Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Ιουλ 2020

Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019.Η Pontevedra, Ισπανία, κερδίζει το πρώτο βραβείο οδικής ασφάλειας στην ΕΕΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές τεσσάρων βραβείων βιώσιμης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βραβείου για την αστική οδική ασφάλεια, που απονεμήθηκε στην Pontevedra στην Ισπανία.
 Η Pontevedra μείωσε τους θανάτους από τους δρόμους με συνέπεια από το 1999, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά μηδενικούς θανάτους από τους δρόμους μεταξύ 2011 και 2018. Ένα πλήθος μέτρων διασφαλίζουν ότι η ασφάλεια και η βιωσιμότητα συμβαδίζουν. Η πόλη χρησιμοποίησε μια σαφή και προσεκτική στρατηγική παρακολούθησης για να προσδιορίσει ποιες πολιτικές είναι αποτελεσματικές και ποιες πρέπει να επικαιροποιηθούν, με αποτέλεσμα αυξημένη ενεργή κινητικότητα, όπως περπάτημα και ποδηλασία: στην Ποντεβέδρα, το 80% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών περπατούν μόνοι τους στο σχολείο.
Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη χρήση ενός ευρέος φάσματος μέτρων από τη Pontevedra, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας στα 10-30 km / h και η δημιουργία περισσότερων δημόσιων χώρων που είναι ελκυστικοί για τους πεζούς.
Ο Kruševac (Σερβία) είναι ο νικητής του Βραβείου Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, 
με την Καρδίτσα (Ελλάδα) να παίρνει το βραβείο για μικρότερους δήμους. 
Το 8ο βραβείο SUMP κέρδισε η Περιφέρεια των Βρυξελλών (Βέλγιο).
 
Η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean είπε: 
«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια στις πόλεις που κερδίζουν - οι ενέργειές σας 
είναι ισχυρά παραδείγματα που δείχνουν τον ηγετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν 
οι τοπικοί ηγέτες για να κάνουν τις πόλεις μας καθαρότερες, ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες. 
Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για πόλεις και πόλεις που επανεξετάζουν 
τις στρατηγικές τους για την κινητικότητα, κυρίως μετά την τρέχουσα πανδημία ».
 
Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC ήταν μέλος 
της κριτικής επιτροπής για τα Βραβεία Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας  και Ασφάλειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: