Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Δεκ 2014

Πέντε χρόνια…

DSCN0266                                                                                                           
Δείχνοντας με ποιο τρόπο γεννιέται η ομορφιά.                                     
 Ή αυτό που εμείς, αλλιώς, το λέμε δάκρυ.                                                       
Οδυσσέας Ελύτης
Σαν σήμερα (4/12) πριν από πέντε χρόνια χτύπησαν τον δεκαπενταχρονο Σόλωνα Καρυδάκη. Στην Κηφισίας με 170km/h. Τροχαίο και εγκατάλειψη. Παρέμεινε στην εντατική μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Και μετά;
Πέντε χρόνια μετά ο Σόλων πάντα λείπει.
Ο δράστης (που παρουσιάστηκε μετά την παρέλευση του αυτοφώρου) είναι εδώ. Kυκλοφορεί ελεύθερος και με το δίπλωμα του.
Κανένα δικαστήριο δεν έχει γίνει ακόμα. Πέρασαν μόνο πέντε χρόνια βλέπετε. 
Βρεθήκαμε εκεί πάνω στην γέφυρα που έφτιαξε η οικογένεια το σχολείο και οι φίλοι, μια από τις εικοσι πεζογέφυρες που θα φτιάχνονταν συνολικα μεσα σε δύο χρονια.  Τις άλλες δεκαεννιά θα τις έφτιαχνε το κράτος. Καμία άλλη δεν φτιάχτηκε και οι δεκαεννιά ΘΑ γίνουν έξι. Κάποτε.
Κοιτώντας το ποτάμι των αυτοκινήτων να περναει με βουητό κατω από τη γεφυρα του Σόλωνα στο μυαλό μου ηρθαν εικόνες του παρελθόντος, Μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο. Τα αναμένα κεριά και τα λουλούδια επάνω στην γέφυρα και το διερχόμενο πλήθος από κάτω παρέπεμπαν ευθέως εκεί.   Όμως δεν επρόκειτο για πιστούς, ούτε για ανθρώπους με συνείδηση της πορείας τους. Πολύ περισσότερο δεν επρόκειτο για ανθρώπους που ζητούσαν συγχώρεση. Απλά ένα ποτάμι ανθρώπων που βιάζονταν να επιστρέψει σπίτι  ή να πάει να διασκεδάσει.
Και βέβαια ο Σόλωνας δεν είναι Θεός (ίσως να είναι άγγελος) δεν ήταν παρά ένα παιδί 15 χρονών που πήγαινε στο πάρτι του σχολείου του.
Κατω από την γέφυρα ένας τροχονόμος διευκόλυνε την κατάσταση και μας προσγείωνε στην πραγματικότητα.Σφυρίζοντας καλούσε του οδηγούς  να επιταχύνουν, να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας και να μη σταματάνε στο κόκκινο. Η Κηφισίας βλέπετε έχει αυτό το «αναχρονιστικο» όριο των 70km/h με την παραβιαση του οποιου οι οδηγοι πρέπει να εξοικειώνονται ενώ το κράτος σφυρίζει «αδιάφορα» για την ανθρώπινη ζωή.
Πέντε χρόνια…
Πηγή: www.soste.gr
Καρυδάκης Σόλων  15 ετών. Πεζός. 4/12/2009, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφτηκε.  ‘Εζησε με μηχανική υποστήριξη μέχρι τις 9/12/2009.
Καρυδάκης Σόλων
15 ετών. Πεζός.
4/12/2009, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφτηκε.
‘Εζησε με μηχανική υποστήριξη μέχρι τις 9/12/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: