Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Μαΐ 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) στη Ρόδο


 

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η   Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων ΟδικήςΚυκλοφορίας (FEVR) στη Ρόδο και με την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά την έναρξη, με μηνύματά τους, ο κ. Etienne Krug Διευθυντής του Π.Ο.Υγείας (UNRSC), ο κ Antonio Avenoso Εκτελεστικός Διευθυντής  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC),  επισήμαναν την αναγκαιότητα της πολιτικής βούλησης, της συνεργασίας με φορείς που στόχο έχουν την μείωση των θανάτων και των τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας και μας ενθάρρυναν  να αναλάβουμε δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρότρυναν την ΕΥΘΥΤΑ να συνεχίσει με την ίδια δύναμη, αναγνωρίζοντας  όλες τις δράσεις της.

Η κ Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς στην έκθεση-ψήφισμα που συνέταξε και υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, για το Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ (P9_TA(2021)0407)   για την οδική ασφάλεια 2021-2030.  Η έκθεσή της αποτέλεσε τον οδικό χάρτη του Ευρωκοινοβουλίου για την επίτευξη του στόχου μείωσης 50% των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ήταν συγχρόνως η έκθεση-καταλύτης ώστε να φέρει η Κομισιόν το νομοθετικό πακέτο για την οδική ασφάλεια, Road Safety Package, που περιλαμβάνει αναθεωρήσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών και εφαρμογή νέων για τον εκσυγχρονισμό των αδειών οδήγησης, την αυστηρότερη επιβολή προστίμων σε διασυνοριακές παραβάσεις. Σχετικές προτάσεις είχε αποστείλει η ΕΥΘΥΤΑ και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) έχουν συμπεριληφθεί στο Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ (P9_TA(2021)0407.

Το μήνυμα από τον κ. Jesús Monclús του Fundación Mapfre, μακρόχρονος χορηγός  της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR), αναφέρθηκε ότι θα συνεχίσει υποστηρίζει τις δραστηριότητές μας, ειδικά στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων.

Ο κ.Sergi Burull, σύμβουλος ΜΚΟ, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην κατεύθυνση  που πρέπει να ακολουθήσουμε στις αξίες που  μας χαρακτηρίζουν και πως θα κινηθούμε στο μέλλον στην πραγμάτωση των προσδοκιών  και των στόχων  μας και  θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε γερά θεμέλια: όπως  συνεργασία, σεβασμό, ειλικρίνεια, διαφάνεια, ομαδικότητα, ενσυναίσθηση, ακεραιότητα, αμοιβαία υποστήριξη,  και αφοσίωση  στους  στόχους μας.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR), εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της στην ΕΥΘΥΤΑ επιδίδοντας την  ειδική πλακέτα αναγνώρισης  και της ανεκτίμητης  υποστήριξή της διαχρονικά στην FEVR και στην ανάληψη   της διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της  FEVR 2024 στη Ρόδο στα πλαίσια των 20 χρόνων δράσεων της.

Ουσιαστικός και ο λόγος του απερχόμενου προέδρου της FEVR κου Filippo Randi.

Όλοι οι προσκεκλημένοι χαιρέτησαν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης  ο π..Θεωνάς Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Ιωάννης Παππάς, ο Βουλευτής Δωδ/σου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κ. Γιάννης Κρητικός, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Στέργου, ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ κ Θωμάς Μήτσης, αναφέρθηκαν  στο έργο που επιτελείται από την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α  και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και ότι οφείλει η πολιτεία να είναι δίπλα της.

Φανταστική η παρουσία της παιδικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Ρόδου «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ»  που μέσα από το τραγούδι και το χορό μετέφεραν μηνύματα χαράς, ζωής και αισιοδοξίας και μύησαν τους συμμετέχοντες στον πολιτισμό της Δωδεκανήσου. Οι μικροί χορευτές μας χάρισαν στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας και καταχειροκροτηθήκαν από τους εκπροσώπους όλων των κρατών και όσων παρευρέθηκαν.

Όλοι εμείς στην ΕΥΘΥΤΑ, πετύχαμε την ανταλλαγή απόψεων αλλά και των δράσεων που θα ακολουθήσουμε για την οδική ασφάλεια με στόχο την μείωση 50% των τροχαίων συμβάντων ως το 2030. Ορόσημο για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στις χώρες  μας, της υποστήριξης των θυμάτων, της απόδοσης δικαιοσύνης και της ανάπτυξης στρατηγικών προγραμμάτων για βιώσιμες πόλεις για δρόμους ζωής μηδενίζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς οδικής κυκλοφορίας.

Η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της FEVR στη Ρόδο,  αποτέλεσε  πρόκληση και δεχτήκαμε άπειρα συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση και την μοναδική φιλοξενία στην όμορφη Ρόδο.

Στις εκλογές που ακολούθησαν εξελέγη το μέλος της ΕΥΘΥΤΑ στο Δ.Σ  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR)  η κ Τσαμπίκα Μουστάκα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το χορηγό κ Απόστολο Ασπράκη ACANDIA HOTEL, τον κ Μιχάλη Καβουκλή, Προέδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο The House of Europe in Rhodos και αυτής του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση EUNET συντονιστής της εναρκτήριας Γ.Σ, τους μουσικούς κ. Γιάννη Παπαθεωδώρου και κ. Θεδόση Περσελή, το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ»  και τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ που έδωσαν τη ψυχή τους για την διοργάνωση αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού γεγονότος που έγινε στην πόλη μας και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις όπως κατά κοινή ομολογία διατύπωσαν  όλοι οι συμμετέχοντες.

 

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,  θα συνεχίσει με την ίδια δύναμη, τη θέληση,  τη συνεργασία, το σεβασμό, την ειλικρίνεια, την διαφάνεια, την ομαδικότητα, την ενσυναίσθηση, την ακεραιότητα, την αφοσίωση για την επίτευξη  των   στόχων  της.

 

 Οδηγείτε Υπεύθυνα Σώστε Ζωές                           ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: