Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















24 Ιαν 2012

Εκδήλωση για τα τροχαία. SOSTE

Εκδήλωση για τα τροχαία εγκλήματαPDFΕκτύπωσηE-mail
ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΜΑΡΟΥΣΙ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 11:32

Ο τίτλος ανήκει στην Οργάνωση που δραστηριοποιείται για την πρόληψη των εγκλημάτων της ασφάλτου.

Στις 28 του Δεκέμβρη, όσοι από μας παρακολούθησαν την εκδήλωση της Οργάνωσης στην αίθουσα Μαρούσι ΠΛΑΖΑ συγκλονίστηκαν.

Τον σύλλογο δημιούργησαν οι οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους, άλλα δολοφονημένα πάνω στα πεζοδρόμια και άλλα να τα πλακώνουν πακτωμένα σίδερα των διαφημιστικών εταιρειών.

Φίλοι αναγνώστες, όταν άρχισαν να παρουσιάζονται στο video wall τα παιδιά που χάθηκαν, ντράπηκα που ζω σ’ αυτόν τον τόπο.

Παιδιά ζωντανά και όμορφα. Τα μάτια μου έτρεχαν συνεχώς, πιστέψτε με ένιωσα οργή ανάμεικτη με πόνο, συμμεριζόμενη τον πόνο των γονιών τους.

Έναν πόνο αγιάτρευτο όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Παρ’ όλο που φαίνομαι σκληρή και ακραία, εν τούτοις η ευαισθησία δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Κλείνω τα μάτια μου ακόμα και σήμερα και βλέπω τα γελαστά παιδιά και η οργή μου θεριεύει.

Διαβάζω στο Δελτίο Τύπου της οργάνωσης πως 1381 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 1754 τραυματίστηκαν από τους δολοφόνους των δρόμων το 2010.

Το 2011, μόνο τον Δεκέμβριο, είχαμε 19 νεκρούς σε 617 τροχαία, 42 βαριά τραυματίες και 565 ελαφρά τραυματισμένους.

Λέει λοιπόν η Τροχαία ότι βεβαίωσε τις 30 τελευταίες μέρες του χρόνου 34.066 παραβάσεις.

Είναι δυνατόν αυτό το διαλυμένο κράτος να μη μπορεί να βάλει σκληρούς κανόνες γι αυτούς τους εκ προθέσεως εγκληματίες της ασφάλτου;

Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από ένα κράτος που έχει βαρέσει διάλυση….

Έζησα δύο χρόνια στην Αυστρία. Το 1959 βρέθηκα τυχαία σε μια σύλληψη ενός οδηγού. Στάθηκα και ρώτησα τι έγινε, γιατί δεν είχα δει δυστύχημα. Η απάντηση ήταν ότι πέρασε με κόκκινο. Του αφαίρεσαν άδειες και όλα τα χαρτιά και το αυτοκίνητο παρέμεινε στη θέση του και θα το πήγαινε η τροχαία σε ένα πάρκιγκ. Δεν χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, ο αστυφύλακας ενέργησε βάση των νόμων που διέπουν τη σωστή οδήγηση στη χώρα.

❍ ❍ ❍

Στις οκτώ άρχισε η συναυλία της κλασσικής τζαζ. Κι έτσι στο χάος και στον θόρυβο αντιπαρέθεσαν την αρμονία και τη μουσική. Αυτό το βράδυ μας μετέφεραν μουσικά σε άλλες εποχές οι καλλιτέχνες Λητώ Βογιατζόγλου πιάνο, Δημήτρης Σεβδαλής πιάνο, Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο, Μαρίνα Σάττι φωνή και το ντουέτο Ευγενία Καρλάφτη πιάνο-φωνή και Νέστορας Δημόπουλος κιθάρα.

Σοβαρή μουσική που απέπνεε αγάπη γι αυτούς που λείπουν και που θα λείπουν από τους γονείς τους εσαεί.

❍ ❍ ❍

Το κόκκινο παραβιάζουν ακόμη και οι τέως υπουργοί. Μιλάω για τον Κίμωνα Κουλούρη που ξεσήκωσε χαλασμό γιατί πέρασε με κόκκινο και τον σταμάτησαν τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ. Πολλές οι επιτυχίες αυτών των νέων παιδιών, γιατί η ενέργεια του Ολύμπου τα συντροφεύει στο δρόμο τους. Όταν τα βλέπω νιώθω σιγουριά, γιατί συνεχώς είναι πάνω στις μοτοσικλέτες τους, προσφέροντας την προστασία στους δοκιμαζόμενους, από το ελεύθερο και απολύτως ασύδοτο έγκλημα.

Εύχομαι να μη ξαναπαραστώ σε όμοια συναυλία σαν αυτή της 28ης Δεκεμβρίου για τους νέους που φαίνεται μας περισσεύουν και πρέπει να τους εξοντώσουμε.

Χαριτίνη Ρασιά

http://www.amarysia.gr/component/content/40574.html?task=view

Δεν υπάρχουν σχόλια: