Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Ιουν 2016

Όσο στραβός κι αν είναι ο γιαλός, κι εμείς στραβά αρμενίζουμε.

Ανάρτηση στο fb της φίλης μας Αφροδίτης Κουκουτσάκη στις 28/5.
Σε πέντε ημέρες θα έφευγα για Κρήτη.
Σήμερα, λοιπόν, καθώς οδηγούσα για το σπίτι μου απ’ το super market σκάει ξαφνικά παραβιάζοντας το στοπ ένα αυτοκίνητο επάνω μας. Ακατανόητο το ότι ευτυχώς δεν κτύπησε κανείς μας αλλά έγινε το punto οκτάρι. Αναβάλλεται επ’ αόριστον λοιπόν το ταξίδι αλλά η είδηση δεν είναι αυτή. Για την ακρίβεια, δεν είναι αυτά που με κάνανε να μην μπορώ να συνέλθω εννιά ώρες μετά.
Η απότομη σύγκρουσή μου, μετα από μήνες που δεν έβγαινα σχεδόν καθόλου από το σπίτι, με τυπικό δείγμα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας είναι.
Εκείνων που δεν φέρουν ποτέ και για τίποτα ευθύνη και, όταν το φταίξιμο είναι κατάφωρο, στήνουν θεωρίες συνωμοσίας για να αποποιηθούν την ευθύνη μιας συγνώμης έστω. Δεν θα πω πολλά, γίνανε απίστευτα πράγματα όσο περιμέναμε τους τεχνικούς από τις ασφαλιστικές εταιρείες μας, καθώς στο μεταξύ η οδηγός του άλλου αυτοκινήτου είχε καλέσει το ιππικό, τουτέστιν σύζυγο, αδελφή, κόρη και γιο.
Μόνον αυτό θα πω: Ο σύζυγος, η αδελφή και η κόρη πήγαν σε κοντινό κατάστημα να ρωτήσουν εάν έχουν κάμερες ασφαλείας, είχανε, και γύρισαν en bloc -στο μεταξύ είχε προστεθεί και μια άλλη, συμπεθέρα ήτανε, δεν ξέρω- να μου πουν ότι δεν οδηγούσα εγώ αλλά ο Βασίλης και θα προσκομίσουν στοιχεία γι’ αυτό!
Μείναμε άναυδοι.
Μαζεύεται λοιπόν το γκρουπάκι, τα λένε μεταξύ τους στραβοκοιτώντας μας, και μια απ’ τις κότες -συγνώμη αλλά έτσι το νοιώθω ακόμα- γύρισε και μας είπε, «γιατί δεν μιλάτε; φοβόσαστε;»
Και μ’ έπιασε νευρικό γέλιο εμένα την συνωμότρια αλλά τί να σας λέω τώρα για το τί επακολούθησε.
Δεν γελάω πια γιατί ξαφνικά συνειδητοποίησα έναν σημαντικό από τους λόγους που με κάνουν δυστυχή όλη αυτή την μακριά και δύσκολη περίοδο. Αυτό το Φταίνε οι άλλοι, Συνωμοτούν οι άλλοι, Οι άλλοι είναι υπεύθυνοι, εγώ είμαι ανεύθυνος για το χάλι μας.
Κι ακόμα το ότι πάγωσα και δεν μπορούσα ν’ αρθρώσω αυτά που ένοιωθα, απλώς κάποια στιγμή είπα μια σάχλα, «εάν βγω καλή στην κασέτα θα μου δώσετε μια κόπια;»
Αλλά έτσι με σάχλες δεν περνάει η ζωή όταν συνειδητοποιείς ότι, όσο στραβός κι αν είναι ο γιαλός, κι εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Καληνύχτες λοιπόν.
Αφροδίτη Κουκουτσάκη
ΥΓ. Την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε ότι κάνανε και ψεύτικη δήλωση αλλά η ασφαλιστική τους κατάλαβε τη γελοιότητα της δήλωσης και δέχτηκε την υπαιτιότητα της πελάτισσάς τους… Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: