Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















8 Δεκ 2014

Kατανυκτική Συναυλία: Ημέρα Μνήμης:Οι μελωδίες έφτασαν στον ουρανό , κοντά σε εκείνους που έφυγαν νωρίς απο κοντά μας …

Μια βραδιά αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα (Κυριακή) στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού.
Τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση Χοροστατούν τος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου.

Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατάμεστος από το κοινό της Ρόδου.
Κατά την διάρκεια της Δέησης εκατοντάδες κεράκια άναψαν, δέος, συγκίνηση, πόνος για όλους τους αγαπημένους μας που μας παρακολουθούσαν από ψηλά.
Η καρέκλα με τα λουλούδια δική τους με το δάκρυ...μη με Ξεχνάς....
Η πρόεδρος Ελένη Καρύδη, αναφέρθηκε στην σημασία την Ημέρας Μνήμης
16 Νοεμβρίου 2014 : Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
Σεβασμιότατε – Αιδεσιμότατοι - εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Παγκόσμια Ημέρα  Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. 3η  Κυριακή του Νοέμβρη κάθε χρόνο. Ημέρα Μνήμης - Ημέρα για να θυμηθούμε από το παρελθόν… να μάθουμε για το μέλλον και  να σταματήσει το μακελειό στους δρόμους,  όπως τονίζουν στα δελτία τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης   ο Γ. Γραμματέας  του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, ο Πρόεδρος του Π.Ο. Υγείας για την Οδική Ασφάλεια Dr Etienne Krug, η Violeta Bulc Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε, ο Υπουργός Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων  κ Jeannot Merch.. καταλήγοντας πρέπει δεσμευτούμε εκ νέου για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους. Οι φωνές τους μας καθοδηγούν –οι φωνές των θυμάτων-οι φωνές των- για όλα όσα κάνουμε.
Η  Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εκατομμυρίων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, στις οικογένειες τους και αποτελεί φόρο τιμής στα σωστικά συνεργεία, στην τροχαία, στον ιατρικό και  νοσηλευτικό  που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τραυματικές εμπειρίες από τροχαία δυστυχήματα.
Φέτος σε όλο τον κόσμο και  στις πέντε ηπείρους, ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια, μοιραζόμαστε το  ίδιο μήνυμα σε poster και βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου….. Η ταχύτητα σκοτώνει… Ας σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς αυτήν… Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το σύνολο των επιστημονικών φορέων την κατατάσσουν πρώτη ανάμεσα στα αίτια πρόσκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.
Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος είναι  να αποδείξουμε ότι δεσμευόμαστε ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια,  ότι εργαζόμαστε από κοινού, ελπίζοντας ότι θα αναδείξουμε την σοβαρότητα  του θέματος για τα επόμενα χρόνια και ότι θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις  από τους παγκόσμιους, τους  διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις όλων των χωρών…. για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας.
Να απαιτήσουμε, να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς μα εκμηδενίσουμε τα τροχαία και να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση.
Το 2013, 1061 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της χώρας μας, 1126  σοβαροί τραυματισμοί, ελαφρά τραυματισμένοι  13.515.  26.025 άνθρωποι  στην Ευρώπη.
Ήταν τα παιδιά μας, οι κόρες μας, οι πατεράδες μας, οι μητέρες μας, οι αδελφές μας, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας… Είχαν όνειρα και ελπίδες..... Η ζωή τους όμως τελείωσε γρήγορα.... από τροχαίο
Η παρουσία μας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε. Δεν είναι απλά μια εκδήλωση Μνήμης, είναι σεβασμός για τους ανθρώπους που έφυγαν… είναι όμως και μια έμπρακτη  δήλωση για πρόληψη και μείωση των τροχαίων.

Η  Ημέρα Μνήμης δεν τιμάται, ή δεν θεσμοθετήθηκε, για να θυμούνται τα θύματα, οι δικοί τους άνθρωποι….. όλοι εμείς… δυστυχώς, δεν ξεχνούμε …    δεν μπορούμε  να ξεχάσουμε… δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…..
Η Ημέρα Μνήμης είναι για να θυμηθούμε όλοι, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας,                                                           να προστατέψουμε όλοι τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου,   να αναζητήσουμε την δικαιοσύνη, να αναζητήσουμε την πολιτική βούληση…  να ζητήσουμε συγνώμη ...  να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε,  να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο,  πιο ασφαλές,  πιο όμορφο ……   και πάνω από  όλα  να δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.    
Να γίνει αυτή η μέρα,  μια μέρα εκδήλωσης έμπρακτης συγνώμης, από όλους μας, για  τις  ζωές που χάνονται κάθε  χρόνο στο δρόμο στην πατρίδα μας,  γιατί  οι ζωές που χάνονται έχουν πρόσωπο και όνομα… και δεν είναι αριθμοί, είναι τα παιδιά μας, είναι οι δικοί μας αγαπημένοι.
 Ας προσευχηθούμε όλοι για 1 λεπτό, μαζί με τη σιωπή μας,  με το νου μας, με την  ψυχή μας, … για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμα τους απ αυτόν τον κόσμο, να αποδείξουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε με την ελπίδα και τη βούληση ότι θα σταματήσουν τα τροχαία στην πόλη μας, στην περιφέρειά μας. 
Οι δικοί μας άνθρωποι… εκεί ψιλά στους ουρανούς….. που είναι….  χαίρονται που τους αφιερώνουμε την Κατανυκτική Συναυλία… φτερουγίζουν  …. οι ψυχούλες τους…. μας βλέπουν… μας ακούν….. είναι κοντά μας… και έχει το πιο όμορφο νόημα σήμερα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συναντάται η αγάπη του Θεού….  με τον άνθρωπο…. που συναντιόμαστε όλοι εμείς .
Ας κάνουμε πιο δυνατή την φωνή μας, απαιτώντας ότι η  καλύτερη ένδειξη για την Ημέρα Μνήμης, είναι η ριζική ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο προς όφελος των χρηστών του.   Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός!
Η χάρη σας, Σεβασμιότατε μας εμπνέει, σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας, μας στηρίζετε Σας ευχαριστούμε που για 5η χρονιά τελείται επιμνημόσυνη δέηση στους ιερούς ναούς της Ρόδου για τα θύματα των τροχαίων με την αποστολή εγκυκλίου σας, ευχηθείτε να προσφέρουμε  μηνύματα ζωής  και αγάπης… η αγάπη ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους μας, ο Ύμνος στην αγάπη του Αποστόλου Παύλου.
Προσευχηθείτε,  να πετύχουμε το στόχο μας  « Να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους μας» γιατί η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας… είναι στα χέρια μας….
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί όλους εσάς που είστε κοντά μας σήμερα γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής κοινωνίας,  είμαστε όλοι εσείς.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Αντώνη Κυζούλη που ανταποκρίθηκε  στο κάλεσμά μας, γράφοντας τα δύο έργα για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ειδικά για την Ημέρα Μνήμης
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές του φωνητικού συνόλου Δέκα με τόνο και την ενδυματολόγο Στέμη Δανιηλίδη.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς…. την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδ/σου, τη ΣΥΦΑΡΟ, την Δημοτική κοινότητα Ρόδου.
Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση…. Η Ταχύτητα σκοτώνει: Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτήν.. να απαιτήσουμε την υιοθέτηση μιας μόνιμης μακροπρόθεσμης πολιτικής για τον περιορισμό των τροχαίων και των θυμάτων τους.
Η ταχύτητα σκοτώνει, θα μείνουμε απλοί θεατές ή θα διεκδικήσουμε την ίδια μας τη ζωή; Ας μην περιμένουμε ότι τα τροχαία θα περιοριστούν με θαύματα.  Μπορούμε όμως  να τα εκμηδενίσουμε αν πράγματι το θέλουμε.  Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον ….με ασφαλείς δρόμους... χωρίς άλλα θύματα στους δρόμους μας… αν πράγματι το θέλουμε… να επιμείνουμε στην πρόληψη, γιατί η σύνεση και ο σεβασμός των κανόνων είναι η πρώτη μορφή της προστασίας του εαυτού μας και των άλλων.  Σας ευχαριστώ

Η ΕΥΘΥΤΑ πίστη στο πλούσιο έργο της τίμησε την μνήμη αυτών που χάθηκαν στον βωμό της ασφάλτου , σήμερα ,  τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου που είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των  θυμάτων των  τροχαίων δυστυχημάτων. Την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε μια κατανυκτική συναυλία απο τον Αντώνη Κυζούλη και το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο» . Οι μελωδίες τους αγαλλίασαν τις ψυχές των αδικοχαμένων αλλά και εκείνων που έμειναν πίσω να τους θυμούνται .
Μέτα το πέρας της συναυλίας η Ελένη Καρύδη βράβευσε τον Αντώνη Κυζούλη και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της ΕΥΘΥΤΑ, δόθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλο
Στην Αντζελα Σπανού προσέφερε ανθοδέσμη η Γ. Γραμματέας Ζιώγου Μάνθα
Ο Ρόδιος συνθέτης Αντώνης Κυζούλης μελοποίησε ειδικά για αυτή συναυλία την ποιητική συλλογή «Ο Τάφος» του Κωστή Παλαμά χωρισμένη σε έξι μέρη και το απόσπασμα «“Υμνος Προς την Αγάπην» από την Προς Κορινθίους Α’ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου χωρισμένο σε πέντε μέρη.
Το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο» αποτελούν οι φωνές:
Soprani: Κατερίνα Αντωνιάδη, Αννα Βούη, Ζωή Κοκκαλά
Alti: Ισμήνη Αναστασιάδη, Λιάνα Κουμνάκη
Tenori: Μιχάλης Μαντικός, Βασίλης Μπακίρης
Bassi: Αποστόλης Κουμούλης, Τζων Ουίλσων
Διδασκαλία και διεύθυνση: Αντζελα Σπανού
Πιάνο: Αντώνης Κυζούλης
Φωτογραφίες ΕΔΩ-VIDEO
http://rodosreport.gr/vradia-efthita/
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10153358511407571&type=





Δεν υπάρχουν σχόλια: