Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Σεπ 2020

Παράνομη Υπαίθρια Διαφήμιση – Η Αθήνα δύο μήνες μετά την ΚΥΑ 46526

 


 
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συλλογικότητες που στα μέλη τους  ανήκουν αρκετές οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά τους εξ αιτίας της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης  αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή θεωρώντας ότι, ανατρέπονται τα δεδομένα μιας τουλάχιστον δεκαετίας που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση και πως η ΚΥΑ καλύπτει λεπτομερειακά τις ανάγκες των διαφημιστικών εταιρειών. Στο σύνολο τους σχεδόν τα ΜΜΕ υποδέχθηκαν απόλυτα αρνητικά την νέα ΚΥΑ.

 

 

Στη μνήμη:

Καραλή Παναγιώτη – ετών 21, Μολυβιάτη Αποστόλη – ετών 21, Κυριακόπουλου Αντώνη – ετών 22, Παπαρήγα Γιάννη – ετών 22, Σταυρουλάκη Γιάννη – ετών 25, Βατράνη Μιχάλη- ετών 27, Τσιώκου Δημήτρη – ετών 33 και όλων των θυμάτων της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης....

*************************************************************

Στις 22 Ιουλίου 2020 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  η Κοινή Υπουργική απόφαση 46526 που με τίτλο «Ρύθμιση όρων και προυποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης» που υπογράφουν οι  N.Κ.Παπαθανάσης Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Κ. Χατζηδάκης Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Στ. Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Θ. Λιβάνιος Υφυπουργός Εσωτερικών και Ι. Κεφαλογιάννης Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών. Να σημειωθεί πως πριν την έκδοση της Κ.Υ.Α δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με κανένα εμπλεκόμενο φορέα, Δήμους, Περιφέρειες, Κόμματα, συλλογικότητες Πολιτών.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συλλογικότητες που στα μέλη τους  ανήκουν αρκετές οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά τους εξ αιτίας της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης  αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή θεωρώντας ότι, ανατρέπονται τα δεδομένα μιας τουλάχιστον δεκαετίας που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση και πως η ΚΥΑ καλύπτει λεπτομερειακά τις ανάγκες των διαφημιστικών εταιρειών. Στο σύνολο τους σχεδόν τα ΜΜΕ υποδέχθηκαν απόλυτα αρνητικά την νέα ΚΥΑ.

Αποστείλαμε σχετικό έγγραφο προς όλους όσους υπέγραψαν την Κ.Υ.Α, καλέσαμε δημόσια να τοποθετηθούν τα κόμματα, ο Δήμαρχος Αθηναίων και στείλαμε επιστολές στον Περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Παπαστεργίου. Σχετικές ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ-25 ενώ δημόσια/κριτική δήλωση έκανε ο κος Πατούλης. Οι κκ Αρναουτάκης, Μπακογιάννης και Παπαστεργίου προτίμησαν την σιωπή.

Στις 14 Αυγούστου ο υφυπουργός Εσωτερικών κος Λιβάνιος απάντησε με δύο πανομοιότυπα κείμενα στις ερωτήσεις των κομμάτων υπεραμυνόμενος της ΚΥΑ. Ενδεικτικό απόσπασμα από την απάντηση:

«Ειδικά για τις στάσεις λεωφορείων, για πρώτη φορά υπάρχει καθολική απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων κάθετα στη φορά κίνησης (και από τις δύο πλευρές) σε δρόμους με όριο άνω των 70χλμ/ώρα ενώ στους δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χλμ/ώρα επιτρέπεται μόνο στην αντίθετη της φοράς κίνησης των οχημάτων (άρθρο 4)»

Δύο μήνες μετά την έκδοση της νέας Κ.Υ.Α και ένα μήνα μετά τις διαβεβαιώσεις του κου Λιβάνιου προς τα κόμματα το Παρατηρητήριο Υπαίθριας Διαφήμισης του SOS Τροχαία Εγκλήματα κατέγραψε την πραγματικότητα στο κέντρο της Αθήνας η οποία είναι διαμετρικά αντίθετη με τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός.

Χωρίς υπερβολή είναι ζήτημα αν σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας υπάρχει αυτό τον καιρό έστω και μία στάση, από τις χιλιάδες υφιστάμενες, στην οποία να μην υπάρχουν παράνομα (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ) διαφημιστικά πλαίσια με τοποθετημένες και διαρκώς ανανεούμενες διαφημίσεις ΚΑΘΕΤΑ και ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ προς τη ροή της κυκλοφορίας. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά σ όλες τις πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικά παραθέτουμε φωτογραφίες που λήφθηκαν από 13 έως 21 Σεπτεμβρίου 2020 σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που δίνουν μια μικρή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Όλοι οι δρόμοι ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων και όλα τα διαφημιστικά πλαίσια φέρουν σήμανση της διαφημιστικής εταιρείας POLITIS GOUP. Σε όλους τους δρόμους το όριο ταχύτητας είναι μικρότερο των 70 Km/h, άρα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο υφυπουργός τοποθέτηση διαφημίσεων επιτρέπεται «μόνο στην αντίθετη πλευρά της φοράς κίνησης των οχημάτων».

Από τη μεριά μας επιμένουμε πως οι διατυπώσεις της ΚΥΑ όπως έχουμε εκθέσει αναλυτικά οδηγούν σε ερμηνείες που οι διαφημιστικές εταιρείες και οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν ώστε να νομιμοποιήσουν την κάθετη στο μέτωπο της κυκλοφορίας υπαίθρια διαφήμιση, μέσο απόσπασης της προσοχής των οδηγών με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μάρτυρα αυτού του γεγονότος αποτελεί η κατάσταση που αποτυπώσαμε, εκτός κι αν θεωρήσουμε πως ο Δήμος  Αθηναίων, ο ΟΑΣΑ, και η POLITIS GROUP βάλθηκαν να κάνουν αντιπολίτευση.

22 Σεπτεμβρίου 2020     πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

ΑΘΗΝΑ – ΟΔΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα σε μια απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων είναι τοποθετημένα διαδοχικά εννέα (9) παράνομα διαφημιστικά πλαίσια  κάθετα στην κυκλοφορία με αμφίπλευρες διαφημίσεις. Να σημειωθεί πως η ύπαρξη διαδοχικών πλαισίων με διαφορετικές διαφημίσεις σε τόσο μικρή απόσταση επαυξάνει την πιθανότητα απόσπασης προσοχής.


- ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ: Από Ιπποκράτους μέχρι Ασκληπιού


- ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ: Από Ασκληπιού μέχρι Σίνα

 

ΑΘΗΝΑ – ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ

Στο μέτωπο της πλατείας Κλαυθμώνος, μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων είναι τοποθετημένα διαδοχικά πέντε (5) παράνομα διαφημιστικά πλαίσια κάθετα στην κυκλοφορία με αμφίπλευρες  διαφημίσεις

 

 

ΑΘΗΝΑ – ΟΔΟΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πλατεία Λαυρίου: Σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων είναι τοποθετημένα διαδοχικά τέσσερα (4) παράνομα διαφημιστικά πλαίσια κάθετα στην κυκλοφορία με αμφίπλευρες  διαφημίσεις

 ΑΘΗΝΑ – ΟΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 Ακαδημία- Προπύλαια- Εθνική Βιβλιοθήκη: το απαύγασμα της νομιμότητας… Λωρίδα διαφημιστικών πλαισίων με αμφίπλευρες διαφημίσεις που ανανεώνονται επι δίμηνο. Τα στέγαστρα των στάσεων έχουν μεταφερθεί στο οδόστρωμα από τα μέσα Ιουλίου αλλά τα διαφημιστικά πλαίσια παρέμειναν στη θέση τους! 


ΑΘΗΝΑ – ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Πεδίο του Άρεως: διαδοχικά δύο (2) παράνομα διαφημιστικά πλαίσια κάθετα στην κυκλοφορία με αμφίπλευρες  διαφημίσεις στη στροφή προς Μαυρομματαίων. ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ


 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η εταιρεία POLITIS επιδοτήθηκε με 245.000 ευρώ για συμμετοχή στην  αντί COVID καμπάνια με υπαίθριες διαφημίσεις στα πλαίσια στάσεων.

Σχετικά:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Άμεση κατάργηση της Κ.Υ.Α 46526 με τίτλο «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης». 

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

 


Υπαίθρια Διαφήμιση η Επιστροφή…ΚΥΑ προαναγγελθέντων θανάτων  26 Ιουλίου 2020

 

Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 46526!!! Γιατί δεν είναι έτσι (αν έτσι νομίζετε…)  2 Αυγούστου 2020

Επικοινωνία του υφυπουργού Εσωτερικών με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα  4 Αυγούστου 2020

Ο Δήμος της Αθήνας δημιουργεί και διαφημισολωρίδα στην Πανεπιστημίου;


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: