Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Ιαν 2012

Βρήκαν "πατέντα" για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας


Βρήκαν "πατέντα" για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας
29/12/2011"ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ" ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥ ΜΟΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Βρήκαν τον τρόπο οι “αετονύχηδες” να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Καταθέτουν μόνο μία από τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας στη ΔΟΥ προσκομίζοντας βεβαίωση από την ασφαλιστική τους εταιρεία ότι έχασαν τη δεύτερη. Τη δεύτερη πινακίδα την κρατούν ωστόσο και την τοποθετούν στο αυτοκίνητό τους, με το οποίο συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τέλη.
Το φαινόμενο αυτό είναι φέτος ευρέως διαδεδομένο. Η ΔΟΥ έχει δεχθεί πάρα πολλές μονές πινακίδες από κατόχους αυτοκινήτων, οι οποίοι προφανώς επεδίωξαν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και χωρίς μάλιστα να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους.
Η μαζική κατάθεση μονών πινακίδων έχει προκαλέσει εντύπωση στις αρμόδιες αρχές που ερευνούν κατά πόσο έχουν χαθεί ή όχι οι δεύτερες πινακίδες κυκλοφορίας.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες μέρες σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στη ΔΟΥ Ρόδου, όπου προσέρχονται δεκάδες πολίτες προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας προσέρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατά δεκάδες στη ΔΟΥ για να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Και επειδή ...πενία τέχνας κατεργάζεται, βρέθηκε ο τρόπος να μην καταβάλλονται τα τέλη και να κυκλοφορούν τα οχήματα με μία μόνο πινακίδα, η οποία δεν κατατίθεται, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν ότι την έχασαν.
Φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των πινακίδων που θα παραδοθεί στη ΔΟΥ θα είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι. Ήδη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί 1200 περίπου πινακίδες, ενώ πέρυσι κατατέθηκαν 570.
Κατατίθενται μάλιστα πινακίδες κυκλοφορίας και από καινούρια οχήματα μεγάλου κυβισμού, αφού το ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας είναι δυσβάστακτο για τις οικογένειες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι από τις πινακίδες που κατατέθηκαν πέρυσι, ελάχιστες παρελήφθησαν από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, οι οποίοι προφανώς αδυνατούν να πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας.
Πηγή: Προόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: