Ετικέτες
Στις αρχές του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε έναν οδηγό για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο Save LIVES (Σώστε Ζωές). Τα κεφαλαία γράμματα στον αγγλικό τίτλο είναι τα αρχικά 6 αξόνων στους οποίους στηρίζεται η ολιστική προσέγγιση για την Οδική Ασφάλεια η οποία όταν εφαρμόζεται φέρνει έμπρακτα αποτελέσματα:
Speed management (Διαχείριση της ταχύτητας)
Leadership on road safety (Ηγεσία των φορέων για την Οδική Ασφάλεια)
Infrastructure design and improvement (Σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών)
Vehicle safety standards (Πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων)
Enforcement of traffic laws (Επιβολή της νομοθεσίας για την κυκλοφορία)
Survival after a crash (Επιβίωση μετά τη σύγκρουση)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων το Νοέμβρη του 2017 το Δ.Σ. του SOS Τροχαία Εγκλήματα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και ζήτησε την συνδρομή του για την έκδοση του κειμένου στα ελληνικά. Το κείμενο παραδόθηκε  μεταφρασμένο στα ελληνικά, σελιδοποιημένο – έτοιμο προς εκτύπωση (χάρις στην προσφορά  του μέλους μας Θοδωρή Παρασκευά). Με απόφαση του προέδρου της Βουλής το εγχειρίδιο (60 σελίδων)  τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα για να μοραστεί δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό της πολιτικής οδικής ασφάλειας φορείς.
Η έκδοση αυτή στα ελληνικά είναι πολλαπλά σημαντική:
-Επιτέλους, μετά από πάνω από 15 χρόνια πολλών εκδόσεων σε σχέση με το τροχαίο τραύμα και την πρόληψη του ένα βασικό κείμενο του Π.Ο.Υ. εκδίδεται στα ελληνικά. Είναι μια τομή απέναντι στην κυριαρχία αντιλήψεων που εμμέσως ή αμέσως στηρίζονται από την αυτοκινητοβιομηχανία και  όλους τους εμπλεκόμενους στον κύκλο της αυτοκίνησης που θεωρούν τα τροχαία συμβάντα σαν αναπόφευκτες, παράλληλες απώλειες του εκπολιτισμού μας μεσω του αυτοκινήτου. Το SAVE LIVES αποτελεί μια βάση οριοθέτισης και συγκρότησης ενός ρεύματος που θα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ξεκινώντας από το ότι τα τροχαία είναι προβλέψιμα και άρα μπορούν να προληφθούν, ότι δεν είναι δηλαδή ατυχήματα.
Είναι ένα εφόδιο για τη συγκρότηση ενός κόσμου με βάση αυτό, και πέρα απ αυτό, σε ακόμα πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις, αυτές της συγκρότησης του Οράματος Μηδέν.
-Η έκδοση και η δωρεάν διανομή του αποτην  Βουλή έχει μια ιδαίτερη σημασία. Αντιπροσωπεύει τον τύπο των δράσεων που θέλουμε να κάνουμε. Όχι δράσεις υποκατάστασης του κράτους και συγκρότησης ενός επαγγελματικού μηχανισμού, αλλά δράσεις που πιέζουν το κράτος να ασχοληθεί ενεργά και να αναλάβει όπως έχει υποχρέωση την Οδική Ασφάλεια. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της. Άλλος δρόμος για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων δεν υπάρχει. Οι χώρες που μείωσαν δραστικά τα τροχαία το έκαναν όλες μέσω της κρατικής πολιτικής. Κα για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος αν θέλει να έχει θετικά αποτελέσματα.
Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το Save LIVESΕΔΩ
Τυπωμένα αντίτυπα μετά από συνεννόηση μπορούμε να χορηγήσουμε σε ενδιαφερόμενους φορείς.
Μέχρι σήμερα έχουν πάρει:
– το ΕΚΑΒ 2.500 αντίτυπα, για όλα του τα παραρτήματα και για το ΙΕΚ ενώ παράλληλα το έχει αναρτήσει και στο site του
– το Υπουργείο Εσωτερικών 1.000 αντίτυπα για τις υπηρεσίες του και για όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας
– η Βουλη 1.000 αντίτυπα, για όλους τους βουλευτές, τα κόμματα και επισκέπτες
– η Τροχαία 250 για τις δικές της ανάγκες ενώ το έχει προωθήσει και ηλεκτρονικά.
-η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ 100.
-Ενώ 200 διανεμήθηκαν σε φορείς της Κρήτης κατά την διάρκεια του διημέρου «Δρόμος Ζωής» που διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου.