Στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη, κατατάσσεται η Ελλάδα, όπου για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση απαιτούνται, κατά μέσο όρο, 1.580 ημέρες (52 μήνες).
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, με θέμα: (Δυσ)λειτουργικότητα και την (Αν)αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016.  (Περισσότερα: ΕΔΩ)
Και για τα τροχαία;
Αναρωτιέται κανείς σε ποια θέση θα κατατάσσονταν οι χώρα μας αν σαν  χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων δίνονταν αυτός που ισχύει για τα τροχαία εγκλήματα. Όπως φαίνεται από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτουμε ο χρόνος εκδίκασης για τα τροχαία (ποινικό και αστικό) ειναι κατά πολύ μεγαλύτερος του αναφερόμενου μεσου όρου των 52 μηνών.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έθεσε το θέμα αυτό και στον Υπουργό Δικαιοσύνης (Δεκέμβριος 2015) και στην Βουλή (Μαίος 2016) και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Ιούλιος 2016) και έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του με πρώτη απ όλες την πρόταξη των ανθρωποκτονιών στα πινάκια. Δεν είναι το ίδιο ούτε με τις ζωοκλοπές, ούτε με τις καταπατήσεις, ούτε με τις αποθέσεις μπάζων…. Κατανόηση υπήρξε από όλους αλλά αποτελέσματα… (Το σύνολο των προτάσεων μας για το θέμα Τροχαία Εγκλήματα και Δικαιοσύνη: ΕΔΩ)
Φαίνεται πρέπει να υπάρχει κάποιος ειδικός άγνωστος λόγος για τον οποίο τα θύματα και οι οικογένειες τους να πρέπει να υφίστανται αυτό το μακροχρόνιο μαρτύριο ενόσω οι δράστες και οι κάθε λογής υπεύθυνοι  απολαμβάνουν την ελευθερία τους, εξακολουθούν να κατέχουν την άδεια οδήγησης τους και κοντεύουν να ξεχάσουν πως σκότωσαν ή άφησαν ανάπηρους κάποιον/ους.
Ο σοφός νομοθέτης προέβλεψε εξάλλου και την  δυνατότητα απαλλαγής τους από την ταλαιπωρία της δίκης κατά την οποία μπορούν να εκπροσωπηθούν μεσω δικηγόρου ο οποίος μπορεί να τους ενημερώσει κάποια κατάλληλη  στιγμή ότι καταδικάσθηκαν σε μερικούς μήνες με αναστολή.
Ας δούμε λοιπόν για τι μιλάμε.
Χρόνος για εκδίκαση πρωτόδικου ποινικού: 52 έως και 76 μήνες
Όπως είναι φανερό στις παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις τροχαίων εγκλημάτων, με θύματα που οι οικογένειες τους ανήκουν στο σύλλογο μας, η εκδίκαση του πρωτόδικου ποινικού χρειάστηκε μεγαλύτερο χρόνο από τον αναφερόμενο μεσο όρο για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στην Ελλάδα
Καρυδάκης Σόλων Σπυρίδων    
Φόνος Σόλωνα Καρυδάκη:
15χρονος πεζός, τροχαίο και εγκατάλειψη, Λ. Κηφισίας Δεκέμβριος 2009.
Εκδίκαση πρωτόδικου (Μ.Ο.Δ.) Απρίλιος 2016 χρόνος: 76 μήνες
    
Φόνος Γιάννη Σταθάκη:
29χρονος οδηγός, εκτροπή ΙΧ λόγω κατάστασης δρόμου, Λ. Σχιστού Δεκέμβριος 2010
Εκδίκαση πρωτόδικου Οκτώβριος 2016 χρόνος: 76 μήνες
 
Σοβαρός τραυματισμός και εγκατάλειψη 7χρονων διδύμων Maciorowski και της μητέρας τους,  Λ. Πατησίων Ιούνιος 2012
Εκδίκαση πρωτόδικου σε Ναυτοδικείο Οκτώβρης 2016: 52 μηνες
   
Φόνος Αλέξανδρου Γκαραγκάνη:’           15χρονος πεζός. Λ. Συγγρού, Αύγουστος 2011
Εκδίκαση (;) πρωτόδικου 17 Οκτωβρίου 2016:   62 μήνες

Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει ειδικά με τα τροχαία εγκλήματα να σημειώσουμε ότι για τον θανάσιμο τραυματισμό και την εγκατάλειψη του ποδηλάτη Γιώργου Ζήση στα Γιάννενα τον Ιούλιο του 2013 ενώ έχουν περάσει 39 μηνες δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η δικάσιμος για το πρωτόδικο! Απίστευτο και όμως αληθινό… και μιλάμε για δικαστήριο της περιφέρειας.

Να σημειώσουμε βέβαια πως οι χρόνοι για το αστικό  δικαστήριο που αφορά στην αποζημίωση των θυμάτων μπορεί να αργήσουν ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις που αφορούν στον φόνο του μοτοσικλετιστή Κων/νου Λούλου τον Ιούνιο του 2009 στη Θεσσαλονίκη όπου το πρωτόδικο αστικό  ορίστηκε το Νοέμβριο του 2018: 108 μήνες μετά. Και η περίπτωση του φόνου του Γιάννη Σταθάκη στην οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω (Δεκέμβριος 2010) με προσδιορισμό πρωτόδικου  Αστικού το 2018:  90 μήνες μετά.

Τελεσίδικες καταδίκες

Η τελεσίδικη απόφαση για ένα τροχαίο έγκλημα, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον «μέσο όρο» των 1.580 ημερών (52 μήνες). Συνήθως φτάνει ή και ξεπερνά τις 2.555 ημέρες, δηλαδή τα 7 χρόνια.
%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b1%ce%b3-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf  
Φόνοι Ιωάννας Καλεσοπούλου και Γιώργου Κωνσταντινίδη: Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2009.
Η υπόθεση τελεσιδίκησε με την καταδίκη του δράστη ο οποίος δεν παρέστη σε κανένα δικαστήριο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2016: 84 μήνες μετά.
      
Φόνος Γιάννη Σταυρουλάκη:       από παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λ. Κηφισίας, Δεκέμβριος 2005
Η υπόθεση τελεσιδίκησε με καταδίκη του τ. δημάρχου Τζανίκου τον Σεπτέμβριο του 2013: 84 μήνες μετά.  Η εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης στο Διοικητικο Δικαστήριο ολοκήρώθηκε 10 χρόνια μετά.

Φόνος Αποστόλη Μολυβιάτη:  από παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λ. Κηφισίας, Αυγουστος 2009, η έφεση του καταδικασθέντος πρωτόδικα τ. δημάρχου Ζαφειρόπουλου θα εκδικαστεί (;) στις 10 Οκτωβρίου 2016: 86 μηνες  μετά.

Για όλες τις παραπάνω «περιπτώσεις» περισσότερα στο site του SOS Τροχαία Εγκλήματα http://www.soste.gr  στη σελίδα ΠΡΟΣΩΠΑ και σε προηγούμενες αναρτήσεις στο blog μας.

ΥΓ. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: γράφουμε στοιχεία μόνο για περιπτώσεις που τα έχουμε λάβει από τις οικογένειες. Δεν αντιγράφουμε απο σελίδες στο facebook ή απο άλλα blog. Αν, δυστυχώς, ανήκετε και σεις στην ίδια κατηγορία με μας και θέλετε να γνωστοποιούνται τα σχετικά με την δική σας υπόθεση στοιχεία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του soste.gr@gmail.com