Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Ιουν 2016

Αύξηση των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων στην Περιφέρεια Αττικής το 2015. Έκκληση για συζήτηση του θέματος.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα απέστειλε προς όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την παρακάτω έκκληση για να συζητηθεί σε συνεδρίαση του το θέμα της αύξησης των θανάτων απο τροχαίες συγκρούσεις το 2015. (Αναλυτικά στοιχεία: ΕΔΩ). Ελπίζουμε η συζήτηση να πραγματοποιηθεί και να μην ακολουθηθεί ξανά η πρακτική της δια της σιωπής παράκαμψης του θέματος. Παρόμοια πρόταση είχαμε υποβάλει τον Οκτώβρη  και τον Δεκέμβρη του 2015 (ΕΔΩ) χωρΊς να λάβουμε απάντηση.perifereia_0
ΕΚΚΛΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Αύξηση των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων στην Περιφέρεια Αττικής το 2015. Έκκληση για συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακoύ Συμβουλίου Αττικής                                                                                    Αθήνα 20 Μαΐου 2015                                  
 Ο προσωρινός απολογισμός των τροχαίων συγκρούσεων στη διάρκεια του 2015, που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, έδειξε δυστυχώς την για πρώτη φορά μετά από δεκαοκτώ χρόνια αύξηση του αριθμού νεκρών από τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας. (εφ. Καθημερινή 14/5/2016:  Αύξηση θυμάτων στα τροχαία ύστερα από 18 χρόνια).
Όπως αναφέρει η δημοσιευόμενη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης: « Τη μεγαλύτερη αύξηση νεκρών εμφανίζει η Αθήνα με 25 θύματα περισσότερα απ’ ό,τι το 2014».  Ενώ στο σχετικό πίνακα που κατατάσει τις Περιφερειακες Ενότητες της χώρας με βάση την Επικινδυνότητα του κυκλοφοριακού δικτύου το 2015 (Υψηλη – Μέτρια – Χαμηλή) η Περιφέρεια Αττικής ανηκει στην κατηγορία Υψηλής Επικινδυνότητας.

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι

Είχαμε απευθυνθεί σε όλους σας δύο φορές (στις 25 Οκτωβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου2015)   μετά την δημοσιοποίηση των ανησυχητικών στοιχείων για την αυξηση του αριθμου των θανάτων απο τροχαίες συγκρούσεις στην Περιφέρεια Αττικής κατα 30.1%  το πρωτο εξάμηνο του 2015 συγκριτικα με την ιδια περιοδο του 2014 λέγοντας ότι:  «Η πραγματικότητα αυτή επιβάλει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο επίπεδο του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία της Τροχαίας που θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τα στοιχεία που αφορουν τα τροχαία συμβάντα στην Περιφέρεια Αττικής και εκπροσώπων των Δήμων όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συχνότητα ή σφοδρότητα τροχαίων συγκρούσεων, μια συζήτηση όπου θα αναλυθεί το θέμα και θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια αντίστροφη πορεία», ζητώντας  να συμμετάσχουμε και μεις στη σχετική συζήτηση.

Δυστυχώς, ούτε συζήτηση έγινε, ούτε καμμία απάντηση λάβαμε.

Τα νέα στοιχεία για το 2015, μας αναγκάζουν να υποβάλουμε ξανά το ίδιο αίτημα με την ελπίδα μιας θετικής ανταπόκρισης αυτή τη φορά.

Με εκτίμηση, για τον Πανελλαδικο Συλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα
ο προέδρος                                                               ο γεν γραμματέας

Γιώργος Κουβίδης                                                             Αλέκος Κρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: