Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Δεκ 2019

Κάμερες εντοπισμού οδηγών με κινητό στην Αυστραλία: εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι  εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν παράνομα τα τηλέφωνά τους ενώ οδηγούν μέσω των νέων καμερών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων σε μία εβδομάδα σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) στην Αυστραλία.

Κάμερα εντοπισμού κινητού.
Οι κάμερες ξεκίνησαν να λειτουργούν σε έξι τοποθεσίες την 1η Δεκεμβρίου, με περισσότερα από 773.000 οχήματα να έχουν σαρωθεί για ανίχνευση  οδηγών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους.
Και ενώ οι κάμερες έχουν σχεδιαστεί μόνο για την ανίχνευση κινητών τηλεφώνων, ο Υπουργός Μεταφορών Andrew Constance δεν απέκλεισε τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους για να στοχεύσει άλλες μορφές απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση.
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε στοιχείο της τεχνολογίας για να ωθήσουμε τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί πίσω από το τιμόνι, οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τι θα συμβεί στο μέλλον«, δήλωσε ο κ. Constance.
Ερωτηθείς αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις προειδοποιητικές πινακίδες για τις κάμερες ταχύτητας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «όλα τα θέματα» δεδομένης της κατάστασης στους αυτοκινητοδρόμους της NSW, όπου έχουν προκληθεί μόλις λιγότεροι από 340 θάνατοι μέχρι στιγμής φέτος.
Είπε ότι η NRMA (National Roads and Motorists Association) και το Εργατικό Κόμμα (αντιπολίτευση) βρίσκονται σε «λάθος δρόμο» υποστηρίζοντας την ύπαρξη σήμανσης για τις κάμερες ανίχνευσης.
Η Γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ ήταν μια από τις τοποθεσίες που σάρωσαν οι κάμερες, καταγράφοντας 179 παραβάτες σε τέσσερις ημέρες. Άλλοι 210 παραβάτες οδηγοί καταγράφηκαν στο Lucas Heights.
Τη στιγμή που αυτές οι οκτώ κάμερες εντοπίζουν κάθε μέρα 500 άτομα να κάνουν χρήση του κινητού ενώ οδηγούν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει συνολικά 45 κάμερες σε όλη την πολιτεία (συνολικός πληθυσμός 8.000.000). Από  το 2023 και μετά, αναμένεται να πραγματοποιούνται 135 εκατομμύρια έλεγχοι οχημάτων κάθε χρόνο.
Ο κ. Constance ανέφερε ότι αν δεν κοιτάς το δρόμο για δύο δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 60 km/h αυτό σημαίνει ότι προχωράς σαν τυφλός για 33 μέτρα και χαρακτήρισε τις δραστηριότητες εκείνων που εντοπίζονται σαν «απερίσκεπτες  και ηλίθιες».
«Μερικοί οδηγοί απλά δεν λαμβάνουν το μήνυμα, είναι λίγο αργοί και πρέπει να ξυπνήσουν τον εαυτό τους», δήλωσε.
Οι οδηγοί που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες θα λαμβάνουν μόνο μια προειδοποιητική επιστολή μέχρι το Μάρτιο του 2020, όταν θα ξεκινήσει να επιβάλλεται πρόστιμο 344 δολαρίων Αυστραλίας (213 ευρώ) που θα συνοδεύεται από πέντε βαθμούς ποινής στο point system.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες 100 άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν σε διάστημα πέντε ετών από αυτήν την τεχνολογική εφαρμογή  όπως δήλωσε ο Bernard Carlon,  διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Οδικής Ασφάλειας της NSW.
«Πρέπει να δούμε μια δραστική  αλλαγή συμπεριφοράς από τους αυτοκινητιστές για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο κ. Carlon.
Οι κάμερες χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για την ανίχνευση κινητών τηλεφώνων, και αποστέλλουν τις σχετικές εικόνες για επαλήθευση σε δύο άτομα, οι οποίοι αποφασίζουν εάν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την παράβαση.
Μια δοκιμαστική χρήση κάμερας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο κατέγραψε περισσότερους από 100.000 οδηγούς  να χρησιμοποιούν παράνομα τα τηλέφωνά τους.
ΠΗΓΗThe Sydney Morning Herald 17/12/2019