Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















14 Οκτ 2016

ΕΛΛΑΔΑ: Εγχειρίδιο δράσης... εισαγόμενο


ΕΛΛΑΔΑ

Εγχειρίδιο δράσης... εισαγόμενο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Μετά τη χρήση δακρυγόνων στην πορεία των συνταξιούχων την περασμένη Δευτέρα, η Ελληνική Αστυνομία στρέφεται στο εξωτερικό για να αντιγράψει επιτυχημένες πρακτικές αντιμετώπισης δυναμικών κινητοποιήσεων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο εξωτερικό ψάχνει τη λύση για τον «πονοκέφαλο» των διαδηλώσεων η ΕΛ.ΑΣ. Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η χρήση δακρυγόνων στην πορεία των συνταξιούχων τη Δευτέρα, η ηγεσία της αστυνομίας αποφάσισε να μελετήσει και να αντιγράψει τις μεθόδους που εφαρμόζουν, σε ανάλογες περιπτώσεις, οι αστυνομίες του εξωτερικού. Ετσι, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, η ηγεσία του σώματος απέστειλε επίσημο αίτημα προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητώντας να της κοινοποιήσουν το «εγχειρίδιο» δράσης των δικών τους Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ).
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, το σχετικό αίτημα φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και αποφασίστηκε να διαβιβαστεί στις ηγεσίες των αστυνομιών του εξωτερικού μέσω των μόνιμων διαύλων επικοινωνίας της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, Europol. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι αποδέκτες του σχετικού έγγραφου αιτήματος είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, που αντιμετωπίζουν τακτικά δυναμικές κινητοποιήσεις διαδηλωτών και διαθέτουν εμπειρία σε θέματα διαχείρισης πλήθους. Το αίτημα έχει τον χαρακτηρισμό «επείγον» και οι απαντήσεις των Ευρωπαίων αναμένεται να διαβιβαστούν αρχικά στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του αρχηγείου και στη συνέχεια στην ηγεσία του σώματος για αξιολόγηση και επεξεργασία.
Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε για το θέμα ότι «η ηγεσία της αστυνομίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε αναζήτηση “εργαλείων” και μεθόδων που χρησιμοποιούν οι αστυνομίες του εξωτερικού», ενώ αξιωματικός που μετέχει στη διαδικασία εξήγησε ότι «μας ενδιαφέρει να μάθουμε τι μέτρα λαμβάνουν για τη διαχείριση των διαδηλώσεων προκειμένου να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε “καλές πρακτικές”».
Και στο παρελθόν η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταφύγει στη λύση του εξωτερικού προκειμένου να αντιγράψει πετυχημένες μεθόδους διαχείρισης διαδηλώσεων, ήπιες ή δυναμικές, ανάλογα με τη συγκυρία. Το φθινόπωρο του 2012, για παράδειγμα, υπό την πίεση των γενικευμένων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας με αποκορύφωμα τα πρωτοφανή σε ένταση επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ και είχε συμφωνήσει στην αγορά τεσσάρων οχημάτων τύπου «Αύρα» για την καταστολή βίαιων διαδηλώσεων. Εξι χρόνια νωρίτερα, από θαυμασμό στις επιδόσεις των γαλλικών MAT που είχαν καταφέρει δίχως απώλειες και με μεγάλο αριθμό συλλήψεων να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις στο παρισινό προάστιο του Clichy-sous-Bois, μια ολιγομελής ομάδα Ελλήνων αξιωματικών είχε μεταβεί στη Γαλλία με στόχο να αντιγράψει τις «καλές πρακτικές» των Compagnies Republicaines de Securite ή CRS. Επιστρέφοντας, οι τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων είχαν συντάξει ένα δισέλιδο εισηγητικό υπόμνημα το οποίο είχαν υποβάλει στην τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η προμήθεια του μεταλλικού πλέγματος, που είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα «λουλουδάδικα» τον «θερμό» Ιούνιο του 2011.
Στους 22 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, η έρευνα «αγοράς» των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. αφορά ηπιότερες μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών. Τον Απρίλιο του 2015, ενδεικτικά, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο τότε υπουργός Γιάννης Πανούσης είχε παρουσιάσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα σχέδιο (δεν υλοποιήθηκε) που προέβλεπε την ίδρυση νέας υπηρεσίας, με κωδική ονομασία «Ομάδα Διαμεσολάβησης» και αρμοδιότητα την ήπια αστυνόμευση των διαδηλώσεων. Το μεσημέρι της Δευτέρας, αντίστοιχα, αποφασίστηκε η απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις συνταξιούχων και εργαζομένων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πώς θα αντιμετωπίζονται εντάσεις που προκύπτουν στις «χαμηλής επικινδυνότητας» κινητοποιήσεις, όπως αυτή των συνταξιούχων τη Δευτέρα. «Πρέπει να δώσουμε σαφέστερες οδηγίες στους αστυνομικούς», ήταν το σχόλιο στην «Κ» κορυφαίου στελέχους του υπουργείου, και σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται να κινούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει εάν θα καταλογιστούν πειθαρχικές ευθύνες στους αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά συνταξιούχων, στέλεχος της Κατεχάκη απάντησε ότι «δεν θα καταλογιστούν ευθύνες στους αστυνομικούς των διμοιριών, εάν διαπιστωθεί ότι δεν τους είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες από τους ανωτέρους τους».
Έντυπη έκδοση
Πηγή: .http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: