Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Μαΐ 2017

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 8-14 Μαΐου 2017 Σώστε Ζωές #ΕλαττώστεΤαχύτητα Save Lives #SlowDownΟ Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους,  μας καλούν να ενεργοποιηθούμε και φέτος  με θέμα την ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
1.250. 000 άνθρωποι, χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις. Η τάση αυτή είναι παγκόσμια ανοδική.
Οι τροχαίες συγκρούσεις είναι παγκόσμια το πρώτο αίτιο θανάτου για τις ηλικίες 15-29.
Τα μισά περίπου από τα θύματα είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (παιδιά, πεζοί, ποδηλάτες κα).
Περίπου  1 στους 5  θανάτους στο δρόμο οφείλεται στην ταχύτητα. Τουλάχιστον 40–50% των οδηγών παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Μια μείωση της Μέσης Ταχύτητας στο Δίκτυο της κυκλοφορίας κατά 5% έχει σαν συνέπεια τη μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά 30%! Μια αύξηση της Μέσης Ταχύτητας στο Δίκτυο της κυκλοφορίας κατά 5% έχει σα συνέπεια την αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά 30%
Η Ευρώπη είναι συγκριτικά η ασφαλέστερη κυκλοφοριακά ήπειρος, αλλά η Ελλάδα κατέχει σ αυτήν σταθερά μια από τις χειρότερες θέσεις στην λίστα θανάτων.
Το 2016, μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα εμφάνισε ξανά άνοδο στον αριθμό θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC) η χώρα μας είναι πρώτη σε θανατηφόρες συγκρούσεις, με την Ταχύτητα να αποτελεί το σημαντικότατο παράγοντα γι αυτό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα 31.385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους.
 Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πώς σε κάθε θάνατο στο δρόμο αντιστοιχούν και τέσσερις σοβαρές αναπηρίες!
Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ στοχεύει στην αύξηση της κατανόησης των κινδύνων και στην πρόκληση δράσεων που θα οδηγήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ταχύτητας, σώζοντας Ζωές στους δρόμους.
Ο ΟΗΕ καλεί, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – εθνικές κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄Βαθμού, διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικές εταιρείες, και το κοινό γενικά  και  καλούνται να σχεδιάσουν και να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ , σχεδίασε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του θέματος «Σώσουμε Ζωές  στους δρόμους. Προσδοκούμε τη συμμετοχή σας γιατί η Οδική Ασφάλεια αφορά όλους »
1) Έκθεση Ζωγραφικής και Ψηφιακής Τέχνης «Οδική Ασφάλεια: Σώζουμε  Ζωές Πρωταγωνιστές τα παιδιά»  Νεστορίδειο Μέλαθρον 8-19  Μαΐου 2017. Συμμετέχουν 25 σχολεία από τη Ρόδο και  τα Δωδεκάνησα
2) ΕΣΠΕΡΙΔΑ:  Οδική Ασφάλεια: Δικαιοσύνη- Πολιτισμός- Πολιτεία- Πολίτες: Σώζουμε Ζωές.  10 Μαΐου 2017, Τετάρτη , ώρα 18:30 Mediterranean  Hotel 
Εισηγητές:
Α)  Κτιστάκης Γεώγιος: Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου
« Οδική Ασφάλεια-Απόδοση Δικαιοσύνης»
Β)  Ανδριωτάκης Εμμανουήλ: Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
« Η συμβολή των Μ.Μ.Ε στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων-προβολή ντοκιμαντέρ »
 Γ) Ουρσουζίδης Γεώργιος : Βουλευτής Ν. Ημαθίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
 «Η εμπειρία από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της    Βουλής των Ελλήνων (Περίοδος ΙΖ΄,  Σύνοδος Α΄,  15/10/2015 - 30/9/2016)»
Δ)Κορδολαίμης Ανδρέας:  Αντιστράτηγος εα. Πρώην Δ/ντής Τροχαίας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Καθηγητής Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας
«Η συμβολή της Τροχαίας στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων-Ταχύτητα»
3) Μηνούδης Γιάννης, Παιδαγωγός Κυκλοφορίας Σουηδίας: 10 & 11 Μαΐου 2017, Σεμινάριο σε δικυκλιστές: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΔΙΚΥΚΛΟ (Θεωρητική και Βιωματική προσέγγιση των κινδύνων)
4) Ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοιχτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ), 13 &14 Μαΐου 2017  θα μεταφέρει το μήνυμα "Σώστε Ζωές #Ελαττώστε ταχύτητες" στις πρύμνες και στα κατάρτια  των ιστιοφόρων κατά την διάρκεια των αγώνων τους στα νησιά της Δωδεκανήσου
5) Δραστηριότητες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού:  παιχνίδια, τραγούδια, παζλ, σταυρόλεξα ,κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες, όλη την Παγκόσμια Εβδομάδα οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017.

Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας δεν είναι γιορτή,  είναι ΣΗΜΑ κινδύνου που αναβοσβήνει,  είναι  ΜΙΑ προσπάθεια αφύπνισης για να μη μας στερήσουν το τελευταίο που μας απόμεινε, τη ΖΩΗ.    

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ  ΟΛΟΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: