Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Δεκ 2014

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2014

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα οικογενειών με απώλεια από τροχαίο πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων την Κυριακή 16/11.
Στην Αθήνα από τις 13.00 εως τις 17.30 στην Πλατεία Συντάγματος μαζευτήκαμε για πέμπτη συνεχή χρονιά περισσότεροι/ες  φέτος παρά την εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ για την συγκέντρωση μας.  Μαζί μας οι Μαμάδες στο Δρόμο, οι Φίλοι της Φύσης, ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ , η ΠΕΖΗ, οι Ποδηλάτες , με ποδηλατοπορεία που ξεκίνησε από το πεδίο του Αρεως και κατέληξε στο Σύνταγμα.
Στην συγκέντρωση μας παρευρέθησαν ο γραμματέας της  Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής  βουλευτής Θ. Δρίτσας, η περιφερειάρχης  Αττικής Ρ. Δούρου και αρκετοί περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Δείτε 12 αφίσες που δημιούργησαν μέλη της Ενωσης Γραφιστων Ελλάδας με το  θέμα της φετινής Ημερας Μνημης,  η Ταχύτητα Σκοτώνει: ΕΔΩ  
Στην Θεσσαλονίκη, για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους με μεγάλη συμμετοχή (άρθρο του Αλεξη Μπένου: ΕΔΩ) με αφίσες του Δημήτρη Αρβανιτη και με την ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά παρουσία παπουτσιών θυμάτων.   
Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις  συγκεντρώσεις  μπορείτε να δείτε στην σελίδα SOS Road Crimes στο facebook. (ΕΔΩ)
 
Στην Ρόδο με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν η Κατανυκτική Συναυλία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο» σε Μουσική Αντώνη Κυζούλη και Διεύθυνση φωνητικού συνόλου της Άντζελας Σπανού. Παρουσιάστηκαν σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση,  μελοποιημένα έργα του   Ποιητή Κ. Παλαμά « Ο ΤΑΦΟΣ-1898» και ο Ύμνος στην  Αγάπη του Απόστολου Παύλου. Δειτε το βιντεο: https://www.youtube.com/watch?v=SYxXubmzZwQ
Στην Αλεξανδρούπολη το διήμερο δράσεων με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού φορέων ΄που περιλάμβανε επίδειξη παρέμβασης διάσωσης από το ΕΚΑΒ (ΕΔΩ) και πολλες άλλες δράσεις συνάντησε επισης μεγάλη ανταπόκριση. Σχετικό βιντεο: https://www.youtube.com/watch?v=qszDeuwikbY
Μαζική και δυναμικη ηταν η συμμετοχή στην ποδηλατοπορεία που οργάνωσε η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας, τιμώντας τα Θύματα και διεκδικώντας Αμεσα μετρα για την Οδική Ασφάλεια. (Αναλυτικα: ΕΔΩ
Μπορείτε να δείτε  τις εκδηλώσεις σε άλλες  χώρες: ΕΔΩ
Στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί «Μαύρη Ποδηλατοπορεία» στην Μνήμη των Θυμάτων την επόμενη Κυριακή 23 Νοεμβρίου: ΕΔΩ
Διαβάστε στην Καθημερινή της 15/11 ενα ενδιαφέρον άρθρο για τις ταχύτητες στην πόλη όπου περιλαμβανονται και οι απόψεις του συλλόγου μας: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: