Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Δεκ 2013

Νέα τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

ΚΑΡΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου το πενταμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για υπόθεση που αφορά θάνατο οδηγού από παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την ύπαρξη πινακίδας σε νησίδα της λεωφόρου Βείκου που προκάλεσε τον θάνατο του 21χρονου οδηγού ΙΧ Παναγιώτη Καραλή στις 18 Οκτωβριου 2007.
Είναι η δεύτερη τελεσίδικη καταδίκη δημάρχου για το ίδιο αδίκημα μετά την καταδίκη του τ. δημάρχου Αμαρουσίου Π. Τζανίκου τον Σεπτέμβριο για τον θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη το Δεκέμβρη του 2005 στη Λ. Κηφισίας. Ας σημειωθεί πως στις 17 Δεκεμβρίου δικάζονται ο τότε αντιπεριφερειάρχης Αττικής και οι αντιδήμαρχοι Καλλιθέας και Μοσχάτου για τον φόνο του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου στην Λ. Ποσειδώνος στις 12 Οκτωβρίου 2008 από παράνομη διαφημιστική πινακίδα.
Μιά εταιρία – ένας μάρτυς.
Είναι εντυπωσιακό πως και για τις τρις περιπτώσεις οι πινακίδες σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανήκαν στην ίδια εταιρία, την MASTER, η οποία παρά την καταδίκη των δημάρχων και την δεδομένη παράνομη τοποθέτηση των πινακίδων που προκάλεσαν τον θάνατο αθωώθηκε με το σκεπτικό πως αν οι δήμαρχοι δεν είχαν συνάψει συμβάσεις ή είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες, δεν θα είχαν επέλθει οι συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο των νεαρών οδηγών…
Το θέμα της απόσπασης της προσοχής των οδηγων απο τις πινακίδες παρα τις τόσες αποφάσεις και εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί δεν θεωρήθηκε σαν κάτι που μπορεί να αποδειχθεί…
Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο πως και στις δύο περιπτώσεις ως μάρτυρας υπεράσπισης των δημάρχων έσπευσε να καταθέσει ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φ. Κουτσάφτης υποστηρίζοντας και στις δύο περιπτώσεις πως ο θάνατος των νεαρών οδηγών δεν προκλήθηκε από την σύγκρουση με τις πινακίδες…
Ας σημειώσουμε πως μια βδομάδα πριν εκδικάστηκε αγωγή της MASTER κατά των δημοσιογράφων Γ. Δάμα, Σ. Πολυμίλη και Θ. Τεγόπουλου από  τους οποίους ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ 300.000 αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Ελευθεροτυπία” το 2009 και αφορούσε στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση όπου ουτε καν αναφέρονταν ονομαστικά η εταιρία αλλα υπήρχε μια φωτογραφία γιγαντοαφίσας με το σήμα της. (Μπορείτε να δείτε το άρθρο ΕΔΩ). Ένοιωθαν τόσο ισχυροί και τόσο αθώοι που προχωρούσαν και σε αγωγές. Το δικαστήριο δεν έγινε γιατι ο δικηγόρος τους ζήτησε αναβολή δηλώνοντας ότι η εταιρία είναι σε εκκαθάριση.
Η Λερναία Ύδρα βγάζει κεφάλια
Είχαμε αναφερθεί με διαδοχικές αναρτήσεις στα τέλη Οκτώβρη στην επανεμφάνιση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης μέσω των γιγαντοαφισών του τηλεοπτικού σταθμού Ε. Η κινητοποίηση που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα την αποκαθήλωση των πινακίδων, Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας, Α. Ξανθός και Ειρ. Αγαθοπούλου απο την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημειώνουμε μερικά στοιχεία ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος:
Από τις 24-6-2011/7-11-2013
«Διαπιστώθηκαν 7.540 παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες. Υπεβλήθησαν 2.625 μηνυσεις σε βάρος υπευθύνων.
Έγιναν 3.0555 ενημερώσεις αρμοδίων υπηρεσιών.                                   Αφαιρέθηκαν 3.018 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Υποβλήθηκαν 303 μηνυσεις για πινακιδες που παραμενουν.                               Εγιναν 381 εκ νεου ενημερώσεις αρμοδιων υπηρεσιων.
Σε 10 περιπτώσεις ακολουθηθηκε η αυτοφωρη διαδικασια.
Στις 31/10 και 6/11/2013 από το Α.Τ. Αμαρουσίου για 5 παράνομες διαφημιστικες πινακιδες του τηλεοπτικου σταθμου Ε (με την εμφάνιση των οποιων κατατέθηκε η ερωτηση) έγιναν μηνυσεις και ενημερωθηκαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες». 1395876_10151809502724760_371755202_n
Διαβαστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩΚαι τις απαντησεις του Υπουργείου Εσωτερικών  ΕΔΩ και Προστασίας του Πολίτη ΕΔΩ. Το υπουργειο Μεταφορων δεν εχει απαντήσει ακόμα.

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: