Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Δεκ 2013

ΑΓΡΟ – SOS! Μια πρωτοβουλία για τα τροχαία από αγροτικά μηχανήματα.

al 1
Η “Πρωτοβουλία Κατοίκων Ημαθίας” είναι μια ανοιχτή αυτοοργανωμένη ομάδα κατοίκων, χωρίς νομική μορφή, η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον  Ιούνιο με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αλληλουποστήριξη και άσκηση πιέσεων σχετικά με το ζήτημα των τροχαίων εγκλημάτων. Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής παρέμβαση αφορούσε στη δημιουργία και διανομή 6.000 περίπου εντύπων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των οδηγών αγροτικών οχημάτων. Τα έντυπα διανεμήθηκαν κυρίως σε αγροτικούς συνεταιρισμούς,  τοπικούς γεωργικούς φορείς (ΟΣΔΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Τοπικοί Σύλλογοι, Διεύθυνση Μηχανικής Καλλιέργειας) και συνεργεία αγροτικών οχημάτων στους νομούς Ημαθίας, Κοζάνης και Σερρών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και  συναντήσεις με δύο Διοικητές Τροχαίας.al 2
Οι άνθρωποι που στηρίξανε την παρέμβαση ήταν περίπου 15 άτομα από το  νομό Ημαθίας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από Αλεξάνδρεια, Βέροια και τα γύρω χωριά, ανάμεσα τους είναι τρείς συγγενείς θυμάτων. Στην πορεία προέκυψε στήριξη και από τοπικές ομάδες δράσης και αλληλεγγύης. Και υπάρχει διάθεση και για συνέχεια..
Το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των αγροτικών τροχαίων παρότι παράγει κάθε χρόνο πάρα πολλά θύματα ουσιαστικά ουδέποτε αντιμετωπίστηκε σαν κάτι που άξιζε παραπάνω από ένα μικρό μονόστηλο στις εφημερίδες.al 3
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που συγκροτήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία. Όσοι ενδιαφέρονται να ρθούν σε επαφή μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του: agrosos.imathias@gmail.com
Θα ενημερώνουμε για κάθε δράση της πρωτοβουλίας και ελπίζουμε στην διεύρυνση της και στην επέκταση της και σε άλλες περιοχές της χώρας μια και τα προβλήματα που θίγουν δεν είναι

τοπικά. al 4
Δείτε – εκτυπώστε το  φυλλάδιο σε μορφή αφίσας σε μέγεθος Α3: ΕΔΩ 
Δείτε εικόνες απο τις δράσεις για την Ημερα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας: EΔΩ

Πηγή: www.soste.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: