Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr10 Ιουλ 2020

Ενημέρωση: ο αντίκτυπος του lockdown Covid-19 στους θανάτους των δρόμων τον Απρίλιο του 2020
9 Ιουλίου 2020
Βρυξέλλες
Τον Μάρτιο του 2020, ως απάντηση στην πανδημία Covid-19, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέσπισαν άνευ προηγουμένου περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών συνόρων, απαγόρευση κυκλοφορίας  για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κλεισίματος σχολείων, χώρων εργασίας, καταστημάτων, ψυχαγωγικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί τις επιπτώσεις στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2020 - κατά την οποία οι περισσότερες χώρες είχαν εφαρμόσει λόγω της πανδημία Covid-19 .
 Από τις 25 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι 18 σημείωσαν μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον μήνα Απρίλιο των προηγούμενων τριών ετών.
 Τον Απρίλιο του 2020, 910 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις οδών στην ΕΕ των 25, σε σύγκριση με 1415 κατά μέσο όρο κατά την περίοδο αναφοράς: προλήφθηκαν 505 θάνατοι.
 Μια τόσο μεγάλη μείωση κατά 36% στους θανάτους από τροχαία είναι άνευ προηγουμένου. Συγκριτικά, οι θάνατοι από τροχαία στην ΕΕ μειώθηκαν μόλις κατά 3% μεταξύ 2018 και 2019 και κατά 24% κατά τη δεκαετία 2010-2019.
 Η πανδημία Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
 Όμως, η συλλογική αντίδραση στην κρίση απέδωσε κάποια ασημένια επένδυση, ιδίως στον τομέα της οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας..
 Είδαμε σε αυτήν την ενημέρωση ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των θανάτων από τροχαία  λόγω των μεγάλων μειώσεων του όγκου κυκλοφορίας λόγω του περιορισμού. Όταν όμως επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αυτοί οι αριθμοί των θανάτων από τροχαία θα μπορούν να εμφανιστούν. Το ETSC υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμης πορείας από την κρίση των θανάτων στους δρόμους της Ε.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: