Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr26 Μαΐ 2017

Οδήγηση μηχανής χωρίς δίπλωμα: μια διαφωτιστική συζήτηση.

Με αφορμή την πρόταση μείωσης των προστίμων για τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. αλλά και τα πρόσφατα θανατηφόρα τροχαία στην Αλεξάνδρεια και την Αμφιλοχία από οδηγούς χωρίς άδεια οδήγησης, αναδημοσιεύουμε από το forum του moto.gr (10/9/2015) μαι συζήτηση που ακολούθησε το ερώτημα νεαρού με το ψευδώνυμο Glyfada που συνελήφθη γιατί οδηγούσε τη μηχανή του πατέρα του χωρίς άδεια, για τις συνέπειες που θα έχει.  
Να σημειώσουμε πως χάρη στην ευαισθησία των αρχών απέναντι στον χειμαζόμενο (εποχούμενο) λαό το αναφερόμενο πρόστιμο των 230 ευρώ για την παράβαση αν υιοθετηθεί η υπουργική πρόταση από δω και μπρος θα είναι 100 ευρώ και αν πληρωθεί εντός 10 ήμερου 50.
Η σύνταξη και η ορθογραφία είναι αυτή των συνομιλητών, αλλάξαμε μόνο τα ονόματα αυτών που απάντησαν με αριθμούς.

Κλήση χωρίς δίπλωμα και δικαστήριο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Glyfada: Καλησπέρα πριν από μερικές ημέρες με έπιασαν να οδηγώ την μηχανή του πατέρα μου χωρίς δίπλωμα (δεν έχω) μου έριξαν ένα πρόστιμο 230 ευρό και θα το πληρώσω εντός 10 ημερών αυτό που ξέρω πως ακολουθεί είναι δικαστήριο σε 6-12 μήνες.Είμαι 18 και δεν έχω δίπλωμα μου είπαν πως αν βγάλω έως τότε κατά 90% θα αθωωθώ.
Το θέμα είναι πως το δίπλωμα που μπορώ να βγάλω λόγο ηλικίας είναι έως 125cc και η μηχανή που οδηγούσα είναι 150cc χωρίς συμπλέκτη.
Υπάρχει περίπτωση να μην αθωωθώ? η υπάρχει περίπτωση να φάω κάποιο μικρότερο πρόστιμο για υπερκυβισμό?
Επίσης να προσθέσω πως ο πατέρας μου δεν γνωρίζει ότι είχα την μηχανή του.Θα τον καλέσουν και αυτόν μαζί μου στο δικαστήριο φέροντας ευθύνη που και καλά έδωσε το όχημα του σε άτομο χωρίς δίπλωμα? Κινδυνεύει να φάει πρόστιμο αν πει πως έλειπε και δεν γνώριζε για το συμβάν?
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 1. μη μασάς, όλοι (δικαστήριο, πατέρας) θα σου δώσουν μία ευκαιρία ακόμα, στην Ελλάδα ζούμε, Βαλκάνια u know?
 2. αν θυμάμαι καλά πηγαίνει μία μέρα φυλάκισης (εξαγοράσιμη, μη φοβάσαι) για κάθε κυβικό παραπάνω από το δίπλωμά σου, στη περίπτωσή σου δηλαδή:  150 – 125 = 25
  βέβαια φαντάζομαι το μηχανάκι δεν θα είναι ακριβώς 150, άρα κάτι θα γλιτώσεις
 3. Μιλά με δικηγόρο.
  Εκείνος/η θα σου πει τι και πώς.
  Αν έχεις λεφτά (εσύ ή ο πατέρας σου), δεν έχεις να φοβάσαι.
  Αν δεν έχεις, κακώς την έκανες τη μλκια αρχής εξαρχής.
  Όπως και να έχει, μιλάς με δικηγόρο
 4. όπως είπε ο 3…
  και με τον πατέρα σου…… μη πάθει κανένα εγκεφαλικό ο άνθρωπος…..
 5. Να βγάλεις δίπλωμα όπως και να χει …εκτός αν δεν έχεις σκοπό να ξανακαβαλήσεις. Αλλά επειδή μάλλον θα το ξανακάνεις μην γίνεις άλλος ένας ταλιμπαν στο δρόμο…Όσο για το δικαστήριο μην είσαι σίγουρος για τους 6-12 μήνες και με μια αναβολή που θα πάρεις σε βλέπω να  χεις ανεξαρτήτων κυβικών δίπλωμα…Ελλαδάρα……
 6. Ένα αρχαίο ελληνικό ρητό λέει. Don’t do the crime if you can’t do the time.
  Σε έχουν καλύψει οι από πάνω για το τι να κάνεις. Μην φας κανέναν άσχετο μόνο όσο οδηγείς παράνομα, εκεί δεν θα ξεμπλέξει το πράγμα απλά.
 7. +1000
  Γιατί ρε παλικάρι μου κυκλοφορείς χωρίς δίπλωμα….
  Γιατί δεν έβγαζες για 50αρι νωρίτερα….
  Γιατί δεν είπες στον πάτερα σου ότι του κλέβεις το μηχανάκι…μεγάλο παιδί είσαι…
  Ώρα να γίνεις και υπεύθυνο…..
 8. Ξεκινάς μαθήματα χτες…..και ομολογείς στον πατέρα σου την αλήθεια…
  πιο καλά να την μάθει από σένα και όχι από την αστυνομία!!!
 9. όπως σου είπαν…λεφτά να’χεις και όλα λύνονται… βγάλε δίπλωμα και μην οδηγείς περισσότερα cc απ’ ότι επιτρέπει το δίπλωμα σου…
 10. “Όποιος οδηγεί αυτοκίνητο ή τρίτροχο όχημα ή μοτοσικλέτα χωρίς να έχει εκδοθεί νόμιμα στο όνομά του η κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν άρθρο, τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200,00)ευρώ.”  Αν όντως καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης, είτε θα είναι με αναστολή είτε εξαγοράσιμη.  Μίλα με δικηγόρο και τον πατέρα σου.
 11. Δίωξη θα ασκηθεί (το δικαστήριο που λες) και εναντίον σου και εναντίον του πατέρα σου.
  Εσένα γιατί οδηγούσες χωρίς δίπλωμα και στον πατέρα σου γιατί σου έδωσε τη μηχανή αν και ήξερε ότι δεν είχες δίπλωμα. Κανονικά πρέπει να καταδικαστείτε και οι δύο.
  ΑΛΛΑ.
  Αν βγάλεις δίπλωμα και με τη κατάλληλη δικαιολογία και σωστή παρουσία στο δικαστήριο αθωώνεσαι για λόγους επιείκειας
  Να πας όμως να βγάλεις δίπλωμα ασυζητητί και να προσέχεις.
  Όχι για να μη σε γράψουν, αλλά για να μη κλαις εσύ ή οι δικοί σου …
 12. πιθανόν να τη γλυτώσεις με αναστολή γιατί είναι η 1η  φορά (αλλά θα πληρώσεις τα δικάστηκα έξοδα μάλλον), δεν ξέρω σίγουρα. βγάλει το δίπλωμα που μπορείς και μην οδηγάς μηχανάκι αν δε σε καλύπτει. δεν είναι κάθε μέρα Πάσχα, μπορεί πχ. να εμπλακείς σε ατύχημα και να  πλέξεις άσχημα. το τελευταίο που θα σε νοιάζει τότε είναι το δικαστήριο για κλίση.
 13. Να πας εκτίσεις την ποινή που θα τσιμπήσεις το σκέφτηκες ? να μην πληρώνει ο πατέρας σου για τις χαζομάρες σου.. πεταμένα λεφτά
 14. Το πρόστιμο είναι 200 και κάτι άλλο από έγγραφα δεν είχες και μπήκαν στο ήμισυ συρρέοντα κι έγιναν 230.
  Εντός 10 ημερών σε ΕΛ.ΤΑ(ταχυδρομείο) θα πληρώσεις τα μισά. Αν παρέλθει το 10ήμερο πας σε ολόκληρο το ποσό για 2 μήνες και μετά πάνε στην Δ.Ο.Υ. σου.
  Τα παιδιά μίλησαν σωστά.Καταρχήν μίλα στον πατέρα σου και δέξου αδιαμαρτύρητα τις όποιες κυρώσεις.
  Η αντίδραση δεν έχει να κάνει μόνο με το τι έκανες αλλά και με το τι θα μπορούσες να πάθεις.Θα έχει δίκιο,είναι γονιός.Όταν γίνεις κι εσύ θα καταλάβεις. Ελπίζω να φόραγες τουλάχιστον κράνος.
  Το δικαστήριο θα δείξει επιείκεια,αναγνωρίζοντας τη «χαζομάρα» που κουβαλάμε/ούσαμε όλοι στην ηλικία σου.
  ..κι επειδή είσαι μικρός ακόμα,
  Μαγκιά δεν είναι να κάνεις την χαζομάρα και να την γλιτώνεις όπως πολύ κοιτάνε να κάνουν στην χώρα μας.
  Μαγκιά είναι να μην δίνεις δικαίωμα να σου προσάψει κάποιος το παραμικρό ή αν δώσεις να μάθεις από το λάθος σου και να μην το ξανακάνεις.
  Σοφός όποιος έμαθε από τα λάθη του..
  Σοφότερος όποιος έμαθε από τα λάθη των άλλων…
 15. Έλα συγκρατήσου μόνος σου γέρος άνθρωπος
  Ο γλυφάδας ρώτησε κάτι, απαντήσαμε, αν ξαναμπεί ποτέ και τα δει έχει καλώς.
  Μη το μασήσουμε στη νουθεσία και στο μπλα μπλα το πράμα, γιατί αν μη τι άλλο μάλλον μόνοι μας τα διαβάζουμε.
 16. Glyfada: Guys σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας,φυσικά και τα διάβασα όλα,δεν έκανα έτσι το post.
  Δυστυχώς δεν φορούσα κράνος αλλά ο κυρ μπάτσος που μου έκοψε την κλήση ήταν καλός και έγραψε ότι φορούσα.
 17. Προσωπική εμπειρία, πολύ πίσω στο χρόνο:
  17 ετών, παρέα με 3 φίλους, μένει το μηχανάκι από βενζίνη, νύχτα.
  Ψάχνοντας για κάτι να βάλουμε βενζίνη από τους άλλους, νάσου ο λεβέντης, οι άλλοι είχαν δίπλωμα, εγώ όχι….Κλήση.
  Μετά από δύο χρόνια δικάσιμος (έχω βγάλει δίπλωμα).
  Αθώος για το δίπλωμα, αλλά τσιμπάω 20 μέρες για ΘΌΡΥΒΟ.
  Λέω στη δικαστίνα, «μα αφού το μηχανάκι είχε μείνει από βενζίνη, πως έκανε θόρυβο?»
  Ακόμα θυμάμαι το ύφος της «Άκου να σου πω νεαρέ, το όργανο δεν ψεύδεται»
  Άλλες εποχές θα μου πεις …
Αναδημοσίευση SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: