Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Σεπ 2020

Η Ρόδος παλεύει για την οδική ασφάλεια

«Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!» λένε οι άνθρωποι της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου που στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεις, σε μια προσπάθεια να κάνουν τους δρόμους του νησιού τους πιο ασφαλείς, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν οδηγούς και πεζούς ώστε να μειώσουν την αρνητική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, χωρίς άλλα σχόλια την ανακοίνωση που λάβαμε από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, η οποία με τη δράση της μπορεί να υπερηφανεύεται και για μία πρωτιά – την τοποθέτηση θερμοπλαστικών συμβόλων στο οδόστρωμα:

«Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που για το 2020 ορίστηκε (16 -22 Σεπτεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αστυνόμευσης Δρόμων (ROADPOL) και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ένωσαν και φέτος τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας δράσεις «Για μια πόλη ανθρώπινη» με ασφαλείς ημέρες με μήνυμα «Μείνε ζωντανός και Σώσε ζωές».

Οι δράσεις και οι συναντήσεις με φορείς της πόλης μας, αφορούσαν θέματα οδικής ασφάλειας, προγραμματισμό παρεμβάσεων και αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση των οδηγών και των πεζών για έναν ασφαλή τρόπο μετακίνησης τηρώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Οι δράσεις, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

 1. Θέατρο δρόμου στην πλατεία Κύπρου με την συμμέτοχη μελών μεταφέροντας μηνύματα που είναι και η πρώτη αιτία θανάτων και τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας. Μοιράστηκε σε 170 οδηγούς το νέο βιβλιαράκι «ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ: ΘΥΜΗΣΟΥ». Με την ευγενική χορηγία της ΣΥ.ΦΑ.Κ και την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.
 2. Σχεδιάστηκε:
  • Διάβαση πεζών στο 18ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου
  • Διάβαση πεζών στο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής-Πάροδος Ικάρων
 3. Τοποθετήθηκαν Θερμοπλαστικά Σύμβολα (PREMARK) στο οδόστρωμα (Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου Κ-16. Κίνδυνος λόγω συχνής κίνησης παιδιών, μείωσης ταχύτητας:
  • Στο 2ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου επί της οδού Ρόδου-Λίνδου, διπλής κατεύθυνσης,
  • Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου και Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής επί της Επαρχιακής οδού
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής επί της Επαρχιακής οδού Κρεμαστής- Παστίδας διπλής κατεύθυνσης-Πάροδος Ικάρων.

Η Ρόδος είναι η πρώτη πόλη στην χώρα μας, που τοποθετεί επί του οδοστρώματος τις ως άνω πινακίδες με το υλικό PREMARK. Τα Θερμοπλαστικά Σύμβολα (PREMARK) αγοράστηκαν από την Δανία με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δράση του «Δέντρο της Αγάπης» 2019.

«Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!», θα μπορούσε να είναι το κεντρικό μήνυμα των δράσεων και των παρεμβάσεών της ΕΥΘΥΤΑ.

Ο πυρήνας, των δράσεων της ΕΥΘΥΤΑ, είναι και ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής της. Είναι να διαδώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, τα βασικά και ζωτικά μηνύματα σχετικά με την απαραίτητη προσοχή είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει ζωτική σημασία οι οδηγοί και οι πεζοί να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να δίνουν την απαραίτητη προσοχή και να μην αδιαφορούν.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστούμε από καρδιάς, όσους μας βοήθησαν και μας εμπιστεύτηκαν για να υλοποιήσουμε τις δράσεις τους: Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ν.Αιγαίου Χρήστο Ευστρατίου, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου Μιχάλη. Καλυωράκη, Διοικητή Τμήματος Τροχαίας Ρόδου Γιώργο Στέργου, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού Χατζόπουλο Ελευθέριο, τους Τροχονόμους: Κώστα Κωνσταντινίδη, Σπύρο Μίχο, Χρήστο Μπότογλου, Κυριάκο Τσακαλιό για 5 ώρες επί 4 ημέρες από τις 6 το πρωί ρύθμιζαν την κυκλοφορία, την Εταιρία Ergonis Constuctions Θωμά Μουτσόπουλο, την Α.Ε ΑΡΧΩΝ ΣΑΜΑΡΤΖΗ και Κατερίνα Σαμαρτζή (τοποθέτηση των Θερμοπλαστικών Συμβόλων Κ-16), τα Μ.Μ.Ε και τα Κοινωνικά Δίκτυα Ρόδου.»

Νίκος Λουπάκης

Αναδημοσίευση:www.stotimoni.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: