Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Μαΐ 2016

Ο «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Στις 12 Μαίου 2016 αντιπροσωπεία του SOS Τροχαία Εγκλήματα στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, Γιώργος Κουβίδης, Φαίδων Καρυδάκης, Αλέκος Κρητικός και Μανώλης Σταυρουλάκης συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.
Στην συνεδρίαση εκτέθηκαν αναλυτικά οι απόψεις του συλλόγου μας για το θέμα της Ταχύτητας στο Οδικό δίκτυο και τις οδυνηρές/αιματηρές επιπτώσεις που αυτή έχει σαν υπ αριθμόν ένα φονιάς και στους ελληνικούς δρόμους καθώς επίσης για το θέμα της Δικαιοσύνης και τον ρόλο που παίζει η αμνήστευση των Τροχαίων Εγκλημάτων στην διαιώνιση της αναπαραγωγής των Τροχαίων Εγκλημάτων.
Για το θέμα της ταχύτητας δείτε τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου μας Γιώργος Κουβίδης ΕΔΩ 
Για το θέμα της Δικαιοσύνης, στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μας Φαίδων  Καρυδάκης, δείτε το υπόμνημα που υπέβαλε ο σύλλογος μας στον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Παρασκευόπουλο και συζητήθηκε μαζί του στις 17/12/2015 ΕΔΩ
Επιλέξαμε να εστιάσουμε στα δυο αυτά θέματα γιατί ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον περιορισμό των Τροχαίων Εγκλημάτων δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της επιτροπής. Εκτός απ αυτό υπάρχει βέβαια και ένας δεύτερος ιδιαίτερα σημαντικός λόγος. Τόσο τα μέτρα για τον περιορισμό της ταχύτητας όσο κι αυτά για την απόδοση Δικαιοσύνης είναι μηδενικού κόστους άρα η οικονομική κρίση και η έλλειψη πόρων δεν μπορεί γι αυτά να αποτελεί άλλοθι.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω το βίντεο με την συζήτηση στην επιτροπή που μεταδόθηκε απο το κανάλι της Βουλής. Εκτός απο τον SOS Τροχαία Εγκλήματα στην ίδια συνεδρίαση παρέμβαση έκαναν ο Νίκος Στάππας και η Έλσα Τσεκούρα από την κινηση πολιτών ΠΕΖΗ εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στην σύγχρονη παραδομένη στο αυτοκίνητο πόλη.
Video Player
ΥΓ. Για όσους/ες πιθανά δεν γνωρίζουν η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου αποτελείται απο 21 βουλευτές όλων των κομμάτων. Η σύνθεση της: ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: