Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Οκτ 2016

11η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ διοργανώνει για 11η συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στο πεζόδρομο της Ρόδου την επιτυχημένη δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα».
 Η εν λόγω δράση, διεξάγεται  στη Ρόδο από το 2006 από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που πραγματοποίησε αυτή την δράση σε συνεργασία με τους Responsible Young Drivers του Βελγίου. Τα club που συμμετείχαν το 2006 ήταν Colorado, Havana και το Le Μojo.
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016:  Η εν λόγω δράση θα διεξαχθεί  στα  CLUB 
BARRA TRES,  VIA MARE ,  REX &  JASPER
 Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για την Οδική Ασφάλεια, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και κεντρικό μήνυμα ότι «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί». Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν  σε πόλεις της Ελλάδας  ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 32 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ και  του  ETSC, το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, και 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.
Θα είμαστε  έξω από τα CLUB στο πεζόδρομο της πόλης μας για να ενθαρρύνουμε  τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι.
 Όταν θα είναι ώρα να φύγει θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται με δώρα από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
 Σε περίπτωση που ο Οδηγός της Παρέας δεν έχει πιει και είναι μέσα στα όρια που ορίζει ο ΚΟΚ, θα παραλαμβάνει από τους εθελοντές αναμνηστικά δώρα:,1)  ένα (1) ατομικό αλκοτέστ μίας χρήσης (η ΣΥΦΑΚ  χορηγός αυτής της δράσης). 
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ προμηθεύτηκε το ατομικό αλκοτέστ μιας χρήσης από τη Γαλλία. Κυκλοφόρησε στη Ρόδο  2009 και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χορηγός μας τότε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου και 2)  έντυπα με συμβουλές ασφαλούς οδήγησης.
Σε περίπτωση που το αλκοολόμετρο δείξει παραπάνω από το επιτρεπτό, οι εθελοντές θα προμηθεύουν τον/την οδηγό μόνο με έντυπα με συμβουλές ασφαλούς οδήγησης ενώ θα πρέπει να τον/την παρακινήσουν να πάρει ταξί ή να οδηγήσει κάποιος άλλος από την παρέα.
Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας ότι το αλκοόλ και η οδήγηση είναι πολύ επικίνδυνος συνδυασμός με απρόβλεπτες συνέπειες με ΟΡΑΜΑ την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
 Παράλληλα όλοι εμείς:  θα παρακινούμε τους διερχόμενους να συμμετέχουν συμβολικά στην πρωτοβουλία της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με το να γράψουν μηνύματα υπέρ της οδικής ασφάλειας, να  δεσμευτούν  ότι θα τηρούν τον Κ.Ο.Κ για την προστασία της ζωής στο δρόμο,  να σκεφτούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες έστω και για λίγα λεπτά…. πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε για να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα..

Ραντεβού  Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 ,στον πεζόδρομο της πόλης μας
«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»
BARRA TRES,  VIA MARE ,  REX &  JASPER

Η δράση διεξάγεται από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με την βοήθεια  της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία κάθε χρόνο διαθέτει τα αλκοολόμετρα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα δεν θα πραγματοποιούνταν και φέτος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και των μελών της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, του Σώματος  Ελλήνων Προσκόπων Δωδεκανήσου, του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Ρόδου, ΜΕTAXOTIPIKI ΡΟΔΟΥ και   των Φίλων Κινηματογράφου Κρεμαστής.
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Καλή διασκέδαση σε όλους ..Καλή επιστροφή με ασφαλείς διαδρομές

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια: