Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Δεκ 2014

Σάμος: Μιάμιση ώρα για είκοσι χιλιομετρα. Μια χαμένη ζωή και μια παραίτηση…

Ο Αγιος Κωνσταντίνος Σάμου απέχει κατι λιγότερο απο 20km απο το νοσοκομείο στο Βαθύ. Ωστόσο  χρειάστηκαν 90 λεπτά για να φτάσει εκεί το -επιστρατευμένο- ασθενοφόρο. Ήταν πια αργά για τον 34χρονο τραυματία πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Ξεψύχησε στην άσφαλτο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Την τελευταία του πνοή άφησε στην άσφαλτο ένας 34χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών σε χωριό της Σάμου, καθώς το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει στο σημείο μιάμιση ώρα.
Σύμφωνα με το i-samos.gr, στις 17:45 το απόγευμα της Πέμπτης ο 34χρονος επέβαινε σε ένα δίκυκλο μηχανάκι, όταν για άγνωστο λόγο μέσα στο χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε πάνω σε κολώνα φωτισμού. Άμεσα μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος έτρεξε να τον βοηθήσει, διαπιστώνοντας ότι είχε τις αισθήσεις του.
Στις 17:50 κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ προκειμένου να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει, και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.
Δυστυχώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο, παρά ένα μόνο για όλο το νησί, που ήταν απασχολημένο σε διακομιδή στο αεροδρόμιο της Σάμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλο διαθέσιμο.
Τα λεπτά περνούσαν βασανιστικά για τον άτυχο νεαρό που σιγά – σιγά άρχισε να χάνει τις αισθήσεις και οι αγωνιώδεις τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων του χωριού στο ΕΚΑΒ δεν είχαν αποτέλεσμα.
Τελικά με παρέμβαση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Σάμου ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού, όπου τελικά το ασθενοφόρο της Ταξιαρχίας στελεχωμένο με δυο  γιατρούς του νοσοκομείου, έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος στις 19:15, όταν όμως ήταν πια πολύ αργά. (Το Κουτί της Πανδώρας 21 Νοεμβρίου 2014)
Αθήνα, οδός Πειραιώς, 20 Ιουλίου 2012
Αθήνα, οδός Πειραιώς, 20 Ιουλίου 2012
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – Ανέλαβε την ευθύνη για την αδυναμία αντιμετώπισης τροχαίου
Σε μιά ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα πράξη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ υπέβαλε τη παραίτηση του ζητώντας συγγνωμη από την οικογένεια του θύματος.   Δεδομένου οτι ζούμε σε μια χώρα στην οποια με απόφαση του Εφετείου Αθηνών (Υπόθεση ανθρωποκτονίας Γιάννη Σταυρουλάκη: Αρ. 3987/2012 Αικατερίνη Ρέτσα, Προεδρεύουσα Εφέτης, Κατσιμίχας Κων/νος & Αποστολάκης Μιχαήλ, Εφέτες, Στεφανάτου Κυριακή, Αντιεισαγγελέας Εφετών) η καθυστέριση στην διακομιδη τραυματία δεν θεωρείται ότι έχει «αιτιώδη συνάφεια με τον θάνατο του»   η απόφαση του παρότι συμφωνη με τις  ιατρικές αντιλήψεις που ισχύουν παγκόμια θεωρείται αν μη τι άλλο παράδοξη.  Ακόμα πιο παράδοξες και σε πλήρη αναντιστοιχεία με αυτα που ό ίδιος περιγράφει ηχουν οι ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό…Φαίνεται πως την διάλυση του ΕΚΑΒ την προκάλεσαν τελικά οι εξωγήινοι. (Ολόκληρη η παραίτηση: ΕΔΩ)
Σαν σύλλογος που αποτελείται βασικα απο οικογένειες με θύματα απο τροχαία εγκλήματα έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως δεν θέλουμε την λύπη των αρμοδίων. Μας αρκεί η δική μας. Ας αρκεστούν στο να κάνουν τη  δουλειά τους. Αυτο θα σημάνει και λιγότερα θύματα και λιγότερη λύπη.
Οσο για τον άδικα χαμένο 34χρονο η πολυμελής οικογένεια του δυστυχώς θα πρέπει να προετοιμαστεί για την δεύτερη πράξη του δράματος: την συτηματική προσπάθεια του κράτους να μεταθέσει όσο μπορεί αργότερα και να περιορίσει όσο μπορει το ύψος της όποιας αποζημίωσης θα τους επιδικαστεί. Θα εξαντληθει απο τη μερια του κάθε δικαστικό περιθώριο ώστε να καταλάβουν καλά οι άνθρωποι με την τραγική αυτή μοίρα πως δεν ειναι μονο το ΕΚΑΒ το πρόβλημα.
Για μας που βρεθήκαμε στην άλλη όχθη δεν μπορεί να υπάρχει ούτε παραίτηση, ούτε καθυστέριση. Μόνο Σεβασμός και Αλληλεγγύη. Τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: