Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Δεκ 2020

ΕΥΘΥΤΑ: Θερμές ευχές για τη Νέα Χρονιά- ο Δωδεκάλογος του σωστού οδηγού


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Μέλη και οι Εθελοντές

της  «ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

εύχονται ολόψυχα σε εσάς και τους αγαπημένους σας:

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με Υγεία και Ασφαλείς Διαδρομές.


Ο  δωδεκάλογος του σωστού οδηγού

Φίλοι οδηγοί: «Κλειδώστε» στην μνήμη σας τις συμβουλές που ακολουθούν. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι.

Η οδήγηση είναι ευθύνη και είναι θέμα παιδείας του οδηγού..


 Φοράω πάντα τη ζώνη ασφαλείας


Όχι μόνο όταν πρόκειται να ταξιδέψω, αλλά και στις αστικές μετακινήσεις. Φροντίζω  επίσης το ίδιο να κάνουν και όλοι όσοι μπαίνουν στο αυτοκίνητο και αυτοί που κάθονται πίσω.

Φοράω πάντα  το κράνος

Όχι μόνο ο οδηγός αλλά  και ο συνεπιβάτης. Μην αφήνεις το πιο σημαντικό μέρος του σώματός σου απροστάτευτο.

Δεν οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ

Ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα μειώνει σημαντικά την ικανότητα αντίληψης και αντίδρασης στο τιμόνι. Γι’ αυτό δεν πίνω πριν οδηγήσω ή δεν οδηγώ αν έχω πιεί.

Κρατάω αποστάσεις ασφαλείας

Ποτέ δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος. Πρέπει να είμαι αρκετά μακριά ώστε ακόμη κι αν σταματήσει ξαφνικά και αδικαιολόγητα να μην πέσω πάνω του.

Δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας

Αν χτυπήσω έναν πεζό με 50χλμ/ώρα, αυξάνω στο διπλάσιο την πιθανότητα τραυματισμού του ή θανάτου του. Η μείωση της μέσης  ταχύτητας κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 30% του αριθμού θανατηφόρων συγκρούσεων στην οδική κυκλοφορία.

Παρακολουθώ συνεχώς την κυκλοφορία

Έχω ανά πάσα στιγμή πλήρη αντίληψη ως προς το ποιος ή τι κινείται μπροστά, πίσω και δίπλα μου και προσπαθώ να προβλέψω αν θα κάνει κάτι που θα με θέσει σε κίνδυνο.

Δεν μιλώ στο κινητό

Έχει αποδειχτεί ότι η χρήση κινητού κατά την διάρκεια της οδήγησης, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ακουστικά, αποσπά την προσοχή του οδηγού και προκαλεί σοβαρά δυστυχήματα.

Δεν κάνω αντικανονικό προσπέρασμα

Ποτέ δεν προσπερνάμε αντικανονικά. Η βιασύνη, η κακή εκτίμηση και η υπερβολική σιγουριά οδηγούν σε επικίνδυνα προσπεράσματα.

Δεν παραβιάζω το STOP  και το ΚΟΚΚΙΝΟ του σηματοδότη

Η παραβίαση τους εγκυμονεί κινδύνους και το κακό δεν αργεί να συμβεί. 

Μεταφέρω τα μικρά παιδιά, μόνο στο ειδικό κάθισμα

Για μεγαλύτερη ασφάλεια τοποθετώ το εγκεκριμένο παιδικό κάθισμα  ανάλογα με την ηλικία το ύψος και το βάρος  του παιδιού μόνο στις πίσω  θέσεις. Τα παιδιά που έχουν ύψος πάνω του 1,35μ φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Προσέχω τους πεζούς

Τους σέβομαι και τους παραχωρώ την προτεραιότητα. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο δρόμο μας. Από μας εξαρτάται η ασφάλεια τους.

Δεν οδηγώ επιθετικά

Μεγάλο ποσοστό των θανάτων και των τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας οφείλεται στην επιθετική οδήγηση. Τελικά το θύμα της επιθετικότητας είναι ο οδηγός.

Σαν πεζός κυκλοφορώ τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: