Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr21 Δεκ 2016

Τροχαίο και εγκατάλειψη: Αναζητείται ο δράστης για να αφεθεί ελεύθερος.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο γεγονός πως μια απο τις πιο απαίσιες πράξεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, η εγκατάλειψη ανθρώπου/ανθρώπων τους οποίους τραυμάτισε αποτελεί για την ευνομούμενη πολιτεία μας πλημμέλημα. Δεκάδες υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν παρελάσει απο την περίοδο που τα τροχαία εγκλήματα (τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα χρόνια) εκτοξεύτηκαν σε αριθμό και σε θύματα. Όλοι φαίνεται θεωρούν ικανοποιητική την υπάρχουσα νομοθεσία…
Το μήνυμα που δίνει βέβαια αυτή η πρακτική, του να αναζητάς ένα δράστη, να τον συλλαμβάνεις (η να παραδίδεται ο ίδιος πάντα μετα την παρέλευση του αυτοφώρου) και να τον αφήνεις αμέσως ελεύθερο χωρις καν να του αφαιρείς την άδεια οδήγησης απειλώντας τον με την τρομερή εξάμηνη ποινή (πάντα με αναστολή) σε κάποιο δικαστήριο που θα τελεσιδικήσει μετα απο οκτώ χρόνια  έχει διπλούς αποδέκτες: Απο την μιά τα θύματα που ενημερώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο πως η ζωή ή σωματική ακεραιότητα ή η κινητικότητα τους δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη αξία, και πως μάλλον οι ίδιοι το είχαν παρεξηγήσει το θέμα, και αφ ετέρου τους δράστες που (πολλές φορές κι αυτοι ακόμα έκπληκτοι) θα πληροφορηθούν πως δεν έκαναν και κάτι το σημαντικό και πως η συγχωρετική (αποκλειστικά στο θέμα των τροχαίων εγκλημάτων) πολιτεία  δείχνει κατανόηση κι ακόμα ακόμα τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να το επαναλάβουν.
Στη σελίδα ΠΡΟΣΩΠΑ στο site του συλλόγου μας (ΕΔΩ) μπορείτε να δείτε μερικά πράγματα για τους: Ian Ηibell, Σόλων Καρυδάκη, Θανάση Τσαγκρή, Γίωργο Ζήση θύματα τροχαίων εγκλημάτων που επιπλέον εγκαταλείφθηκαν. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι και σε κανένα δεν αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης. Στην περίπτωση του Γιώργου Ζήση πανω απο τρία χρόνια μετά δεν έχει καν προσδιοριστεί το πρωτόδικο για τα πλημμελήματα για τα οποία παραπέμφθηκε ο δράστης. Πλημμελήματα…δηλαδή: Ανθρωποκτονία & Εγκατάλειψη.
Αλλά αν κανείς νομίζει πως η εγκατάλειψη μετα απο τροχαίο είναι κατι το σπάνιο ας ρίξει μια ματιά στο τι συνέβει τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα (όσα βρήκαμε στο διαδίκτυο) :
ΣΟΚ στον Άρη Πατρών: Moύγκουλης-Σπυρόπουλος: Τους χτύπησε με το αυτοκίνητο και τους εγκατέλειψε,
1 Δεκεμβρίου 2016, Πάτρα: Τους χτύπησε με το αυτοκίνητο και τους εγκατέλειψε
Τροχαίο ατύχημα με θύμα τους ποδοσφαιριστές του Άρη Πατρών, Χρήστο Μούγκουλη και Γιάννη Σπυρόπουλο είχαμε, χθες μετά την προπόνηση της ομάδας των Προσφυγικών στο γήπεδο του «Ντα Λουζ». Οι δύο παίκτες καθώς έφυγαν με το μηχανάκι τους, «χτυπήθηκαν» από αυτοκίνητο,  το οποίο τους εκσφενδόνισε στο αντίθετο ρεύμα με τους δύο παίκτες να σέρνονται για 10 μέτρα. Ο ασυνείδητος οδηγός παράτησε αβοήθητους τους δύο παίκτες και είναι ενδεικτικό ότι ο πρώτος σκόρερ του Άρη, Χρήστος Μούγκουλης  μετά το τροχαίο, ξύπνησε στο νοσοκομείο. Ράμματα στο δεξί πόδι, «χτυπήματα» σε πλευρά, χέρα, πόδια, ενώ και ο Σπυρόπουλος είχε αρκετά τραύματα. Άγιο είχαν οι δύο παίκτες, καθώς αν ερχόταν αυτοκίνητο από την άλλη πλευρά, δεν θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο.  Περισσότερα: ΕΔΩ
29 Οκτωβρίου 2016: Πάτρα: Αναζητείται όχημα που προκάλεσε τροχαίο στη ΒΙΠΕ
Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, αλλά μόνο με υλικές ζημιές είναι το τροχαίο που σημειώθηκε το πρωϊ του Σαββάτου στην Περιστέρα, κοντά στον Άγιο Στέφανο.
Ο υπάιτιος οδηγός του τροχαίο ωστόσο, δεν σταμάτησε στον τόπο του συμβάντος και το όχημα αναζητείται. Περισσότερα: ΕΔΩ
8 Σεπτέμβρη 2016,Πάτρα: Τροχαίο με εγκατάλειψη στην Αγ.Σοφίας
Δύο τροχαία σημειώθηκαν σχεδόν την ίδια στιγμή στην Πάτρα.Το ένα στην περιοχή της Αγίας. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκρούστηκε όχημα με δίκυκλο, ενώ ο οδηγός του οχήματος αμέσως μετά τη σύγκρουση, εγκατέλειψε. Η αστυνομία αναζητά τον οδηγό, ενω λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέο τροχαίο στη συμβολή των οδών Κανελλοπούλου και νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Περισσότερα: ΕΔΩ
12 Αυγούστου 2016, Πάτρα: Τροχαίο με εγκατάλειψη – Ζητούν πληροφορίες οι γονείς

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στην συμβολή των οδών Κορίνθου και Σατωβριάνδου στο κέντρο της Πάτρας σημειώθηκε τροχαίο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή της Θύελλας Πατρών Ρατσιάτου Βελισσάριου.  Περισσότερα: ΕΔΩ

πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: