Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Σεπ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ


Επειδή και ο Σεπτέμβρης είναι μήνας εκλογών αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει τις δράσεις της η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θέμα και αυτών των εκλογών είναι βέβαια η πλήρης αδιαφορία των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των τροχαίων….

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει και γνωστοποιεί τις δράσεις της

3 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, 
η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, μαζί με τους εθελοντές της και την ΤΡΟΧΑΙΑ ΡΟΔΟΥ, ήταν στο δρόμο για πολλοστή φορά, στο ΡΟΔΙΝΙ με ένα μήνυμα "Η ΤΑΧΗΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ" μοιράζοντας έντυπα "ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ".
Μοναδικός στόχος και αυτής της δράσης, η ευαισθητοποίηση των οδηγών για αλλαγή οδικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς όμως ... το 90% των δικυκλιστών ήταν χωρίς κράνος, οδηγοί χωρίς ζώνη, μητέρες να κρατούν τα παιδιά στην θέση του συνοδηγού αγκαλιά... παιδιά μικρά όρθια ανάμεσα στους οδηγούς και συνοδηγούς… παιδιά μικρά συνοδηγοί… παιδιά αερόσακοι… παιδιά χωρίς μέσα συγκράτησης..  Όλοι οι οδηγοί που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί το τροχαίο στους  ίδιους..... όμως όλα αυτά τα θανατηφόρα που συμβαίνουν στην πόλη μας και στην Περιφέρεια μας,  αφήνουν αδιάφορους.... γιατί τόση αδιαφορία... θα έπρεπε να μας έχουν συγκλονίσει… το τροχαίο δεν είναι μοιραίο.... αν πιστέψουμε ότι η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας ...ίσως τότε αξιολογήσουμε την συμπεριφορά μας στο όχημά μας.. ακόμη και όλοι αυτοί που είναι κριτές των πάντων.... σχολιάζοντας τους άλλους και δεν κάνουν την αυτοκριτική τους... η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων… αυτών που σχεδιάζουν… αυτών που υλοποιούν… το σχέδιο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αυτών που κυκλοφορούν στους δρόμους σε ένα δίκτυο που δεν θα συγχωρέσει λάθος της οδηγικής συμπεριφοράς μας  και  είναι αδιανόητο όλοι εμείς  να αγνοούμε τον ΚΟΚ,  ή την  εφαρμογή του κατά βούληση, ή την επιβεβλημένη από φόβο της Τροχαίας και όλα αυτά δεν  συμβάλλουν στην ασφάλεια των καθημερινών μετακινήσεων.... Είναι χρέος μας να συνειδητοποιήσουμε το πόσους κινδύνους εγκυμονεί η καθημερινή μας κίνηση στους δρόμους.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει τις δράσεις της.. αντιγράφοντας δράσεις άλλων χωρών της Ε.Ε που πέτυχαν.. με την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων τους.. .στην Ελλάδα όμως τι γίνεται... δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να μειωθούν τα τροχαία και να οραματιστούν το VISION ZERO, Κανένας Νεκρός από τους Τροχούς... όπως εφαρμόζουν πολιτισμένες χώρες, γνωρίζοντας το κόστος των τροχαίων…
Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων – FEVR, της οποίας είμαστε μέλος,  που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 25-27  Σεπτεμβρίου 2015, με τη Δικηγόρο Αργυρώ Παντελίδη, μέλος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Μετά από πρόσκληση του ΤΕΙ Κρήτης, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συμμετέχει  στο Συνέδριο ως κύριος εισηγητής  με την  Γενική Γραμματέα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Μάνθα Ζιώγου με θέμα:  « ΤΡΟΧΑΙΟ- Η Επόμενη Μέρα» που θα πραγματοποιηθεί   στο Ηράκλειο Κρήτης  22 & 23 Οκτωβρίου 2015.
Θέμα του Διεθνές Συνεδρίου: «Οδικές Συγκρούσεις, Τραυματισμός και Αποκατάσταση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος "REHABIL AID: Reducing the Harm and the Burden of Injuries and human Loss caused by road traffic crashes and Addressing Injury Demands through effective interventions"
Οργανωτές: Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας & Οδικής Ασφάλειας
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, Τ.Ε.Ι. Κρήτης, και Ιατρικές Σχολές Παβίας (Ιταλία) & Αννόβερου (Γερμανία) http://rehabil-aid.seyp.teicrete.gr/
Διεξαγωγή 2ης ενότητας σεμιναρίου ασφαλούς οδήγησης στα Στρατόπεδα της Ρόδου.
Μετά από πρόσκληση του Στρατηγού της 95 ΑΔΤΕ, Κ. Ματζάκου Κων/νου, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
 Θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές ομιλίες  σε όλα τα στρατόπεδα της Ρόδου για τις συνθήκες και τις πιθανές συνέπειες ενός δυστυχήματος, μέσα από βιωματικές εμπειρίες καθώς και για τις σωστές πρακτικές για μια ασφαλή οδηγική συμπεριφορά, αρχίζοντας από τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 στο Στρατόπεδο Αφάντου.
8 Σεπτεμβρίου 2015: Συνάντηση όλων των εθελοντών-φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου  με την Εκπαιδευτική ομάδα (Καθηγητές –Δάσκαλοι, μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ) για τον σχεδιασμό  της νέας σχολικής χρονιάς με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
17 Οκτωβρίου 2015: Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα. Μήνυμα. « Όλοι διασκεδάζουμε… Ο Ένας δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της ΠΑΡΕΑΣ
3η Κυριακή του Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
10 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της ημέρας από τον ΟΗΕ
20 χρόνια Παγκόσμιας Μνήμης
«Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση»
Είναι ώρα να θυμηθούμε- ΟΧΙ στα τροχαία εγκλήματα"It's time to Remember - Say NO to Road Crime!"  http://worlddayofremembrance.org/   
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα εκπροσωπηθεί στη 2η Παγκόσμια Διυπουργική συνάντηση για την οδική ασφάλεια από την Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια (Global Alliance NGOs for Road Safety) οποίας είναι Μέλος που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία στις  18-19 Νοεμβρίου 2015  με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) http://www.roadsafetybrazil.com.br/en  
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την οδική ασφάλεια και οφείλουμε να συντελέσουμε στη μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας, στη Χώρα μας, αναπτύσσοντας εκείνη την οδική κουλτούρα που μπορεί να σώσει ΖΩΕΣ
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
               
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: