Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr5 Δεκ 2019

Η Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων στα ελληνικά γήπεδα.
Η 11η αγωνιστική της Super League (23&24 Νοεμβρίου) ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έκανε αυτή την πρόταση στον ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) ο οποίος την έκανε δεκτή αμέσως με μεγάλο ενδιαφέρον  και απευθύνθηκε στην διοργανώτρια αρχή του  πρωταθλήματος, την Super League, οποία αμέσως συμφώνησε για την αφιέρωση της ημέρας και μια σειρά από κοινού δράσεις. Το ίδιο θετικές ήταν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Η είδηση γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα πάντα με θετική αποδοχή.
Είναι προφανές πως αυτή η κοινή πρωτοβουλία δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν αποτέλεσμα μόνο της προσωπικής ευαισθησίας των ανθρώπων που ηγούνται σήμερα του ΠΣΑΠ και της Super League, των κων Γιώργου Μπαντή και Μηνά Λυσάνδρου αντίστοιχα. (Τις εξαιρετικές δηλώσεις τους για το θέμα μπορείτε να δείτε: ΕΔΩ) Είναι η τραγικά μεγάλη διάσταση του ζητήματος τροχαίες συγκρούσεις στην Ελλάδα, ένα ζήτημα που έφτασε πια να αφορά με τρομερά επώδυνο τρόπο σχεδόν κάθε οικογένεια που προκάλεσε αυτή την άμεση και θερμή ανταπόκριση. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται πολύ καλά το πρόβλημα. Και θέλει να δράσει.
Για τον SOS Tροχαία Εγκλήματα αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί τη διεύρυνση της απεύθυνσης του σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια, σε ακροατήρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μια και στα τροχαία δυστυχήματα εμπλέκονται κυρίως νέοι άνθρωποι.  Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε πως η δράση αυτή ήταν αποκλειστικά εθελοντική, μια δράση προσφοράς και δεν είχε καμία σχέση με ευρωπαικά ή άλλα προγράμματα ούτε με χορηγούς.
Πέρα από τη δημοσίευση των δελτίων τύπου, το βίντεο με τα μηνύματα ποδοσφαιριστών απ όλες τις ομάδες, την είσοδο όλων των ομάδων στα γήπεδα με πανο με το μήνυμα ΟΔΗΓΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ με τα logo των τριών συνδιοργανωτών, τις προβολές στους φωτεινούς πίνακες και τις ομιλίες από τα μεγάφωνα των γηπέδων και την παρακολούθηση από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν στα γήπεδα ή τηλεοπτικά τους αγώνες, η δράση αυτή είχε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ανάμεσα σ αυτά, το εξαιρετικό κείμενο του δημοσιογράφου Γιάννη Καλογιάννη υπεύθυνου του  Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ, για τους ποδοσφαιριστές και φιλάθλους της ΑΕΛ που έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις (ΕΔΩ), την πρωτοβουλία του ΟΦΗ να βγουν στους δρόμους του Ηρακλείου οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και μοιράζουν φυλλάδια για την οδική ασφάλεια (ΕΔΩ), την απότιση τιμής στους νεκρούς οπαδούς από τoν σύνδεσμο φιλάθλων ORIGINAL και τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ (ΕΔΩ).
Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αυτή η πρωτοβουλία να έχει συνέχεια και να παράξει αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν συστηματικά με μια μακροπρόθεσμη συνεργασία ο SOS Τροχαία Εγκλήματα με τον ΠΣΑΠ. Για να σταματήσουμε κάθε Κυριακή να βλέπουμε στα γήπεδα αποχαιρετιστήριες φωτογραφίες νέων παιδιών που χάθηκαν σε τροχαία. Στη Μνήμη αυτών που χάσαμε θα κάνουμε τα πάντα για να μη χαθούν κι άλλοι.
ΥΓ. Επειδή ποτέ σε μια ιστορία δεν είναι όλα όμορφα να επισημάνουμε εδώ την πλήρη αποσιώπηση τόσο της αφιέρωσης της αγωνιστικής στα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων όσο και την εξαφάνιση κάθε σχετικής εικόνας από την εκπομπή Αθλητική Κυριακή στις 24 Νοεμβρίου. Ο σύλλογος μας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διοίκηση της ΕΡΤ γι αυτή τη πρωτοφανή και προκλητική συμπεριφορά. (ΕΔΩ)
Λαμία, ΛΑΜΙΑ – ΞΑΝΘΗ
Αγρίνιο, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Τρίπολη, ΑΣΤΕΡΑΣ – ΒΟΛΟΣ
Περιστέρι, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΟΦΗ
Νέα Σμύρνη, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΑΚΑ, ΑΕΚ – ΑΡΗΣ
Τούμπα, ΠΑΟΚ – ΛΑΡΙΣΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: