Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Σεπ 2021

Μνημόνιο συνεργασίας για την Οδική Ασφάλεια ΣΕΣ - ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΣ Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο κ. Ηλίας Ηλιού Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  υπέγραψαν  Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελένη Καρύδη, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΥΘΥΤΑ- Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, για την ενίσχυση της συνεργασίας τους  σε ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Η υπογραφή των  μνημονίων  συνεργασίας πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΟΝΙΟΛΟΓΩΝ  την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και με τον κ Ηλία Ηλιού Καθηγητή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ-ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Ρόδο για το 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές (ICTR21)

Στην υπογραφή του μνημονίου εκ μέρους του ΣΕΣ συμμετείχαν ο Π. Παπαντωνίου, ο Θ. Τσιάνος, η Ν. Ντάσιου, η Ι. Παγώνη και η Δ. Αλεξανδροπούλου


και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Καθηγητής

 

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΥΘΥΤΑ στη Ρόδο, όπου η Ελένη Καρύδη εκ μέρους της ΕΥΘΥΤΑ παρουσίασε τις δράσεις οδικής ασφάλειας που πραγματοποιούν και το όραμα που έχουν για το μηδενισμό των οδικών θανάτων και τραυματισμών.  Πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για τρέχοντα ζητήματα οδικής ασφάλειας και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία  και των 3 φορέων ώστε να αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις το επόμενο διάστημα.

Η ΕΥΘΥΤΑ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, ευχαριστεί από καρδιάς  τόσο το Δ.Σ του Συλλόγου  Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων όσο και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  κ. Ηλία Ηλιού που αποδέχτηκαν το αίτημά της για την υπογραφή μνημονίων αναγνωρίζοντας έμπρακτα την παρουσία της με στόχο τον μηδενισμό των τροχαίων συμβάντων.    Μαζί θα συνεχίσουμε για ένα κόσμο με μηδέν θανάτους και τραυματισμούς οδικής κυκλοφορίας!

Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου Ελένη Καρύδη  συμμετέχοντας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές (ICTR21) στη Ρόδο, τελείωσε την παρουσίαση της με αυτά τα λόγια: Κάθε θύμα δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά ένα παιδί, μια μητέρα, πατέρας, αδελφή, αδελφός, φίλος ή συνεργάτης. «Οι θάνατοι από την οδική κυκλοφορία μπορούν να προληφθούν και γνωρίζουμε όλοι τις τεκμηριωμένες λύσεις που έχουν αποδειχτεί ότι σώζουν ζωές στις κοινότητες που σκέφτονται τη δέσμευσή τους στο «VISION ZERO»«ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ». ΣΤΟΧΟΣ της ΕΥΘΥΤΑ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: