Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Ιουν 2016

Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο

Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνα τους παιδιά μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο!
Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά.
Να θυμάστε ότι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά κατά 5 εκατοστά σε μια θερμή μέρα του καλοκαιριού, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα.
Οι γονείς αλλά και όλοι οι ενήλικες που δυνατόν να έχουν υπό την ευθύνη τους παιδιά, πρέπει πάντοτε να θυμούνται ότι εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμβούν τα οποία θέτουν τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο όταν αυτό αφήνεται μόνο του εντός ή γύρω από αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα.

                 
Ακόμη και για να κάνουν κάτι πολύ σύντομο, οι γονείς ή άλλοι ενήλικες δεν πρέπει να αφήνουν μόνα τους τα παιδιά σε αυτοκίνητο. Εύκολα μπορούν να συμβούν πράγματα που αποσπούν την προσοχή τους και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τραγική εξέλιξη των παιδιών που αφήνονται μόνα τους εντός η κοντά σε αυτοκίνητο.

Οι βαρυσήμαντες αυτές προειδοποιήσεις προέρχονται από την Εθνική Αρχή Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη χώρα αυτή, κάθε χρόνο σκοτώνονται 262 παιδιά κάτω των 14 ετών και τραυματίζονται 115,000 σε ατυχήματα σε δρόμους (δημόσιους ή ιδιωτικούς) και σε πάρκινγκ που δεν προκαλούνται εξαιτίας της κυκλοφορίας των οχημάτων. Από τα παιδιά αυτά, τα 44 σκοτώνονται και τα 105,000 τραυματίζονται εξαιτίας δυστυχημάτων που δεν έχουν σχέση με σύγκρουση οχημάτων.
Οι αιτίες για τα εν λόγω δυστυχήματα που προκαλούν τόσους θανάτους και τραυματισμούς σε παιδιά είναι η υπερθερμία με θερμοπληξία, ο στραγγαλισμός παιδιών από ηλεκτρικά παράθυρα και η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα. Επίσης πολλά άλλα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται από οδηγούς που κάνουν πισινή ή κινούν το όχημα τους και πατούν παιδιά που δεν είχαν δει ότι ήταν κοντά στο όχημα τους.
Για την πρόληψη της υπερθερμίας και της θερμοπληξίας να θυμάστε πάντοτε τα ακόλουθα:
 1. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα
   
 2. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν χωρίς επιτήρηση υπεύθυνου ενήλικα σε αυτοκίνητο. Διδάξετε τα από νωρίς ότι ένα αυτοκίνητο ή άλλο όχημα δεν είναι χώρος για παιχνίδια
   
 3. Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο ακόμη και εάν τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά ή με τη μηχανή να δουλεύει και το σύστημα κλιματισμού να λειτουργεί 
   
 4. Αποκτήστε τη συνήθεια να κοιτάζετε στο αυτοκίνητο σας, μπροστά και πίσω προτού να κλείνετε την πόρτα και να απομακρύνεστε
   
 5. Εάν μια μέρα πρέπει να πάρετε τα παιδιά σας σε βρεφοκομικό σταθμό ή σε άλλο κέντρο φροντίδας ενώ κανονικά τα παίρνει ο ή η σύζυγος ή σύντροφος σας, τότε πέστε τους να σας τηλεφωνούν για να σιγουρευτείτε ότι όλα πήγαν όπως τα σχεδιάσατε 
   
 6. Παίρνετε μέτρα για μην ξεχάσετε ποτέ ότι έχετε ένα παιδί μαζί σας στο αυτοκίνητο! 

  Για παράδειγμα μπορεί να πείτε στο σταθμό ή άλλο κέντρο φροντίδας που παίρνετε το παιδί σας να σας τηλεφωνούν σε περίπτωση που το παιδί σας δεν φτάνει κοντά τους μια συγκεκριμένη μέρα όπως αναμενόταν. Βάλτε κάτι σημαντικό για σας στο πίσω κάθισμα όπως το πορτοφόλι σας ή τη τσάντα εργασίας έτσι ώστε όταν κατεβείτε να υποχρεωθείτε να κοιτάξετε πίσω και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεχάσετε ότι έχετε ένα παιδί στο πίσω κάθισμα. 

  Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα παιδικό παιχνίδι στο κάθισμα δίπλα σας ή αλλού που θα τραβήξει την προσοχή σας όταν θα κατεβείτε από το αυτοκίνητο έτσι ώστε να θυμηθείτε ότι έχετε ένα βρέφος στο αυτοκίνητο και να μη το ξεχάσετε μόνο του σε αυτό
   
 7. Πάντοτε κλείνετε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων σας και βάζετε τα κλειδιά σε χώρο που δεν μπορούν να τα παίρνουν τα παιδιά. Εάν ένα παιδί λείπει, δεν ξέρετε που είναι και το ψάχνετε, κοιτάξετε πρώτα στα αυτοκίνητα σας ακόμη και στο χώρο των αποσκευών (πορτμπαγκάζ) 
   
 8. Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο που είναι ζεστό, χρειάζεται να δράσετε. Κοιτάξτε εάν οι γονείς του ή αυτοί που το φροντίζουν είναι εκεί κοντά και ειδοποιήστε τους ή εάν όχι καλέστε την αστυνομία διότι η ζωή του παιδιού κινδυνεύει λόγω αύξησης της θερμότητας. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί βρίσκεται σε υπερθερμία και κίνδυνο θερμοπληξίας, βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως. 

  Τα σημεία που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι η έντονη ερυθρότητα, η αύξηση θερμότητας του, το υγρό ή ξηρό δέρμα, η απουσία εφίδρωσης, ο έντονος και γρήγορος σφυγμός, ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός, οι αναγούλες και η περίεργη ή συγχυσμένη συμπεριφορά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσπαθήστε να δροσίσετε το παιδί και καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής περίθαλψης της περιοχής σας.                                Πηγή: https://www.medlook.net


Δεν υπάρχουν σχόλια: