Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















1 Δεκ 2016

TΟ ΜΗΝΥΜΑ της Ελένης Καρύδης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, 20 Νοεμβρίου 2016


Διαβάστηκε  μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Σεβασμιότατε – Αιδεσιμότατοι - εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Παγκόσμια Ημέρα  Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Η 3η  Κυριακή του Νοέμβρη κάθε χρόνο, αποτελεί εδώ και έντεκα χρόνια με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων-Δυστυχημάτων μετά από πρωτοβουλία των ΜΚΟ Θυμάτων τροχαίων, υπό την σκέπη της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) και έχω την τιμή να είμαι μέλος του Διοικητού Συμβουλίου από τον Σεπτέμβριο του 2016 Λισσαβώνα-Πορτογαλία.
Ημέρα Μνήμης - Ημέρα για να θυμηθούμε από το παρελθόν… να μάθουμε για το μέλλον και  να σταματήσει το μακελειό στους δρόμους, Είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εκατομμυρίων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, στις οικογένειες τους και αποτελεί φόρο τιμής στα σωστικά συνεργεία, στην τροχαία, στον ιατρικό και  νοσηλευτικό  που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τραυματικές εμπειρίες από τροχαία δυστυχήματα
Στα μηνύματα  τους για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, Ο Γ. Γραμματέας  του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, ο Διευθυντής του Π.Ο. Υγείας για την Οδική Ασφάλεια Dr Etienne Krug, η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc ,ο Επίτροπος  Υγείας Vytenis Andriukaitis της Ε.Ε, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταφορών και Ασφάλειας Antonio Avenoso και ο Πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων  κ Jeannot Merch.. τονίζουν,  ότι: Θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους.  Πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου  και να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους. Να  κινητοποιηθούμε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας – από τους πολεοδόμους μέχρι τους σχεδιαστές οχημάτων και από τους πολιτικούς μέχρι τους χρήστες του οδικού δικτύου. Ας τιμήσουμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας δράση για τη σωτηρία της ζωής χιλιάδων άλλων» και καταλήγουν: Οι φωνές των θυμάτων μας καθοδηγούν -οι φωνές τους για όλα όσα κάνουμε και πρέπει να κάνουμε. Τα θύματα μόνιμα μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα.
Στο μήνυμα τους για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης τονίζουν , τόσο  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ.  Χατζημάρκος ότι :  Είναι  η μέρα που φέρνει όλους απέναντι στο καθήκον που έχουμε, ως άτομα, ως κοινωνία, ως φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές: να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στο μέτρο που μας αναλογεί, για την πρόληψη και την αποφυγή στο μέλλον, θανάτων και τραυματισμών, όσο  και ο Δήμαρχος Ρόδου Φ΄φτης Χατζηδιάκος ότι: απαιτείται συλλογική δράση, πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και προαγωγή οδικής συνείδησης για να αποτρέψουμε, να κερδίσουμε, και να συμβάλλουμε στη μείωση των θυμάτων της ασφάλτου, του πόνου και της δυστυχίας που αυτά προκαλούν. Στόχος και όραμα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για τη ΖΩΗ των χρηστών του οδικού δικτύου της πόλης μας και της περιφέρειας μας.
 Και φέτος σε όλο τον κόσμο και  στις πέντε ηπείρους  όλοι εμείς που ανήκουμε σε παγκόσμιες  και διεθνείς οργανώσεις  μοιραζόμαστε το  ίδιο μήνυμα.
Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση. Πάρε θέση ζωτικής ευθύνης         Ανάλαβε δράση. Ιατρική περίθαλψη, έρευνα, απόδοση δικαιοσύνης.  Ας κάνουμε το 2011-2020 μια δεκαετία που θα θυμόμαστε.
Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2016, βασίζεται στον Πυλώνα 5 του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης – Δημοσίευση για τις τροχαίες συγκρούσεις, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, ζητά βελτιώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ενδελεχείς έρευνες της συντριβής και «μια αποτελεσματική νομική αντιμετώπιση (Ποινική και Αστική)  των οδικών θανάτων και τραυματισμών», και ως εκ τούτου δικαιοσύνη για τους πενθούντες και τραυματίες. Οι μετά- τις συγκρούσεις  αποτελούν σημαντικό μέρος της οδικής ασφάλειας, είναι αλληλοεξαρτώμενες με το έργο της πρόληψης, αλλά απουσιάζουν από τις στρατηγικές για την οδική ασφάλεια σε όλες σχεδόν τις χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας που δεν έχει θεσμοθετήσει Στρατηγικό σχέδιο για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας κατά την διάρκεια της Δεκαετίας Δράσης 2011-2020, και στο οποίο αναφέρθηκα μεταξύ των άλλων στην  συνάντηση μου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τιμή για εμένα και την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος είναι  να αποδείξουμε  ότι εργαζόμαστε από κοινού όλοι εμείς και να αναδείξουμε την σοβαρότητα  του θέματος για τα επόμενα χρόνια και ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών…. και της χώρας μας  για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους.
Η  Ημέρα Μνήμης  Δεν είναι γιορτή…. δεν τιμάται, ή δεν θεσμοθετήθηκε, για να θυμούνται τα θύματα, τους  δικούς  τους ανθρώπους….. όλοι εμείς… δεν ξεχνούμε …    δεν μπορούμε  να ξεχάσουμε… δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…..
Για μας το ζήτημα δεν είναι ούτε θεωρητικό, ούτε στατιστικό. Έχοντας βιώσει τι σημαίνει τροχαίο έγκλημα, θάνατος, έχοντας χάσει δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους θα είμαστε πάντα ενάντια σ αυτούς που εκφράζουν την ικανοποίηση τους για μια μικρή στατιστική μείωση των θανάτων από τροχαία. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει ό θάνατος στο οδικό δίκτυο. Ο θάνατος και κάθε σοβαρός τραυματισμός στο οδικό δίκτυο είναι απαράδεκτος. Πόσοι, πόσοι ακόμα πρέπει να χάσουν την ζωή τους για να θεωρηθεί αυτό δεδομένο και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα; Θυμόμαστε και Τιμούμε τον κάθε Άνθρωπο που χάθηκε, άδικα βίαια, αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα λόγο. Οραματιζόμαστε μια χώρα και ένα κόσμο χωρίς κανένα θύμα από τροχαίες συγκρούσεις. Κάποιοι το θεωρούν ουτοπικό.
Εμείς θεωρούμε αδιανόητο αυτό που μας συνέβη. Αυτό που συμβαίνει καθημερινά, αυτό που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αν δεν ληφθούν ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα μέτρα.
Στη χώρα μας μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αξιοπιστία των οποίων είναι συζητήσιμη)  31.385 άνθρωποι  έχασαν την ζωή τους από συγκρούσεις στους δρόμους. 2015, αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων μετά από 18 χρόνια στη χώρα μας.  Οι χώρες που θέλησαν να περιορίσουν δραστικά τα τροχαία το κατόρθωσαν. Γιατί τα τροχαία δεν είναι αναπόφευκτα. Είναι προβλέψιμα και μπορούν να προληφθούν, Δεν είναι “ατυχήματα”.
Η παρουσία σας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε. Δεν είναι απλά μια εκδήλωση Μνήμης, είναι σεβασμός για τους ανθρώπους που έφυγαν… είναι όμως και μια έμπρακτη  δήλωση για πρόληψη και μείωση των τροχαίων στη χώρα μας , στην πόλη μας στην περιφέρεια μας . Οι ζωές που χάνονται κάθε  χρόνο στο δρόμο στην πατρίδα μας,  έχουν πρόσωπο και όνομα… και δεν είναι αριθμοί, είναι τα παιδιά μας, είναι οι δικοί μας αγαπημένοι. 
Να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας,  να προστατέψουμε όλοι τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου,   να αναζητήσουμε την δικαιοσύνη, να αναζητήσουμε την πολιτική βούληση…  να ζητήσουμε συγνώμη ...  να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε,  να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο,  πιο ασφαλές,  πιο όμορφο ……   και πάνω από  όλα  να δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.
Χρώμα λουλουδιών-ήχος Ανέμων του Yokio Oguri Πρόεδρος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο , συνέθεσε την μελωδία για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, θύμα τροχαίου ο ίδιος.  Τον γνώρισα στην παγκόσμια συνάντηση  80 ΜΚΟ για την οδική Ασφάλεια από 45 χώρες, προσκεκλημένοι όλοι εμείς από τον Π.Ο.Υ στις Βρυξέλλες    
Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί με τη σιωπή μας,  με το νου μας, με την  ψυχή μας, … για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμα τους απ αυτόν τον κόσμο, να αποδείξουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε με την ελπίδα και τη βούληση ότι θα σταματήσουν τα τροχαία στην πόλη μας, στην περιφέρειά μας. Να θυμηθούμε ότι οι  δικοί μας άνθρωποι έχουν άρωμα και χρώμα λουλουδιών, οι ήχοι από το πέταγμα τους ακούγεται στις ψυχές μας, φτερουγίζουν  …. οι ψυχούλες τους… μας βλέπουν… μας ακούν….. είναι κοντά μας… και έχει το πιο όμορφο νόημα σήμερα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συναντάται η αγάπη του Θεού….  με τον άνθρωπο…. που συναντιόμαστε όλοι εμείς.
Σεβασμιότατε, προσευχηθείτε,  να πετύχουμε το στόχο μας  « Να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους μας» γιατί η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας… Είναι Ζήτημα Ευθύνης….. είναι στα χέρια μας….
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί όλους εσάς που είστε κοντά μας σήμερα, γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής κοινωνίας,  είμαστε όλοι εσείς, Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, δίνει έναν αγώνα για τη ΖΩΗ, 11 χρόνια. Ας σκεφτούμε όλοι για λίγα λεπτά τη συμπεριφορά μας στο δρόμο, τους κινδύνους, τους άλλους χρήστες των οδών, για να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα. Είναι Ζήτημα Ευθύνης….. είναι στα χέρια μας….
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί  από καρδιάς, την Χορωδία Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης» υπό τη Δ/νση του Εμμανουήλ Θεουλάκη, τη  Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, διδασκαλία χορωδίας  Μιχάλης Καλαεντζής, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ρόδου υπό τη Δ/νση του Δημήτρη Χαλκιά, τους υποστηρικτές Δ.Ο.Π.Α.Ρ, τις εφημερίδες  ΡΟΔΙΑΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, τα social media, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τους χορηγούς PLAZA HOTEL, University press, pinats DESIGN YOUR PRESENCE και ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΚΗ ΡΟΔΟΥ   

ΦΟΤΟ ΕΔΩ:
https://www.facebook.com/DKladogenisPhotography/photos/?tab=album&album_id=1130976857020370  

http://rodosreport.gr/efthita-2016-evaggelismos/ 

https://www.facebook.com/efthitarodou/photos/? tab=album&album_id=1145121742237766
 








Δεν υπάρχουν σχόλια: