Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Οκτ 2016

Ομάδα ψυχολογικής στήριξης SOS Τροχαία Εγκλήματα. Ξανά μαζί.

Η ομάδα ψυχολογικής στήριξης του SOS Τροχαία Εγκλήματα θα συναντηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016. Είναι η πρώτη συνάντηση για την νέα περίοδο και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής–  Φιλελλήνων 34. Ζάππειο.(2ος όροφος) από τις 10.30 έως 14.00
Όσοι/ες επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν. Η ομάδα  είναι ανοιχτή σε νέα μέλη και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Την ευθύνη της λειτουργίας της ομάδας έχουν ο ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής κος Γιώργος Αστρινάκης και οι ψυχολόγοι κες Στέλλα Γαλιανού και Δώρα Κουτσανέλλου (εθελοντική προσφορά από όλους). Δωρεάν επίσης μας έχει προσφερθεί ο χώρος του κέντρου όπου γίνονται οι συναντήσεις.
Για όσους χρησιμοποιούν μετρό (μπλε και κόκκινη γραμμή) βολεύει το Σύνταγμα άλλα είναι αρκετά κοντά και στη στάση Ακρόπολη (κόκκινη γραμμή).
Για επικοινωνία: soste.gr@gmail.com 
Για τυχόν πρόβλημα της τελευταίας στιγμής επικοινωνία με την κα Στέλλα Γαλιανού στο 6946495401
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την ομάδα μπορείτε να ενημερωθείτε: ΕΔΩ
Ο σύλλογος μας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός σε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να έχουν χάσει δικούς του σε τροχαία εγκλήματα να μην  υπάρχει καμιά κρατική δομή ψυχολογικής στήριξης αυτών των  ανθρώπων.  Είναι κι αυτό ένα δείγμα του σεβασμού που απολαμβάνουν τα θύματα.
Το 2011 σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και με την προτροπή του τότε υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Μπόλαρη υποβάλαμε στο Υπουργείο Υγείας μια πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ που αφορούσε ένα διετές πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης μελών οικογενειών θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων καθώς και επαγγελματιών που εμπλέκονται με το θέμα (διασώστες, πυροσβέστες κλπ) σε έξι πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Ηράκλειο) σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και με την συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού εθελοντών από το χώρο της ψυχικής υγείας.. Αν και έφτασε να προ εγκριθεί στην συνέχεια το πρόγραμμα “εξαφανίστηκε” χωρίς ποτέ να πάρουμε κάποια απάντηση για το τι συνέβει. Η αλλαγή κυβέρνησης φυσικά ήταν η προφανής αιτία αλλά και το πολύ χαμηλό χρηματικό ποσό που ζητούσαμε για το μέγεθος του προγράμματος ήταν πιθανόν η αφανής.. (Η πρόταση: ΕΔΩ)sos-%cf%88-%ce%b1
Σχετικά Κείμενα
Αν σας ενδιαφέρει παρακάτω θα βρείτε μερικά σχετικά με το θέμα κείμενα που έχουν αναρτηθεί παλιότερα στο blog μας.
Μετά το Τροχαίο: Ψυχολογικές και Σωματικές επιπτώσεις των θυμάτων ή των συγγενών τους.: ΕΔΩ  Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  
Άνθρωποι πριν και μετά το Τροχαίο: ΕΔΩ  Γράφει ο ο δημοσιογράφος Joshua Prager, παραπληγικός μετά από τροχαίο.
Τι να πεις σε ένα γονιό που έχει χάσει το παιδί του. ΕΔΩ Γραμμένο από μια μητέρα που έχει χάσει παιδί.
Απώλεια: ΕΔΩ Γράφει ή Ν.Μ. πού έχασε τον αδερφό της σε τροχαίο.

Μετά το Τροχαίο  τι; …πλέον εύχομαι μόνο Υγεία, κάποτε ευχόμουν και ευτυχία: ΕΔΩ Γράφει η Φιλίζ Καντουχάρ, θύμα τροχαίου.

https://sostegr.wordpress.com/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: