Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Ιουν 2016

Κινητά τηλέφωνα: Επικίνδυνα για παιδιά που περπατούν, μιλούν σε αυτά και διασταυρώνουν δρόμους

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σταματούν να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν δρόμους. Τα παιδιά που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούν και διασταυρώνουν δρόμο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε οδικό δυστύχημα.
Είναι γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν ευκολίες και ασφάλεια στις οικογένειες με παιδιά. Έχουν όμως και τους κινδύνους τους.


Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι όταν τα παιδιά κάνουν ταυτόχρονα ενώ μιλούν στο τηλέφωνο διάφορα άλλα πράγματα. Μερικές ενέργειες όπως για παράδειγμα η διασταύρωση ενός δρόμου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Η απόσπαση της προσοχής των παιδιών και η μείωση των διαθέσιμων γνωστικών πνευματικών τους ικανοτήτων όταν μιλούν στη τηλέφωνο ενώ κάνουν κάτι επικίνδυνο, αυξάνει ουσιαστικά τις πιθανότητες τραυματισμού τους.

                 
Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν μιλούν στο τηλέφωνο ενώ περπατούν ή διασταυρώνουν δρόμους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σταματούν να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν δρόμους. Τα πιο νεαρά παιδιά κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο διότι είναι άπειρα στη χρήση του οδικού δικτύου.  

Το πρόβλημα των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούν στο δρόμο εξετάστηκε από επιστήμονες σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Συμμετείχαν 77 παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών. Στο εικονικό περιβάλλον τους ζητήθηκε να διασταυρώσουν 6 φορές ένα δρόμο χωρίς να μιλούν σε κινητό τηλέφωνο και 6 φορές μιλώντας σε κινητό με ένα άγνωστο.
Διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που είναι έμπειρα στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή αυτά που είναι εξαιρετικά προσεκτικά, είναι πολύ πιο πιθανό όταν μιλούν σε κινητό τηλέφωνο να παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές όταν διασταυρώνουν εικονικούς δρόμους στους οποίους κυκλοφορούν εικονικά αυτοκίνητα.
Οι ψυχολόγοι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που μιλούσαν σε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούσαν, χρειάζονταν 20% περισσότερο χρόνο να διασταυρώσουν το δρόμο και είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθούν ή παρά λίγο να χτυπηθούν από ένα αυτοκίνητο στο εικονικό περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, τα παιδιά κοίταζαν κατά 20% λιγότερες φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις προτού σταυρώσουν το δρόμο και έδιναν στους εαυτούς τους 8% λιγότερο χρόνο για να σιγουρευτούν ότι ήταν ασφαλή από τον κίνδυνο των διερχομένων εικονικών αυτοκινήτων προτού διασταυρώσουν.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η προσοχή των παιδιών που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο περισπάται και μειώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν θύματα οδικών δυστυχημάτων.
Ο αριθμός των παιδιών που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο αυξάνεται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας τους από τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της χρήσης τους.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιδράσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών που περπατούν στους δρόμους και μιλούν σε κινητό τηλέφωνο, γράφουν μηνύματα ή ακούουν μουσική με συσκευές τύπου mp3 ή iPod.

Όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων πρέπει να περιορίζουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου όταν οδηγούν, έτσι και οι πεζοί και ιδιαίτερα τα παιδιά που περπατούν στους δρόμους να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν τους δρόμους.

Πηγή: www.medlook

Δεν υπάρχουν σχόλια: