Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr31 Οκτ 2020

Δελτίο Τύπου Προβολή ενός ντοκιμαντέρ " γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν με την προβολή της  ταινίας του «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» (παραγωγή 2019)

 Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα  υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω του Covid19 (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση προβλεπόμενου αριθμού θεατών κ.α), ο Όμιλος Cine-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, το κινηματογραφικό εργαστήρι Cine-Chevalier και η ΕΥΘΥΤΑ συνεργάστηκαν και παρουσίασαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 8μ.μ. στον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ την πρόσφατη ταινία του σκηνοθέτη «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».


Η συγκεκριμένη ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) γυρίστηκε κυρίως στους χώρους του Κέντρου Αποκατάστασης Τραυματιών (Κ.Α.Τ) στην Αττική. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές κάποιων ασθενών, κυρίως νέων ανθρώπων, εντός και εκτός του Νοσοκομείου, που νοσηλεύονται μετά από σοβαρά ατυχήματα και βρέθηκαν ανάπηροι από τη μια μέρα στην άλλη. Καταγράφει με αυθεντικό τρόπο τον καθημερινό τους επίμονο, επίπονο και δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας καθώς και τον  αγώνα και την αγωνία του ιατρικού και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ. Πρόκειται για ένα φίλμ " γεμάτο, ελπίδα και ανθρωπιά", κατά τη γενική διαπίστωση  των θεατών που παρακολούθησαν την ταινία με μεγάλο ενδιαφέρον στη φιλόξενη αίθουσα του ΠΑΛΛΑΣ.

 Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης απαντώντας σε ερωτήματα των θεατών σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως κύρια επιδίωξη της ταινίας του ήταν  να μετατρέψει τα ιατρικά περιστατικά σε ευαίσθητα, συγκινητικά ανθρώπινα δράματα με στόχο την αποδοχή όσων μας επιφυλάσσει μια καθ’ όλα απρόβλεπτη πραγματικότητα, χωρίς συνθήματα και πρόθεση διδακτισμού. "Δουλειά του ντοκιμαντερίστα είναι να δείχνει κι όχι να αποδεικνύει» υπογράμμισε εμφατικά.

 Την ταινία παρακολούθησε η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, η οποία συνεχάρη τον καταξιωμένο Ελληνογάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν ο οποίος διαμένει και εργάζεται  στην Ελλάδα από το 1978. Η κυρία Μοσχή  παρακολούθησε την ταινία με εξαιρετικό ενδιαφέρον  και συγκίνηση και ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για το  σημαντικό καλλιτεχνικό έργο που προσφέρει στη χώρα μας.

  Σύντομες επαινετικές παρεμβάσεις για το έργο του σκηνοθέτη Μάρκου Γκαστίν  έγιναν και από την εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Χαρίκλεια Ανδρουσοπούλου, η οποία εξέφρασε τη συγκίνησή της καθώς η ταινία αναδεικνύει με πιστότητα  το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου τον κινηματογραφικό μας όμιλο  για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει στην προβολή της ταινίας  ως συνδιοργανωτής.  Η Ελένη Καρύδη,  ιδρύτρια και  ψυχή της ΕΥΘΥΤΑ, στο χαιρετισμό της  πρότεινε να αξιοποιηθεί το ντοκιμαντέρ στα σχολεία ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, με στόχο την  πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που παρουσιάζουν αυξητική τάση τελευταία στο νησί μας.  Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες  Ρόδου. 

 

 


  Ο Γιώργος Τζεδάκης από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Cine Chevalier καλωσόρισε εκ μέρους του εργαστηρίου τον σκηνοθέτη, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση που θα ασκήσει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στο έργο των κινηματογραφιστών  που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Παράλληλα ενημέρωσε το κοινό για την προγραμματισμένη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου. Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά», παραγωγής της  κινηματογραφικής ομάδας του “Ciné Chevalier”, την Τρίτη 27 και  Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.


            Σημειώνεται πως η ταινία  «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»  προβλήθηκε μέσα στο 2020 σε διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ και απέσπασε τα παρακάτω βραβεία:

-Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ AegeanDocs", Οκτώβρης 2020

-Βραβείο  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2020.

"Βραβείο Ορφέα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Festival Los Angeles Greek Film Festival", Οκτώβρης 2020

            Ο Όμιλος μας  ευχαριστεί  θερμά  την Ολυμπία Γκογκέ για την ιδέα, την πρόταση και  την γενικότερη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ευχαριστεί επίσης την Ευαγγελία Κακά καθώς και τους τεχνικούς του του Κινηματογράφου ΠΑΛΛΑΣ για την συνεχή υποστήριξη  και την άψογη συνεργασία τους.

Τέλος, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς:

-Το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου, «Εμμανουήλ Χριστ. Σταματίου & Μαρίας Χριστοφ. Σταματίου»

-Sunrise Luxury Apartments  καθώς και στο Κ.Π.Ε. Πεταλούδων  για την πολύπλευρη υποστήριξη.

            Παρά τις μεγάλες δυσκολίες εδώ και σε ολόκληρο τον κόσμο,  ο «Όμιλος Cine-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» συνεχίζει το κινηματογραφικό του έργο συμπράττοντας με διάφορους φορείς για να ψυχαγωγεί και να μορφώνει ώριμους και υπεύθυνους θεατές και πολίτες. Προσεχώς θα ανακοινώσουμε στα Μ.Μ.Ε. τις προγραμματισμένες διαδικτυακές και δια ζώσης δράσεις της χειμερινής περιόδου.

Ρόδος, 26/10/2020

                                                          Εκ μέρους του Δ. Σ.

Η  Γ. Γραμματέας                                                                                   Ο Πρόεδρος

Αναστασία Ζέππου                                                                               Πέτρος Σπανός

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: