Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr7 Μαΐ 2016

Νέα τελεσίδικη καταδίκη περιφερειάρχη για φόνο από παράνομη διαφημιστική πινακίδα.


Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 το τριμελές Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφαση του για την υπόθεση του φόνου του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου (12/10/2008) από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λ. Ποσειδώνος με την οποία καταδίκασε 12 μήνες φυλάκισημε τριετή αναστολή τον Χαρ. Μανιάτη, τότε Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αθώωσε τον Α. Ευθυμίουσήμερα Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου και τότε αντιδήμαρχο Μοσχάτου που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών, γιατι αποφάνθηκε ότι το σημείο που είχε τοποθετηθεί η πινακιδα ανήκει στο Δημο Καλλιθέας και όχι στο Δημο Μοσχάτου. Ας σημειωθεί ότι επι πέντε περιπου χρόνια η Τροχαία δεν μπορουσε να προσδιορίσει σε ποιο Δημο ανηκει η τοποθεσία πο ειχε τοποθετηθει η πινακίδα με κινδυνο η υπόθεση να οδηγηθεί σε παραγραφή. Με την απόφαση του Εφετείου αποδυκνείεται ότι τελικά οι υπεύθυνοι της Τροχαίας έδωσαν στοιχεία που οδήγησαν στην παραπομπή λάθος δημάρχου. Στο μεταξυ βέβαια η υπόθεση παρεγράφει για τον, κατά το Εφετείο, υπεύθυνο τότε δημαρχο Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κο Ασκούνη.Ανθρώπινα τα λάθη.
Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο  Γ. Λιάπης, υπεύθυνος της διαφημιστικής Master Outdoor σε φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών, ο οποίος δεν άσκησε έφεση.
Οι παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι γιατι με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο θάνατο του Αντώνη.
Η νέα τελεσίδικη απόφαση έρχεται να προστεθεί στις τελεσίδικες καταδίκαστικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών του πρωην Δήμαρχου Αμαρουσιου – Π. Τζανίκου (για το φονο του 25χρονου Γιαννη Σταυρουλάκη) και του πρωην Δήμαρχου Γαλατσίου- Κ. Τσίρου  (για τον φόνο του 21χρονου Παναγιώτη Καραλή).
Σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί επίσης για τον φόνο του 21χρονου Αποστόλη Μολυβιάτη (2009) ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης  Ζαφειρόπουλο σε ποινή φυλάκισης 10μηνών με τριετή αναστολή και  ο πρώην πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας «Master Media system»  Α. Ανδριόπουλος, σε εξαγοράσιμη ποινη φυλάκισης δύο χρόνων.
Εκκρεμούν βέβαια και άλλες υποθέσεις φόνων νέων οδηγών από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες για τις οποίες έχουν παραπεμθεί στις καλλένδες λογω των νεων αναβολών που προέκυψαν λογω της αποχής των δικηγόρων.
Στο μεταξύ αρκετοί Δήμοι, με πρωτοστατούντα το Δημο Αθηναίων αρνούνται να εφαρμόσουν την νομοθεσία και καλύπτουν έμμεσα ή άμεσα την παραβατικότητα σε σχέση με την υπαίθρια διαφήμιση, που τον καιρό αυτό κύριο εκφραστή έχει το κανάλι Ε, ιδιοκτησίας τέως(;) ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας. Χαρακτηριστικές είναι οι γιαγαντοαφίσες που καταλαμβανουν ολόκληρες οικοδομές στην Λ. Αθηνών και Αχιλλέως και στην γωνια Πειραιώς και Ιεράς Οδού, της οποίες βλέπουν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί καθημερινά αλλα δεν μπορεί να δεί ο Δημος Αθηναίων.
Αθήνα 23/4/2016
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: