Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Δεκ 2014

Από την Πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για τις σκέψεις και τις απόψεις για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και αποσυμφόρηση των δρόμων των κ. Σ. Κοντονή και Δ.Μπελαντή


H αφορμή για να γράψω και να διαμαρτυρηθώ για αυτά που θα διαβάσετε αφορούν όλα όσα ανέπτυξαν οι εκφραστές και εν δυνάμει διαμορφωτές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής κος Σ.Κοντονής και Δ.Μπελαντής .

Δεν με ενδιαφέρει αν  θα αρέσει ή δεν  θα αρέσει η γνώμη μου στους διαμορφωτές/εκφραστές της κρατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ότι γράφω από δω και πέρα δεν θα έχει σχέση με ευχές και προσευχές… 

 

Στην «Αυγή» της 2.11.2014 οι δικηγόροι Σ. Κοντονής και Δ. Μπελαντής, στελέχη με θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ,  εν δυνάμει διαμορφωτές / εκφραστές κρατικής πολιτικής, ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη http://www.avgi.gr/article/4647022/skepseis-gia-tin-politiki-tou-suriza-sti-dikaiosuni .

 

Στις 15/11 επανήλθε κριτικά στο θέμα ο δικαστικός υπάλληλος Π. Ιωακειμίδης ζητώντας δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη   http://www.avgi.gr/article/4855100/dikaiosuni-sti-dikaiosuni  

 

Και στα δυο κείμενα σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μεταξύ αυτών  οι διατάξεις του ΚΟΚ.

Κατ’ αρχάς καλό θα ήταν να καταδειχτεί με συγκεκριμένα στοιχεία, ποια είναι η «επιβάρυνση» που προκαλούν στη Δικαιοσύνη οι παραβάσεις του ΚΟΚ.

 

Ζούμε στη χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό. Αυτά δεν προκαλούνται ούτε από την μοίρα ούτε από ατυχία, γιατί δεν μπορούμε να ονομάσουμε ατυχία ή μοίρα τους θανάσιμους τραυματισμούς που προκαλούνται  σε πεζούς βαδίζοντας  στο πεζοδρόμιο από εγκληματία οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ, (οπλοφορώντας)  με  το ΙΧ του.

 

Το θανατηφόρο τροχαίο έρχεται σαν απροειδοποίητη μαχαιριά. Στον πόλεμο των δρόμων, ο θάνατος έχει το επαχθέστερο πρόσωπο και μια ιδιαίτερη σκληρότητα.

 

Εγώ, θύμα τροχαίου, ερωτώ τους διαμορφωτές και τους εκφραστές της πολιτικής της δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα ανέπτυσσαν την πολιτική τους και την απόδοση δικαιοσύνης, όταν  οι ίδιοι ήταν θύματα τροχαίων, χάνοντας  αγαπημένους τους ανθρώπους με το ίδιο τραγικό τρόπο που έχασα τον γιόκα μου 19 χρόνων. Ήταν 19 χρόνων, όλο ελπίδα και όνειρα για ζωή …..αλλά έφυγε από κοντά μας γιατί ένας εγκληματίας οδηγός με την οδηγική του συμπεριφορά αποφάσισε να τον σκοτώσει….20 Ιανουαρίου 2002…

 

Εγώ κύριοι διαμορφωτές της πολιτικής και της απόδοσης της δικαιοσύνης  όπως εσείς προτείνετε, σας ενημερώνω ότι την τραγική απώλεια του γιόκα μου με τα λαμπερά του μάτια που φώτιζε τη ζωή μου, την μετέτρεψα σε δύναμη και συστάθηκε στη Ρόδο η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ (Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) –ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,  www.efthita.gr

 

Κύριοι διαμορφωτές της πολιτικής οι πρώτοι παραβάτες του ΚΟΚ, είστε όλοι εσείς που αποφασίζετε για όλους εμάς…. ίσως αυτό φοβάστε και  αναπτύξατε  την πολιτική σας στη Δικαιοσύνη- η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μεταξύ αυτών  και  οι διατάξεις του ΚΟΚ;

 

Είναι απίστευτα τα όσα αναπτύσσουν οι διαμορφωτές( Σ. Κοντωνής και Δ.Μπελαντής)  της πολιτικής και την νομική ελαφρότητα που τους διακρίνει,  αντιμετωπίζοντας το θέμα των θανατηφόρων τροχαίων απόρροια της οποίας είναι όχι μόνο να ονομάζονται  ως ανθρωποκτονίες «εξ αμελείας», αλλά και να υπάρχουν αδιανόητες ερμηνείες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τομέα «παραβατικότητας», επικαλούμενοι οι εισηγητές ως «πράξεις χαμηλής κοινωνικής απαξίας»

 

Το 2012, μετά από μεγάλη κινητοποίηση συγγενών των θυμάτων τροχαίων( SOS TΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ), με τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας οδήγησε στην κατάργηση αυτού του κατάπτυστου νόμου και στην επαναφορά των αδικημάτων στο επίπεδο του πλημμελήματος.

 

Οι νόμοι κύριοι διαμορφωτές φτιάχνονται και βελτιώνονται  έχοντας πάντα ως ορόσημο την ανθρώπινη ζωή.

 

Δυστυχώς λείπει η συνείδηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής στο θέμα των τροχαίων, απόδειξη για το πού βρίσκεται η χώρα μας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

 

Κύριοι διαμορφωτές για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες από τους δρόμους της χώρας μας, σα να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη, μια λύση υπάρχει. Να εφαρμόσουμε πολιτικές αντίστοιχες ευρωπαϊκών χωρών θέτοντας  στόχο «Όραμα Μηδέν» το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ….. υπάρχουν κανόνες ….Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη… η προστασία της ζωής είναι θέμα προτεραιότητας …. οι  σκέψεις σας,  να αφορούν ρεαλιστικούς στόχους σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις.

Ερωτώ..τι να συμβαίνει άραγε και επανέρχεται μετά από δύο χρόνια από τους διαμορφωτές της πολιτικής  και  ακούγονται φωνές μ’ αυτή τη λογική, είναι κάτι που με ξεπερνά για  να το απαντήσω. Να γνωρίζετε πως θα σταθούμε απέναντι σας… όλοι εμείς οι γονείς, οι συγγενείς των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων

 

Ελένη Καρύδη

Πρόεδρος

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: