Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr31 Μαΐ 2017

H εισήγηση της προέδρου Ελένης Καρύδη στην Ημερίδα «Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας». ΤΕΙ Κρήτης 29 Μαΐου 2017

Πολύ ενδιαφέρουσα η ημερίδα με θέμα «Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας»  στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ – Κρήτης. στις 29 Μαϊού 2017. Η ημερίδα αποτέλεσε συνέχεια της συστηματικής δραστηριότητας του Τμήματος στο οποίο υπάρχει θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας. (Περισσότερα για το Εργαστήριο: ΕΔΩ)Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές : ΕΔΩ


H εισήγηση της προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ:  
                         Εκπαίδευση: Οδική Ασφάλεια  
Παιδεία Οδικής Ασφάλειας
Η εκπαίδευση αποτελεί μια σκόπιμη διαδικασία μετάδοσης γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος  όλων των χρηστών  του οδικού δικτύου να κυκλοφορούν με ασφάλεια και άνεση. Η ανάπτυξη “Παιδείας Οδικής Ασφάλειας” αποτελεί θεμελιώδη σκοπό του Στρατηγικού Σχεδίου βελτίωσης  της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα. Η έννοια της “Παιδείας Οδικής Ασφάλειας” αναφέρεται στις αξίες, στις στάσεις και στις συμπεριφορές όχι μόνο των μεμονωμένων ατόμων αλλά και της οικογένειας, της κοινότητας, των επικεφαλής των δραστηριοποιούμενων οργανισμών και φορέων, των οργάνων λήψης απόφασης, των μελών του κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης. 
                                
 Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα.
 • Η μη θέσπιση Στρατηγικού Σχεδιασμού  Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας  στην Ελλάδα
 • Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η Οδική Ασφάλεια είναι επιστήμη
 • ‘Έλλειμμα Οδικής Παιδείας
 • Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των τροχαίων υπήρξε παθητική  και μοιρολατρική χωρίς να έχει καταβληθεί η  απαιτούμενη συντονισμένη βούληση  της πολιτείας
 • Τα τροχαία δεν μπορούν και δεν πρέπει να  αποτελούν  το άλλοθι μιας συλλογικής αδιαφορίας που οδηγεί στον ευτελισμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής
 • Η αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων και η οδική ασφάλεια είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση του Κράτους και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο κάθε κυβερνητικής πολιτικής, απαιτείται Πολιτική βούληση.


Σχεδιασμός Προγραμμάτων Εκπαίδευσης-Παιδείας Οδικής Ασφάλειας
 • Εισαγωγή στο θέμα: αιτία πρόκλησης τροχαίων, ατομική ευθύνη, ΚΟΚ.
 • Γνωρίζω τον  εαυτό μου: ατομική  ταυτότητα, αυτοεκτίμηση, συναισθήματα, η σχέση μου με τους άλλους, αντιμετώπιση καταστάσεων, άμεσες επιπτώσεις τροχαίων, ο δικός μου ρόλος στην μείωση των τροχαίων, πρότυπα, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η ευθύνη των συνανθρώπων
 • Αξιολόγηση


Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Οδικής Παιδείας  από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
 • Σχολεία: Η εκπαίδευση γίνεται με μαθήματα εντός της τάξης και πρακτική εξάσκηση στον αύλιο χώρο των σχολείων, στο πραγματικό κυκλοφοριακό περιβάλλον -σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, στην εκπαιδευτική δυναμική των συζητήσεων, της ομαδικής εργασίας, των παρουσιάσεων από μαθητές στους γονείς, των δημιουργικών αναζητήσεων όπως το θέατρο, ζωγραφική, ψηφιακή τέχνη, τραγούδια, παραγωγή από τους μαθητές Ρ/Τ spot, σκίτσα του Μ.Κουντούρη με την educartoon η «Γελοιογραφία στην Εκπαίδευση», κλπ.
 • Σύλλογοι, Στρατόπεδα , Σχολή Γονέων, ομάδες πολιτών, εκθέσεις, συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα
 • Διανομή εντύπων, βιβλίων, dvd, αναμνηστικού διπλώματος, βιωματικά σεμινάρια  κλπ
 • Εκπαιδευτική Ομάδα: Εθελοντές Φοιτητές, Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Ιατροί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ψυχολόγοι, Νομικοί, μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Στο αμφιθέατρο δέσποζε η αφίσα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017  #SlowDown Save Lives και έργο σχολείου από την έκθεση. Διανεμήθηκε το έντυπο για την ταχύτητα, Οδηγούμε με Ασφάλεια (Ελληνικό & Αγγλικό)
Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το υλικό που χρησιμοποιείται  στις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια: