Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Φεβ 2022

Γκράβα: Γονείς & Εκπαιδευτικοί ζητούν μέτρα πρόληψης απο το Δήμο Αθηναίων

Με αφορμή τη θανατηφόρο παράσυρση του 4χρονου αγοριού από οδηγό ΙΧ στο δρόμο μπροστά στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας (ΕΔΩ) ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 132ου Δημοτικού απέστειλε στο Δήμο Αθηναίων το παρακάτω ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε επίσης από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά».

 

 

 

 

 

 

Αίτημα

του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας για άμεση λήψη μέτρων από το Δήμο Αθηναίων με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός 4χρονου παιδιού

Το απόγευμα της Κυριακής 23 Γενάρη 2022 ένα 4χρονο παιδί έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Ταϋγέτου, έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Και αυτό δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει σε αυτόν τον δρόμο – καρμανιόλα που βρίσκεται έξω από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της χώρας και τις αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΠΑΝΔΑ (όπως η παιδική χαρά) που λειτουργούν μέχρι τις 10:00μμ.

Ο ελλιπής φωτισμός, η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, τα στενά και απροσπέλαστα πεζοδρόμια κυρίως στο ρεύμα προς Αθήνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιπλέον μέτρων οδοσήμανσης, διαγραμμίσεων και μέτρων μείωσης της ταχύτητας, σε ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης και μεγάλης κυκλοφορίας, επαναφέρουν την ανάγκη να λάβετε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και την ασφάλεια τόσο των 4.000 μαθητών και εκπαιδευτικών που καθημερινά προσέρχονται στο σχολικό συγκρότημα, όσο και συνολικά των κατοίκων της περιοχής.

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός ζητάμε ΑΜΕΣΑ να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Να τοποθετηθούν φωτεινά σήματα που να προειδοποιούν για συχνή διέλευση μαθητών σε όλο το μήκος της Ταϋγέτου και να τοποθετηθούν «σαμαράκια», καθώς συχνά οι οδηγοί αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 30χλμ που προβλέπεται στον συγκεκριμένο δρόμο.
  2. Να τοποθετηθεί επιπλέον φωτεινός σηματοδότης στη διάβαση πεζών στο ύψος της εισόδου των τριών δημοτικών και των τριών νηπιαγωγείων (πεζόδρομος Ραϊσης).
  3. Να επανασχεδιαστεί και να ενισχυθεί ο φωτισμός της οδού σε όλο το μήκος της από Λ. Γαλατσίου έως Κέας.
  4. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχεται αν είναι ορατή σε όλες τις συνθήκες φωτισμού η διαγράμμιση του δρόμου και οι διαβάσεις και να υπάρχει μέριμνα για τη συντήρησή τους.
  5. Να τοποθετηθούν κολονάκια επί της οδού Ταϋγέτου στη συμβολή της με την οδό Σκιάθου (απέναντι από τον «Θείο Φάνη») για να μην σταθμεύουν αυτοκίνητα επί του πεζοδρομίου στο σημείο της διάβασης, το οποίο είναι τόσο στενό ώστε υποχρεώνονται γονείς και μικρά παιδιά να περπατούν επί της Ταϋγέτου και να προσπαθούν να διασχίζουν το δρόμο χωρίς ορατότητα.
  6. Να αφαιρεθούν από τα πεζοδρόμια της Ταϋγέτου όλα τα εμπόδια που υπάρχουν με ταυτόχρονη εξέταση της δυνατότητας διαπλάτυνσης του στα σημεία που απαιτείται. Τα πεζοδρόμια είναι ιδιαίτερα στενά σε τμήματα της οδού και η ύπαρξη στύλων, δέντρων, πινακίδων, στάσεων λεωφορείων και άλλων εμποδίων, σε συνδυασμό με τα πολλά σημεία όπου τα πλακάκια είναι σπασμένα, υποχρεώνει τους πεζούς, ανάμεσά τους και παιδιά, να περπατούν επί της Ταϋγέτου.
  7. Να προχωρήσει άμεσα η ασφαλτόστρωση της οδού Ταυγέτου από Κέας έως Πασσώβ, καθώς και του τμήματος της οδού Αγ. Λαύρας, (δηλ. από Πασσώβ έως Λ. Γαλατσίου) που αποτελεί τη φυσική της προέκταση, καθώς το οδόστρωμα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω χρόνιας & ελλιπούς συντήρησης που έχει επιδεινωθεί από τα επαναλαμβανόμενα έργα φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ΕΥΔΑΠ κλπ.

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                        Η Γενική Γραμματέας

Μαρίζα Κιτάνη                                        Εύα Κωνσταντάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: