Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Δεκ 2013

Οδός Γιάννη Σταυρουλάκη.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑντίγραφοΗ συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στις 19 Δεκέμβρη 2013 συνέπεσε με την 8η επέτειο από τον φόνο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα επι της λεωφόρου Κηφισίας.
Μετά από πρόταση του δημάρχου Γ. Πατούλη, με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομα του Γιάννη στο δρόμο κάτω από το σημείο του συμβάντος.
 Αναδημοσιεύουμε παρακάτω δυο αναρτήσεις της Αφροδίτης Κουκουτσάκη καθηγήτριας του Γιάννη στο Πάντειο, απο την σελίδα της στο facebook.
Οδός Γιάννη Σταυρουλάκη  
Το ιστορικό της υπόθεσης του θανάτου του Γιάννη Σταυρουλάκη τον Δεκέμβρη του 2005 και οι αναφορές στους υπεύθυνους γι’ αυτό το θάνατο, οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες, τα οκτώ χρόνια δικαστικών αγώνων αναφέρονται σ’ αυτό το δημοσίευμα του Ιού (ΕΔΩ)
Συμπληρώνω ότι αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2013, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος καταδικάστηκε τελισίδικα από το πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε δέκα μήνες με αναστολή, ως υπεύθυνος για τον θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη του οποίου το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μια από τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που είχαν κατακλύσει την περιοχή Αμαρουσίου επί δημαρχίας του.
Σήμερα το μεσημέρι, μού τηλεφώνησε ο κ. Μανώλης Σταυρουλάκης, ο πατέρας του Γιάννη, και με ενημέρωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου αποφάσισε να δώσει το όνομα του παιδιού στον δρόμο στον οποίο σκοτώθηκε.
Δεν ξέρω πόσοι από τους διερχόμενους οδηγούς θα αναρωτηθούν τα επόμενα χρόνια ποιος είναι ο Γιάννης Σταυρουλάκης και γιατί πήρε ένας δρόμος το όνομά του.
Δεν ξέρω εάν η ποινή θα συνετίσει δημαρχαίους κι επιχειρηματίες να μην παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων
Φοβάμαι πως όχι κι αυτό ο Γιάννης το ήξερε καλά, το συζητήσαμε εξάλλου σε μια σχεδόν προφητική συζήτηση που, τυπικά, ήταν προφορική εξέταση στην εγκληματολογική θεωρία.
Έστω και συμβολικά, όμως, έστω και ως αίτηση συγνώμης κι ας είναι ανεπανόρθωτος ο θάνατος, αυτή η ενέργεια ήταν μια οφειλή.

Ο Γιάννης ήταν φοιτητής μου, ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιδιά.
Τον Γιάννη τον γνώρισα -και με το γνώρισα εννοώ ότι το εντόπισα και τον ξεχώρισα από τη μάζα των φοιτητών που συμμετείχαν στα μαθήματά μου- κάποτε που χρειάστηκε να εξετασθεί προφορικά κι επειδή η αίθουσα των εξετάσεων ήταν μακριά απ’ το γραφείο μου, καθίσαμε σε δυο καρέκλες έξω από το αμφιθέατρο Καράγιωργα, πλάι στην τζαμαρία.
Ο Γιάννης ήταν ένα εξαιρετικά ευγενικό και χαμηλών τόνων παιδί αλλά εκείνη η διαδικασία των εξετάσεων η οποία πάντα μου προκαλούσε εξαιρετικό άγχος κατέληξε να γίνει σαν βόλτα σε μια γνωστή και πολυπερπατημένη παραλία όπου όμως, ξαφνικά κι απρόσμενα, ανακαλύπτεις τοπία που δε φανταζόσουνα. Και όχι, δεν σκοπεύω να πλέξω το εγκώμιο του Γιάννη, ήταν ένα ξεχωριστό παιδί αλλά το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και σ’ ένα παιδί λιγότερο ξεχωριστό. Ο λόγος που γράφω αυτό το σημείωμα είναι κάτι που με κυνηγάει με την ίδια επιμονή και ένταση από τη στιγμή που έμαθα τον βίαιο θάνατό του.
Μιλούσαμε, λοιπόν, για την έννοια του εγκλήματος, για την κοινωνική κατασκευή της κατηγορίας έγκλημα και την επιλεκτικότητα του ποινικού μηχανισμού. Και με ρώτησε, “δεν θεωρείται έγκλημα ένας θάνατος που τον προκάλεσε μια κακοτεχνία στον δρόμο ή ένα αντικείμενο τοποθετημένο παράνομα που διακυβεύει την ασφάλεια των οδηγών;” Δε μεταφέρω κατά λέξη τα λόγια του αλλά αυτό ήταν το νόημα, σαν να είχε προβλέψει το θάνατό του και να ρωτούσε εάν θα ήταν έγκλημα. Όχι, τίποτα το μεταφυσικό, όπως μου είπε στη συνέχεια είχε χαθεί ένα γνωστό του παιδί κάπως έτσι.
Ξέρω ότι η μνήμη μπορεί να παραποιήσει ή να διορθώσει ένα τραυματικό γεγονός αλλά αυτό έγινε ακριβώς όπως το περιγράφω, μετά από τόσα χρόνια είναι σαν να μας βλέπω καθισμένους στις καρέκλες πλάι στην τζαμαρία και ήθελα να διηγηθώ στην ακριβή του μνήμη.  γιαν
Δείτε τη συζήτηση στο βίντεο της συνεδρίασης από το 37΄και μετά. Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: