Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Δεκ 2013

Τρεις χαμένες ζωές και μια χαμένη ευαισθησία.

 Άντα Ψαρρά     Εφημερίδα των Συντακτών, 24-26/12/2013
Το 2008 ένας ειδικός φρουρός ετών 37 που «είχε τα νεύρα του» έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκότωσε με μια σφαίρα στην καρδιά έναν δεκαπεντάχρονο στα Εξάρχεια. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός ενώ ξεσπούσε η συγκλονιστική εξέγερση της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα.
Ο ειδικός φρουρός Κορκονέας προσπάθησε να φύγει, να κρυφτεί, να δικαιολογηθεί, να αιτιολογήσει την πράξη του κατηγορώντας ακόμα και το δολοφονημένο παιδί. Ο «ράμπο των Εξαρχείων» καταδικάστηκε σε ισόβια και συνεχίζει τη ζωή του κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού. Στην απολογία του επέμεινε ότι κάποια παιδιά τούς είχαν επιτεθεί νωρίτερα με πλαστικά μπουκάλια, ότι δεν θυμόταν πώς πυροβόλησε, ενώ τελικά δήλωσε ότι συμμερίζεται τον πόνο της οικογένειας.
Χθες το βράδυ ένας άλλος ειδικός φρουρός, ο Θόδωρος Π., ετών 28, παρέσυρε και σκότωσε τρέχοντας πολύ με τη μηχανή του μια ηλικιωμένη γυναίκα σε έναν σχετικά σκοτεινό δρόμο. Δεν έσπευσε να φύγει κατά το σύνηθες, σταμάτησε, πήγε κοντά κι έπαθε φοβερό σοκ αντικρίζοντας τη διαμελισμένη γυναίκα. Περπάτησε μερικά βήματα και χωρίς κανείς να μπορούσε εκείνη τη στιγμή να προβλέψει, έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και τίναξε τη… ζωή του στον αέρα. Δεν στάθηκε να σκεφτεί, δεν μπόρεσε να αφομοιώσει ότι έγινε αιτία να πεθάνει ένας άνθρωπος και δυστυχώς έδρασε ακαριαία με την πιο ακραία κίνηση αυτοδικίας και θύμα τον εαυτό του.
Ο πρώτος ειδικός φρουρός, πριν κάνει την εν ψυχρώ δολοφονία, είχε λάβει εύφημο μνεία από την ΕΛ.ΑΣ. για τις «ικανότητές» του. Ο δεύτερος φρουρός έχει ήδη πάρει εύφημο μνεία από κάθε έναν πολίτη αυτής της χώρας για την ευαισθησία του, που όμως πέρασε -δυστυχώς- και την κόκκινη γραμμή της ζωής του. Κι όμως θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη ποινική μεταχείριση, την ώρα που όλοι όσοι σκοτώνουν ανθρώπους σε τροχαία, ένστολοι ή μη, κυκλοφορούν ατιμώρητοι -στο όνομα της δολοφονίας εξ αμελείας- χωρίς να έχουν χάσει ούτε καν το κέφι τους. REAL LIFE - Αντίγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια: