Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















7 Φεβ 2022

Γόνιμο το τριήμερο των επαφών του Υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου στην Ρόδο Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

Σειρά θεμάτων απασχόλησαν τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στη Ρόδο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές  κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων στον τομέα μεταφορών.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χατζημάρκο και τον κ. Καμπουράκη, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που έγινε σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης συγκοινωνίας με ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον Δήμο Αστυπάλαιας (συγκοινωνία «on demand»), με σκοπό να συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου και να λειτουργήσει η νέα υπηρεσία, φέτος το καλοκαίρι.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών παρουσίασε επίσης το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια και συγκεκριμένα τη διαδικασία απλούστευσης στη διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων, που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε το πλαίσιο που αφορά στην καθιέρωση της προσωρινής άδειας, χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, διαβεβαιώνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου είναι έτοιμες να υποδεχτούν τις προτάσεις από όσες περιοχές του Νότιου Αιγαίου εκδηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον και να προχωρήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ο υπουργός εξήγγειλε και τη δρομολόγηση στη Ρόδο από το καλοκαίρι του 2022 πολυθέσιων ταξί (έως εννέα θέσεις). Πρόκειται για πάγιο αίτημα του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί Ρόδου, που σε λίγους μήνες από τώρα θα αποτελεί πραγματικότητα.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωτοπορεί με συνέργειες μαζί με την Κυβέρνηση. Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε στενά τόσο με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο όσο και με το δήμαρχο κ. Καμπουράκη από την πρώτη στιγμή και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών.

Η Περιφέρεια πρωτοπορεί γιατί έχει διάθεση και όρεξη και κάνει πάντα ένα βήμα μπροστά», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Παπαδόπουλος με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.

Στη Ρόδο όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος εκδόθηκε το πρώτο δίπλωμα 17χρονης σύμφωνα με το νέο νόμο «οδηγώ με ασφάλεια», άλλη μία πρωτοπορία του νησιού και του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης εξετάστηκε η αύξηση των εξεταστών που θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν από το Υπουργείο ώστε να μειωθούν οι χρόνοι εξέτασης των υποψήφιων οδηγών. Τέλος αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ψηφιοποίηση των διπλωμάτων και αδειών οδήγησης και άλλων υπηρεσιών.

Σχετικά με την οδική ασφάλεια, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της πολιτείας και των φορέων στην ενημέρωση του πολίτη και στην διαπαιδαγώγησής του. Εξήρε δε το έργο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου στον τομέα αυτό.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών (τοποθετούνται κάμερες στα οχήματα κατά την εξέταση, τυπώνονται σύγχρονα βιβλία κοκ). Τέλος, αναφέρθηκε στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας που εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Παπαδόπουλος με τον κ. Χατζημάρκο πραγματοποίησαν απροειδοποίητη επίσκεψη στα δύο ΚΤΕΟ της Ρόδου με τον Υφυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για το επίπεδο λειτουργίας τους.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος για τις επαφές που είχε μαζί με το δήμαρχο κ. Καμπουράκη στο Δημαρχείο Ρόδου με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών φορέων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των μεταφορών.

Γιώργος Χατζημάρκος

«Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα όπου εισάγεται ο θεσμός των πολυθέσιων ταξί. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδόπουλο. Αυτή η συζήτηση γίνεται πάνω από 10 χρόνια τώρα. Βρήκαμε ένα πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, τον ίδιο τον Υφυπουργό. Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι τα υδατοδρόμια, ένας εξίσου σημαντικός αγώνας εδώ και χρόνια που επίσης θα έχει ευχάριστη κατάληξη σύντομα χάρη στην καλή συνεργασία με τον Υφυπουργό. Τέλος, η οδική ασφάλεια είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και οφείλουμε να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που παίζουν ρόλο με έμφαση στις υποδομές. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο και σηκώνει μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος.

Αντώνης Καμπουράκης

«Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, αν και κατάγεται από την Κοζάνη, γνωρίζει πολύ καλά τη Ρόδο και τις ανάγκες της. Προσωπικά τον ονομάζω και Ροδίτη, αφού εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, είναι κοντά στο νησί.

Ως δήμαρχος Ρόδου, οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις συναντήσεις που είχαμε τα τελευταία 24ωρα με τον Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Μεταφορών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι προτεραιότητες που τέθηκαν στις συναντήσεις αυτές και που θα αποτελέσουν νομοθετήματα του Κράτους, θα χαρίσουν ώθηση στο νησί μας και σε όλη την Ελλάδα, καθιστώντας τη Ρόδο παράδειγμα για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον κλάδο των Μεταφορών, να αυξηθεί το εισόδημα και να επωφεληθεί η Κοινωνία. Νομοθετώντας, περιορίζουμε την παρανομία και επιλύουμε σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό Κλάδο όπως αυτός των Μεταφορών», ανέφερε ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης.

Μάνος Κόνσολας

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε κοντά μας ένα φίλο της Ρόδου, της Δωδεκανήσου και του Νοτίου Αιγαίου, ένα εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα το Μιχάλη Παπαδόπουλο. Είναι πάντα παρών σε ότι και αν χρειαστεί η Δωδεκάνησος. Του εκφράζω δημοσίως τις ευχαριστίες μου, καθώς πιστεύει πολύ στην ανάπτυξη τα Δωδεκανήσου που είναι πρωτοπόρος στην Ελληνική Οικονομία.  Εδώ στη Ρόδο, τα ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου είναι συναφή με τους στόχους που θέτει ο Δήμος. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πρωταγωνιστής στην ίδρυση της επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής είναι ο άνθρωπος που θα μετουσιώσει σε πράξη το εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας. Επίσης εργάζεται συστηματικά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος Κόνσολας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: