένα σταυροδρόμι κοιτάτε πάντα αριστερά ..δεξιά και πάλι αριστερά… 
● Όταν βρίσκεστε στο δρόμο: να είστε συγκεντρωμένοι για να ελέγχετε τη κάθε σας κίνηση.
• Μην διασχίζετε  ποτέ τρέχοντας το δρόμο, είτε υπάρχουν διαβάσεις είτε όχι
• Να βαδίζετε πάντα στο πεζοδρόμιο, όχι στην άκρη του πεζοδρομίου προς την πλευρά της κυκλοφορίας των οχημάτων
• Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, να βαδίζετε στην άκρη του δρόμου και αντίθετα προς τα αυτοκίνητα, για να μπορείτε να βλέπετε  και να ελέγχετε  τυχόν απροσεξία του οδηγού ώστε να μπορείτε  να αντιδράσετε
● Αν βαδίζεις με την ίδια φορά των οχημάτων να γυρίζεις το κεφάλι πίσω, για να βλέπεις την κίνησή τους και να έχεις αυξημένη την προσοχή σου
• Μην περνάτε ποτέ το κόκκινο για πεζούς ( Σταμάτη) ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο
• Μην διασχίζετε  διαγώνια τη διασταύρωση
• Αν παίζετε  στη παιδική χαρά και σας φύγει η μπάλα, ή σας  φωνάξει κάποιος φίλος μη τρέξετε  στο δρόμο χωρίς να ελέγξετε. Μην παίζετε  μπάλα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο
•   Μην τρέχετε στους δρόμους κι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή  όταν βλέπετε ότι περνούν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες
• Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι
Αν οδηγείτε ποδήλατο
● Να αποφεύγουμε  την οδήγηση του ποδηλάτου σου σε πολυσύχναστους δρόμους, γιατί κινδυνεύετε  από απρόσεκτους οδηγούς
● Κινούμαστε στη λωρίδα κυκλοφορίας που κινούνται όλα τα οχήματα.
● Υπακούμε στα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) και στους φωτεινούς σηματοδότες.
● Φοράμε πάντα κράνος και ανοιχτά ρούχα το βράδυ 
● Φροντίζουμε ώστε το ποδήλατό μας να είναι σε καλή κατάσταση με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα.
● Αν πηγαίνουμε στο σχολείο με μηχανάκι, φοράμε πάντα κράνος και οι γονείς σας
● Να μην επιτρέπετε να σας χρησιμοποιούν ως αερόσακους στα δίκυκλα τους
Αν πηγαίνετε στο σχολείο με αυτοκίνητο
● Ξεκινάμε πάντα νωρίτερα από το σπίτι
● Υπακούμε στον ΚΟΚ
● Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο των γονιών ή των συγγενών σου, να κάθεστε  στο πίσω κάθισμα χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας και αν χρειαστεί να δίνετε  τις οδηγίες σας στον οδηγό-γονιό. Τα μικρότερα αδελφάκια κάθονται στα ειδικά καθίσματα.
● Δεν βγάζουμε ποτέ το κεφάλι μας  ή τα χέρια μας  από το αυτοκίνητο
● Χρησιμοποιούμε την πόρτα του αυτοκινήτου πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου όταν θέλουμε να αποβιβαστούμε
●  Σεβόμαστε τους πεζούς και τους άλλους οδηγούς.
Προς τους γονείς
O «Φύλακας Άγγελος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ», παρακάλεσε τους μαθητές  να μεταφέρουν  στους  γονείς τους  ότι: οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν το σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί, ως οδηγοί, σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ, δίνοντας τις συμβουλές του.

 • Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχετε το άγχος της κίνησης στους δρόμους
• Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο και πως πρέπει να συμπεριφέρεται ως αυριανός συνειδητοποιημένος οδηγός
• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας, ακολουθεί τους κανόνες του Κ.Ο.Κ
• Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας,  τα οφέλη της ασφαλούς μετακίνησης τους,  από το σπίτι στο σχολείο και εν γένει της οδικής συμπεριφοράς όλων των οδηγών και πεζών στους δρόμους .
● Κινείστε αργά και σταθερά στις περιοχές που είναι οι σχολικές μονάδες είναι γεμάτες με μαθητές.  Να θυμάστε  πως η υπερβολική βιασύνη, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές ή σχολικές ζώνες, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του ο «Φύλακας  Άγγελος   της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ», με ένα μεγάλο  χαμόγελο που αντανακλούσε η χαρά, φώναξε δυνατά στους μικρούς φίλους  του… να θυμάστε όλα όσα είπαμε.
Οι μικροί φίλοι του  απάντησαν:  κρίμα που φεύγεις. Είμαστε σίγουροι όμως ότι χρειαζόμαστε  τη βοήθειά σου για να μας προστατεύεις και να μας συμβουλεύεις…
Ο «Φύλακας  Άγγελος  της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ» απάντησε: θα βρίσκομαι πάντα κοντά σας… σας αγαπώ…. σας νοιάζομαι… θα σας προστατεύω..  αρκεί να μη ξεχάσετε ποτέ αυτά που είπαμε για να κυκλοφορείτε με ασφάλεια…. και ευχήθηκε για άλλη μια φορά καλή πρόοδο.
Τελειώνοντας τους μοίρασε το έντυπο για την ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο των γονιών τους, πως θα πρέπει να κάθονται ανάλογα με την ηλικία και το βάρος τους.
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: