Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις τροχαίου με εγκατάλειψη,  αυτή του θανάσιμου τραυματισμού του 54χρονου ποδηλάτη Γιώργου Ζήση (ΕΔΩ) από οδηγό ΙΧ στα Γιάννενα το 2013 έφτασε στο τέλος της με την ολοκλήρωση (;) των ποινικών δικαστηρίων πριν λίγες ημέρες, στο εξαιρετικά σύντομο διάστημα των επτά ετών τεσσάρων μηνών και εικοσιτριών ημερών.

Έπρεπε δυστυχώς να περάσει τόσος καιρός για να ενημερωθούμε επίσημα ότι ο δράστης, αντίθετα με τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί και αντίθετα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν είχε τελικά εγκαταλείψει το θύμα, απλά δεν αντιλήφθηκε καν ότι το χτύπησε και συνέχισε αμέριμνος την διαδρομή του και τη ζωή του.

Είναι σημαντικό τέτοιες αποφάσεις – πιλότοι που ξεκαθαρίζουν οριστικά τα πράγματα να εκδίδονται όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να μην αιωρούνται άδικες υποψίες πάνω από τα κεφάλια όσων γυρνώντας από την νυχτερινή τους διασκέδαση σκοτώσουν κάποιο χωρίς να το αντιληφθούν. Μιλάμε για απλά πλημμελήματα, πράξεις τόσο συνηθισμένες που τις έχει υποστεί σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια και που είναι αδιανόητο να προκαλούν την ταλαιπωρία όσων υποπίπτουν σ αυτά…

Μικρό χρονολόγιο μια προαναγγελθείσας απόφασης

11 Ιουλίου 2013, Ιωάννινα: Σύγκρουση ΙΧ με ποδήλατο. Σοβαρός τραυματισμός του ποδηλάτη. Ο οδηγός του ΙΧ εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο και εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητο του.

21 Ιουλίου 2013: 11 ημέρες μετά. Εντοπίστηκε ο δράστης.

22 Ιουλίου 2013: 12 ημέρες μετά. Ο Γιώργος φεύγει από τη ζωή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Ο δράστης προσάγεται στον εισαγγελέα, αφήνεται ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του κατηγορούμενος για δυο πλημμελήματα: ανθρωποκτονία από αμέλεια & εγκατάλειψη θύματος.

ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

7 Φεβρουαρίου 2017: 3 χρόνια και 7 μήνες μετά. 1η «απόπειρα» να ξεκινήσει η δίκη. Έχει οριστεί 36η στο πινάκιο σε σύνολο 38 υποθέσων. Αναβολή λόγω παρελεύσεως του ωραρίου.

9 Μαΐου 2017: 3 χρόνια και 10 μήνες μετά. 2η «απόπειρα» να ξεκινήσει η δίκη. Έχει οριστεί 35η σε σύνολο 36 υποθέσεων. Αναβολή λόγω παρελεύσεως του ωραρίου.

17 Οκτωβρίου 2017: 4 χρόνια και 3 μήνες μετά. 3η «απόπειρα» να ξεκινήσει η δίκη. Αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων.

28 Νοεμβρίου 2017: 4 χρόνια και 4 μήνες μετά. 4η «απόπειρα» να ξεκινήσει η δίκη. Έχει οριστεί 31η σε σύνολο 34 υποθέσεων. Αναβολή λόγω παρελεύσεως του ωραρίου.

27 Φεβρουαρίου 2018: 4 χρόνια και 7μήνες και 16 ημέρες μετά. 5η «απόπειρα» να ξεκινήσει η δίκη. Έχει οριστεί 24η στο πινάκιο σε σύνολο 26. Αναβολή λόγω παρελεύσεως του ωραρίου.

17 Απριλίου 2018, 4 χρόνια,9 μήνες και 8 ημέρες μετά. 6η –επιτυχής-  απόπειρα έναρξης της δίκης. Καταδίκη του δράστη ως αποκλειστικά υπαίτιου θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ την ημέρα ή με κοινωνική εργασία.

Έφεση με ανασταλτικό αποτέλεσμα.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

5 Μαρτίου 2020, 6 χρόνια, 7 μήνες και 25 ημέρες μετά. 1η «απόπειρα» να εκδικασθεί η έφεση του δράστη.  Η δίκη έχει οριστεί 10η στο πινάκιο. Αναβολή λόγω γαστρεντερίτιδας κατηγορουμένου που εκδηλώθηκε την παραμονή…

3 Δεκεμβρίου 2020, 7 χρόνια, 4 μήνες και 23 ημέρες μετά. Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα δικαστήρια εκδικάστηκε κατ εξαίρεση η έφεση, χωρίς την παρουσία της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του θύματος και των μαρτύρων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου πως δεν κατάλαβε ότι είχε χτυπήσει άνθρωπο… και τον απάλλαξε από την κατηγορία της εγκατάλειψης.

Τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τρία χρόνια με αναστολή…