Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Δεκ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Συναντήσεις με Υπουργούς Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας , Παιδείας και Δικαιοσύνης.Η ΕΥΘΥΤΑ -ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις 26  Νοεμβρίου 2019,  στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, μετά από πρόσκληση.
Τον Πρόεδρο και τα  μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν  η Πρόεδρος Ελένη Καρύδη και τα μέλη Δημήτρης Ιωσήφ, Νίκος Παπαδάτος Δικηγόρος και ο Γιάννης Μηνούδης Παιδαγωγός Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σουηδία.
Παρουσιάσαμε την ΕΥΘΥΤΑ και ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων της, αναπτύξαμε τις προτάσεις μας, καταθέσαμε τις απόψεις μας το κάθε μέλος της ΕΥΘΥΤΑ ειδικά,  διανείμαμε  σε όλα τα μέλη της Επιτροπής  από ένα φάκελο με τις θέσεις, τι επιβάλλεται να γίνει προκειμένου η χώρα μας και η περιοχή μας να μειώσει  τα τροχαία δυστυχήματα καθώς  και έντυπο υλικό της ΕΥΘΥΤΑ. Επί πλέον στον Πρόεδρο κ. Κέλλα επιδόθηκε φάκελος (υπόμνημα, έγγραφα αλληλογραφίας  προς Υπουργούς και το σύνολο των υπογραφών 3.840 από την καμπάνια του 2018, «Εμείς οι πολίτες  διεκδικούμε  και απαιτούμε να κυκλοφορούμε σε ένα ασφαλές – συγχωρητικό οδικό δίκτυο», την αλλαγή του άρθρου 43 του ΚΟΚ, τροχαίο-εγκατάλειψη κλπ)
  


Ø  Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Υπουργείο Μεταφορών. Μια εγκάρδια και παραγωγική συνάντηση. Επιδόθηκαν σχετικά έγγραφα, υπομνήματα, οι 3.840 υπογραφές, έγγραφο για το οδικό δίκτυο της Ρόδου (Περιμετρικός δακτύλιος πόλεως Ρόδου Νέα είσοδος πόλης Ρόδου).
Αναπτύχτηκε το Όραμα VISION ZERO από τον κ. Μηνούδη
, κατατέθηκαν προτάσεις από τον κ Ιωσήφ Δημήτρη,  
κ Νίκο Παπαδάτο και η Ελένη Καρύδη τόνισε ότι χωρίς 
πολιτική βούληση δεν θα πετύχουμε το στόχο της μείωσης 
των θανάτων και των τραυματισμών στους δρόμους της χώρας μας. Μας ζήτησε συνεργασία και κατάθεση εκ μέρους μας προτάσεων για την επιτυχία του στόχου.
Ακολούθησαν συναντήσεις:
  1)      Η πρόεδρος Ελένη Καρύδη  και  ο κ Παπαδάτος Νίκος, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με το κ Αναστασίου,  συνεργάτη του Υπουργού Κ Τσιάρα.  Αναπτύχτηκαν και καταγράφτηκαν θέματα  που άπτονται της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά τα θύματα, παραδόθηκαν σχετικά έγγραφα, αλλαγή του άρθρου 43 του ΚΟΚ, τροχαίο-εγκατάλειψη και μας ζητήθηκε να καταθέσουμε σχετικό υπόμνημα με προτάσεις.
  


      3) Η πρόεδρος Ελένη Καρύδη, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Υφυπουργό 
   κ Αλκιβιάδη Στεφανή. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το πρωτόκολλο συνεργασίας
-  ενημέρωσης στα στρατόπεδα της 95 ΑΔΤΕ και μελλοντικές δράσεις.


    3)      Η πρόεδρος Ελένη Καρύδη, στο Υπουργείο Παιδείας με την Υφυπουργό 
κ Σοφία Ζαχαράκη.  Παρουσιάστηκε το διαδραστικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» που υλοποιούμε στα σχολεία της Δωδεκανήσου με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το έντυπο υλικό που διανέμουμε στους μαθητές, στους γονείς, και στις βιβλιοθήκες των σχολείων. Έμεινε κατάπληκτη από το πρόγραμμα, μας  συνεχάρη και  ζήτησε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο γιατί όντως υλοποιούμε το πρόγραμμα με συνέπεια στην εκπαίδευση της οδικής παιδείας των μαθητών.  
Η Ε. Καρύδη,  αναφέρθηκε  επίσης ότι όλες οι δράσεις γίνονται από εθελοντές,  μέλη και εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι αυριανοί παιδαγωγοί των παιδιών. Κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις που αφορούν το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και παραδόθηκε φάκελος με όλο το έντυπο  υλικό του προγράμματος  που υλοποιούμε στα σχολεία ανάλογα της βαθμίδας εκπαίδευσης. Μας ζήτησε να είμαστε σε επικοινωνία για την επίτευξη του στόχου.

   
4)      Η πρόεδρος Ελένη Καρύδη,  συναντήθηκε στο γραφείο με το Δ.Σ του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» του οποίου είναι Ιδρυτικό Μέλος, για να συζητήσουν  τον παραπέρα συντονισμό των δράσεων τους.  Στόχος κοινός VISION ZERO, ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ στους δρόμους της χώρας μας. Θα είμαστε παρόντες και οι δύο φορείς στην 3η Παγκόσμια Συνάντηση των Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία από τις 18-20 Φεβρουαρίου 2020 για την μείωση των θανάτων στους δρόμους.
5 5)  Η ΕΥΘΥΤΑ, ήδη  έχει προωθήσει  στην Global Alliance NGOs for Road Safety and Road Victims  της οποίας είναι ενεργό μέλος,  1040 υπογραφές και είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα η Ρόδος με τόσο μεγάλο αριθμό συγκέντρωσης  υπογραφών  με τη Δήλωση  Πολιτών Απαιτούμε από τους κυβερνητικούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να  ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ στο να θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και να ΔΡΑΣΟΥΝ ώστε να σώσουν ζωές στους δρόμους παγκοσμίως, με:
ü  ΙΣΧΥΡΟΥΣ και ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΥΣ νόμους που τοποθετούν την ανθρώπινη ύπαρξη πριν από τα οχήματα.
ü  ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ και ΑΛΚΟΟΛ, τα οποία σώζουν περισσότερες ζωές.
ü  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΖΩΝΗΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ και ΠΟΙΟΤΙΚΏΝ ΚΡΑΝΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ.
ü  ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ που θα βοηθούν τους οδηγούς να παραμένουν απερίσπαστοι στην οδήγηση.
ü  ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ που ελαχιστοποιούν το ανθρώπινο λάθος.
ü  ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και ακολούθως ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
ü  VISION ZERO  FEVR #0by30
Ας μη ξεχνάμε ότι: Η Οδική Ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των τροχαίων υπήρξε παθητική και μοιρολατρική χωρίς να έχει καταβληθεί η απαιτούμενη συντονισμένη βούληση  της πολιτείας. Η οδική ασφάλεια αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της ποιότητας της ζωής και του πολιτισμού μας. Η αντιμετώπιση των τροχαίων και η οδική ασφάλεια είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση του Κράτους και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο κάθε κυβερνητικής πολιτικής.


https://www.rodiaki.gr/article/427381/h-eythyta-parathrhthrio-odikhs-asfaleias-sthn-epitroph-odikhs-asfaleias-ths-boylhs

Δεν υπάρχουν σχόλια: