Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Ιαν 2012

O ΠΑΛΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΤΑ

Ο ΠΑΛΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕΤΗΝ ΕΥΘΥΤΑ

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής διάστασης του " Δέντρου της Αγάπης " του "Δέντρου της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ", είναι και οι διαγωνισμοί και άλλες εκδηλώσεις όπως:
Το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου «Πίσω από το τζάμι» των Θαλασσί εκδόσεις που θα παρουσιαστεί στο δημοτικό θέατρο Ρόδου στις 3 Ιανουαρίου στις 7μμ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από λαϊκή ορχήστρα που θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια του ηχολήπτη Γιάννη Παπαϊωάννου στο στούντιο της Κολούμπια. Μέρος από την πώληση των βιβλίων θα διατεθεί στην ΕΥΘΥΤΑ, η οποία διοργανώνει και την βιβλιοπαρουσίαση. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει και η κλήρωση του ποδηλάτου που πρόσφερε φέτος η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.

Της Τζίνας Δαβιλά |protagon

Με τον Γιάννη Παπαϊωάννου γνωριστήκαμε πριν λίγα χρόνια στο Μελωδία. Ήταν καλοκαίρι. Παρατήρησα, θυμάμαι, την μπλούζα που φορούσε- απεικόνιζε τον ίδιο και τον εγγονό του, τον Τζιμάκο αγκαλιά. «Ο μικρός;», τον είχα ρωτήσει, «το αστέρι μου,» μου είχε απαντήσει. Όταν άκουγα Μελωδία, το όνομα του Γιάννη πηγαινοερχόταν. Ήταν ο ηχολήπτης, ο αφανής ήρωας. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο ηχολήπτης ενός σταθμού; Στη συνείδησή μου είναι σημαντικότερος του παραγωγού. Γνωρίζει τα πάντα, ζυγίζει τα πάντα. Χρεώνεται το όποιο λάθος, ακουστικό, καθυστέρησης, ήχου, τάξης. Είναι διαρκώς σε εγρήγορση, έχει πάντα σε λειτουργία τις αντένες του και τα αυτιά του. Πέρα από τα πρακτικά της υπόθεσης, είναι εκείνος που βοηθά στα δύσκολα, καλύπτει το κενό στον αέρα, βάζει τραγούδι όταν μπλοκάρει το μυαλό του παραγωγού (μ’έχει σώσει άπειρες φορές ο Κωστής), πολλές φορές ακούει ό,τι κουβαλά ο παραγωγός, είναι φίλος, δικός μας άνθρωπος. Και ξελασπώνει…αυτό και αν είναι σημαντικό…

Μια ζωή ο Γιάννης ήταν πίσω από το τζάμι, ξέρετε αυτό που χωρίζει τον ηχολήπτη από τον ερμηνευτή ή τον παραγωγό. Το τζάμι που αντανακλά το πίσω και το μπρος, τα γύρω και τα μέσα. Για αυτές τις ιστορίες του ήθελε να μιλήσει ο Γιάννης. «‘Έχω ένα υλικό απίστευτο, θα ευλογηθώ να το δω με σάρκα οστά;» μου έλεγε συχνά. Έζησα «από κοντά» τις τελευταίες μέρες στον σταθμό όπου ο Γιάννης επέλεξε να αποτελέσει το κλείσιμο (;) του κύκλου της ηχοληπτικής του πορείας. (Άραγε κλείνουν οι κύκλοι σε τόσα δυνατά κεφάλαια της ζωής;) Άκουγα τους παραγωγούς του σταθμού να τον προσκαλούν ένας- ένας στις εκπομπές τους και να τον ρωτούν τι θα κάνει τώρα που θα πάψει να δουλεύει, τι θυμάται τόσα χρόνια στο χώρο και από τη συναναστροφή με τόσο σημαντικά ονόματα μέσα στα στούντιο της Columbia… (Αλήθεια, θυμάστε την Columbia; Εκείνο το σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής δισκογραφίας όπου αγκάλιασε τα διαμάντια της ελληνικής μουσικής; Από Χατζιδάκι, Μίκη, Ξυλούρη, Χαρούλα, Γαλάνη, Μελίνα, Διονυσίου, Αγγελόπουλο, Τσιτσάνη, Μπέλλου, Άκη Πάνου, Ζαμπέτα και ο κατάλογος σταματημό δεν έχει…). Πάντα ο Γιάννης κατάφερνε τη συγκίνηση ή τη λύπη για τον αποχωρισμό να την ισορροπεί με μια εκπληκτική μαεστρία που με έκανε ακόμα περισσότερο να τον θαυμάζω… Του έλεγα πολλές φορές με θλίψη: «Α ρε Γιάννη, πόσο θα ήθελα να έχω δουλέψει μαζί σου…»

Δεν έχω παράπονο… Ο Γιάννης και από μακριά φρόντιζε να μου μεταλαμπαδεύει σαν αληθινός πατέρας όσο περισσότερες γνώσεις μπορούσε. Έγραφε cd, έβρισκε πληροφορίες και αποκόμματα για να μου τα στείλει και κάθε φορά πάνω στα cd έγραφε: «Για να μαθαίνεις και να θυμάσαι!» ή «όσο μεγαλώνουμε καλό είναι να μαθαίνουμε». Από το φίλο του Στέλιου Καζαντζίδη τον Άρη Σαν μέχρι θρυλική Fairuz. Από ανέκδοτες ηχογραφήσεις μέχρι εξαντλημένες παραγωγές που είχε φυλάξει στο προσωπικό του αρχείο. Μια ζωή στα στούντιο… με Χατζιδάκι, Ξυλούρη, Πάνου, τον κυρ-Απόστολο, την αγαπημένη του Χαρούλα… Όποια πληροφορία ήθελα, ο Γιάννης κινητή μουσική εγκυκλοπαίδεια μου την έλυνε. «Η διαθήκη, του έλεγα, τι τραγουδάρα …». «1984 Δεκέμβρης ήταν όταν ηχογράφησα με τη Χαρούλα και το Νικολόπουλο τον «Εμφύλιο Έρωτα. Σ’ ένα μήνα εξαντλήθηκε και το Γενάρη του 85 επανακυκλοφόρησε ο δίσκος», μου έλεγε και έψαχνα ταχύτατα μολύβι για να γράφω όπου έβρισκα τις πληροφορίες…. Άλλες ιστορίες του από την μουσική του ζωή μού τις περιέγραφε, άλλες τις φανταζόμουν και με έπιανε μια γλυκιά θλίψη.

Τι να πω για τον Γιάννη. Ο Οδυσσέας έχει να αφηγηθεί αμέτρητες…Χαίρομαι όμως που έχω στα χέρια του το «τρίτο του παιδί» μετά την Κατερίνα και τη Νατάσσα. «Το πίσω από το τζάμι». Το βιβλίο στο οποίο ο Γιάννης Παπαϊωάννου καταγράφει αναμνήσεις από την περίφημη Columbia σε μια εκ βαθέων εξομολόγησης. Τριάντα ολόκληρα χρόνια στην Columbia με αγωνίες, χαρές, σφιξίματα στο στομάχι, κόμπους στον λαιμό, όπως αποτυπώθηκαν στην ψυχή του Γιάννη «πίσω από το τζάμι» και μας καταθέτει στο βιβλίο του ήχους, νότες και σημαντικές ανθρώπινες στιγμές. Κάθε σελίδα και διαφορετική, κάθε πρόσωπο και μια άλλη κρυμμένη ιστορία. Ένα ταξίδι σε πρόσωπα που γνωρίζουμε και που θα δούμε από άλλη ματιά, εκείνης «πίσω από το τζάμι».


Καλοτάξιδο, φίλε μου το «τρίτο σου παιδί»…

ΥΓ1: Περιλαμβάνει cd με ηχογραφήσεις από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Παπαϊωάννου.
ΥΓ 2: Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στη Σύσση Καπλάνη για τη συνεργασία, την προσεγμένη έκδοση και τη συμμετοχή-στήριξη στο βιβλίο του Γιάννη.

Χορηγός επικοινωνίας Παλμός 99,5
Θα μιλήσουν Δήμητρα Τερρανόβα και η Τζίνα Δαβιλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: