Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Δεκ 2013

Δημήτρης Βουρβαχάκης Βαγγέλης Κελαράκης

Ένα χρόνο πριν στις 12/12/2012 ο Διευθυντης του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο πρόεδρος των Διασωστών Βαγγέλης Κελαράκης έχασαν την ζωή τους μετά από μια σφοδρή συγκρουση ενός ΙΧ που μπηκε στο αντίθετο ρεύμα με το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν.                                        Που αλλού, στον ΒΟΑΚ λίγο εξω από το Ηράκλειο στο δρόμο για το Ρέθυμνο.
???????????????????????????????
Δημήτρης Βουρβαχάκης                         Βαγγέλης Κελαράκης    
Ο κόσμος θάταν καλύτερος αν μιλούσαμε λιγότερο.
Και πολύ καλύτερος αν λίγα απ αυτά που λέμε τα κάναμε πράξη.
Ενας χρόνος πέρασε.
Ας αναρωτηθούμε τι κάναμε για να σταματήσουμε τα τροχαία.
Σαν άτομα και σαν σύνολο. Σαν πολίτες και σαν πολιτεία.
Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα. Δεν πέφτουν απ τον ουρανό.
Είναι εγκλήματα.
Είναι έγκλημα να μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα.
Είναι έγκλημα να έχεις «εθνικό δρόμο» χωρίς διαχωριστικό στηθαίο.
Είναι έγκλημα να αφήνεις τους εγκληματίες ελεύθερους.
Μια μειοψηφία έδινε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.
Ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης ανήκαν και ανήκουν σ αυτούς.
Πάντα θα είναι σημεία αναφοράς για τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν την γενοκτονία στους δρόμους. Και αυτό θα οφείλεται βασικά όχι στο πως έχασαν την ζωή τους αλλά στο πως έζησαν την ζωή τους.
Δεν έχουμε λόγια που να μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των οικογενειών τους. Αν για μας σήμερα πέρασε ένας χρόνος ξέρουμε πως γι αυτούς ο χρόνος σταμάτησε στις 12 Δεκέμβρη του 2012 και πως ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης είναι στην  πραγματικότητα οι μόνοι που μπορούν να τους βοηθήσουν.
Ελπίζουμε τουλάχιστον το τεράστιο κύμα αγάπης που εκφράστηκε από τις χιλιάδες των  απλών ανθρώπων και τους συναδέλφους τους να τους δίνει την δύναμη να αντιμετωπίσουν το δεύτερο μαρτύριο που θα βρουν μπροστά τους, τις δικαστικές διαδικασίες.
12.12.2013                                 SOS Τροχαία Εγκλήματαkr

Δεν υπάρχουν σχόλια: